/Φίλωνος & Νοταρά. Τα στιχάκια τής Τρούμπας,1950-1970 | Αντώνης Ε. Χαριστός

Φίλωνος & Νοταρά. Τα στιχάκια τής Τρούμπας,1950-1970 | Αντώνης Ε. Χαριστός

Φίλωνος & Νοταρά.
Τα στιχάκια τής Τρούμπας, 1950-1970
Αντώνης Ε. Χαριστός

ΙSΒΝ: 978-618-5271-35-0
σελίδες: 42

Η ποιητική συλλογή τού Αντώνη Ε. Χαριστού με τίτλο «Φίλωνος & Νοταρά. Τα στιχάκια τής Τρούμπας, 1950-1970», αποτελεί την πρώτη ατομική δημοσίευση ποιημάτων υπό την τεχνοτροπία τού «δομημένου ρεαλισμού», μετά την έκδοση τού ποιητικού τόμου «Βαρδάρης» τού Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος, στον οποίο εφαρμόστηκε η ίδια τεχνοτροπία, με ποσοτικά και ποιοτικά γνωρίσματα συλλογικής αποτύπωσης. Ο Αντώνης Ε. Χαριστός, στην πρώτη του ποιητική δημοσίευση, καταπιάνεται με το ζήτημα της κοινωνικής πραγματικότητας, όπως αυτή καταγράφηκε στα αντικειμενικά δεδομένα των ανθρώπων και δη των γυναικών, που προσέδωσαν ιδιαίτερα γνωρίσματα στην περιοχή τής Τρούμπας, την περίοδο 1950-1970. Επιχειρεί να αναλύσει, στον ποιητικό λόγο, κοινωνιολογικής υφής θέματα τα οποία αναδύθηκαν μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις, τις πολιτιστικές προεκτάσεις, τα ήθη και την κουλτούρα και τα οποία, με τη σειρά τους, αναμόρφωσαν τα πεδία αναφοράς τής σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Με λόγο άμεσο, τεχνητά συγκροτημένο γύρω από τη ρεαλιστική απεικόνιση και λιτά εκφραστικά μέσα, ως προς την εξωτερική μορφή των ποιημάτων, η συλλογή υποχρεώνει τον αναγνώστη να βυθιστεί σε μία λησμονημένη αλήθεια για όλα όσα εκπροσωπούσε η Τρούμπα και η εποχή της.

O Αντώνης Χαριστός γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1988. Είναι φιλόλογος, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Ο τελευταίος του μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών αφορούσε το πρόγραμμα “Δημιουργικής Γραφής” του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Ακολούθησε διετή κύκλο σπουδών στην δημοσιογραφία, στο Μητροπολιτικό Κολέγιο με ειδίκευση στον τομέα “πολιτικής σύνταξης, αρθρογραφίας και σύγχρονων μέσων”. Παρακολούθησε δύο εξαμηνιαία προγράμματα με αντικείμενο την “ψυχιατρική και δικαστική ψυχοπαθολογία” και την “διαπαιδαγώγηση στην παιδική ηλικία” στο ΕΚΠΑ, αντίστοιχα. Ιδρυτικό μέλος της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης από το Μάιο του 2018 (Πλέον έχει μετασχηματιστεί σε Φιλολογικό Όμιλο Θεσσαλονίκης).

Έχει εκδώσει τέσσερα έργα πεζογραφίας: τις νουβέλες “Τέσσερις ανάσες ελευθερίας” (εκδ. Άλλωστε, Αθήνα, 2016), “μποστάνι Δημοκρατίας” (εκδ. Γράφημα, Θεσσαλονίκη 2020) και τα μυθιστορήματα “Μέρες νηστείας” (εκδ. Ρώμη, Θεσσαλονίκη, 2018) “Οι μαστοί των Αθηνών” (εκδ. Γράφημα, Θεσσαλονίκη 2021). Παράλληλα, έχει εκδώσει τα θεωρητικά έργα “Μανιφέστο Ανθρωπιστικής Τέχνης” (εκδ. Ρώμη, Θεσσαλονίκη, 2018), “Υπερρεαλισμός και αυτονόμηση των ιδεών. Για μία νέα κατασκευή της παράδοσης” (εκδ. Ρώμη, Θεσσαλονίκη 2019). Ακόμη έχει εκδώσει τις λογοτεχνικές μελέτες “Ο πεσιμισμός είναι ανθρωπισμός. Η περίπτωση του ποιητού Κώστα Καρυωτάκη” (εκδ. Γράφημα, Θεσσαλονίκη 2020), “Η λογοτεχνία της ευθύνης. Ιστορία και ταυτότητα στη λογοτεχνική κίνηση του ’30. Ο ρόλος του Άγγελου Τερζάκη” (εκδ. Γράφημα, Θεσσαλονίκη 2021). Το πρώτο του θεατρικό έργο με τίτλο “Ο δακτυλογράφος” κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2021 επίσης από τις εκδόσεις Γράφημα. Έχει επιμεληθεί το σενάριο και τα κείμενα στις ταινίες μικρού μήκους της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης “Επιθυμώ”, “Πολφός αίματος” καθώς και σενάριο-σκηνοθεσία στην ταινία μικρού μήκους “Ομ/φαλλός Κολπορραγίας”. Είναι αρχισυντάκτης στο τριμηνιαίο “Λογοτεχνικό Δελτίο”, όργανο του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, συλλογική έκδοση πεζογραφικού, ποιητικού και κριτικού λόγου αντίστοιχα. Επιμελητής του συλλογικού Ανθολογίου “Φωτοσκιάσεις” και “Αντιστίκσεις” της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης, “Εποπτείες” του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης καθώς και του συλλογικού μυθιστορήματος “Δανδής και Ονειροπόλος”. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων και της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά. Ως κριτικός θεάτρου και λογοτεχνίας, δημοσιεύει τακτικά αναφορές στον διαδικτυακό χώρο πολιτισμού tetragwno.gr. Είναι επίσημος επιμελητής ποίησης και πεζογραφίας των εκδόσεων Γράφημα.