/Φόβος και πανδημία

Φόβος και πανδημία

Γράφει η Βαρβάρα Ηλιοπούλου, πολιτισμολόγος – κοιν. επιστήμονας

Έχει παρατηρηθεί ότι η υψηλή μεταδοτικότητα του κορωνοιού συνεχίζει να επιδρά εκτός από τη σωματική μας υγεία και στη ψυχική. Κυρίως στον τρόπο που σκέφτεται κάποιος που αντιδρά αλλά και που αισθάνεται. Αναμφισβήτητα έχει επηρεαστεί ο τρόπος ζωής με αποτέλεσμα να έχει κυριαρχήσει έντονα και το συναίσθημα του φόβου.

Σύμφωνα με τις έρευνες έχει επικρατήσει το αίσθημα τόσο της ανησυχίας, όσο και της απειλής για την υγεία των ιδίων αλλά και των φίλων και αγαπημένων προσώπων. Πόσες φορές δεν έχει αναπτυχθεί ο φόβος του κοινωνικού στιγματισμού λόγω νόσησης, η ανικανότητα και η αδυναμία προστασίας των οικείων, αλλά και η κατάθλιψη , το στρες και η ανία λόγω της τήρησης των αυστηρών υγειονομικών μέτρων απομόνωσης. Πολύ σημαντική παράμετρος  ο φόβος της απώλειας αγαπημένων προσώπων, αλλά και  ο φόβος επαφής με άτομο που έχει προσβληθεί από τη νόσο. Όλα αυτά δημιουργούν τέτοιες ψυχολογικές συνθήκες που το άτομο λόγω της απομόνωσης και βιώνοντας τέτοια επίπεδα άγχους και στρες του δημιουργούνται πολλά προβλήματα στην ποιότητα ύπνου με αποτέλεσμα τη δυσκολία στην έλευση του και στην αϋπνία..

 Ο φόβος για την εξέλιξη της νόσου,  της διαχείρισης αυτής, καθώς και της δυνατότητας ίασης της στο σπίτι, η έλλειψη φυσικής  επικοινωνίας και επαφών όπως και κοινωνικών δραστηριοτήτων και φυσικής άσκησης είναι οι κυριότερες αιτίες  βίωσης δυσάρεστων συναισθημάτων. Επίσης άλλες αιτίες που αναφέρονται στην έρευνα είναι η αβεβαιότητα του αποτελεσματικού ελέγχου της πανδημίας, καθώς και η σύγχυση από την υπερβολική ενημερωτική έκθεση τόσο από τα ΜΜΕ, όσο και από τα αναξιόπιστα και αντιεπιστημονικά μέσα που προβάλλουν ψευδείς ειδήσεις. Ακόμη και η νόσηση των επαγγελματιών υγείας ως αίσθηση ευαλώτητας δημιούργησε άγχος και στρες καθώς και υψηλά επίπεδα κατάθλιψης.

Παρόλα αυτά έχει τεκμηριωθεί  ότι η πανδημία θα μετατραπεί σε επιδημία και θα εκλείψει.

Για αυτό η εφαρμογή καλών πρακτικών για τη διαχείριση των αρνητικών συνεπειών της είναι αναγκαίες. Η εμπλοκή σε ευχάριστες δραστηριότητες, η φυσική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και ο ήρεμος ύπνος, η επικοινωνία και οι κοινωνικές επαφές με ανθρώπους που μας δημιουργούν ήρεμη ατμόσφαιρα, η τήρηση των μέτρων προστασίας και η αποστασιοποίηση  από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και η απομάκρυνση από κατακλυσμό δυσάρεστων ειδήσεων, αλλά η παρακολούθηση κάποιας ταινίας, ή το άκουσμα της αγαπημένης μουσικής είναι κάποια από τα μέτρα που θα βοηθήσουν στη ψυχική υγεία και στην αποφυγή του φόβου.

Μπορεί η πανδημία να κουβαλά δυσάρεστα συναισθήματα όπως θυμό, άγχος, φόβο, απογοήτευση, απελπισία και λύπη, όμως χρειάζεται η συνέχιση της  βελτίωσης της καθημερινότητας, και η εκπλήρωση των επιθυμιών και η επίτευξη των στόχων του καθενός. Και σίγουρα μπορεί να έχει επέλθει η κούραση στη χρήση μάσκας, στην προσοχή των κοινωνικών επαφών και τέλος στη σχολαστική προσοχή των πάντων, αλλά  η ματαίωση δεν προκρίνεται ως λύση. Χρειάζεται ο καθένας να προσπαθεί να ικανοποιεί και να καλύπτει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του στη λογική του εφικτού, να φροντίζει τον εαυτό του και τις κοινωνικές του σχέσεις και τέλος να αγαπάει και να φροντίζει τον εαυτό του για την προσωπική και κοινωνική του εξέλιξη.