Ο ηθοποιός Δημήτρης Ελιάς, για 20 και πλέον χρόνια, ζει και εργάζεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ένας άνθρωπος γνήσιος, ένας καλλιτέχνης με όραμα, ένας ταλαντούχος ηθοποιός. Ο Δημήτρης Ελιάς μιλάει αποκλειστικά στο culturepoint.gr μεταξύ άλλων για την καριέρα του, την παιδική παράσταση «Ο Τριγωνοψαρούλης», για την διδασκαλία της υποκριτικής τέχνης και τα επόμενα θεατρικά του σχέδια.
Συνέντευξη στην Μαρία Αντωνίου
Πως επέλεξες την Θεσσαλονίκη να γίνει το θεατρικό σου σπίτι και να εξελιχθείς επαγγελματικά;
Το μικρόβιο του ηθοποιού προϋπήρχε από παιδική ηλικία. Έτσι ερχόμενος Θεσσαλονίκη για σπουδές αποφάσισα να το εξελίξω περισσότερο πηγαίνοντας σε μία σχολή. Χρόνο με τον χρόνο άρχισα να αποκτώ γνωριμίες στον χώρο, να δικτυώνομαι εδώ στη Θεσσαλονίκη, να έρχονται δουλειές, προτάσεις και από το 1996 που ήρθα για πρώτη φορά μέχρι και σήμερα η Θεσσαλονίκη αποτελεί το θεατρικό μου καταφύγιο.
Ποια είναι η πρώτη προτεραιότητα για έναν ηθοποιό και κατ’ επέκταση ενός καλλιτέχνη στην προετοιμασία ενός ρόλου;
Ο ηθοποιός από τη στιγμή που θα πάρει το κείμενο στα χέρια του ξεκινάει να δουλεύει τον ρόλο. Πέρα από τις δοσμένες συνθήκες που υπάρχουν στο κείμενο και που δίνονται από το συγγραφέα, ο χώρος, ο χρόνος, ο χαρακτήρας του ήρωα εσωτερικά ή και εξωτερικά χαρακτηριστικά η σχέση του με τους άλλους κτλ, αρχίζει να ψάχνει πώς θα του δώσει σάρκα και οστά, πώς θα ήταν αυτός ο ήρωας στην πραγματικότητα. Χρειάζεται πολλή μελέτη και πολύς χρόνος, καθώς και αφοσίωση από τον ηθοποιό ώστε να προσεγγίσει το ρόλο του και να μπορέσει να τον αποδώσει πιστά.
Αν πάμε πίσω τον χρόνο, ποια θεωρείς ότι ήταν η καλύτερη στιγμή στην καριέρα σου;
Αυτή είναι μία δύσκολη ερώτηση. Προφανώς μέσα μου έχω ξεχωρίσει κάποιες καλές και κάποιες ίσως λιγότερο καλές στιγμές. Επειδή όμως όλες οι δουλειές μου θεωρούνται παιδιά μου και επειδή ένας γονιός δεν ξεχωρίζει τα παιδιά του, απλά θα πω ότι όλες οι δουλειές μου είναι για μένα ισάξια καλές.
Η φαντασμαγορική παιδική παράσταση «Ο Τριγωνοψαρούλης» ανεβαίνει σε επανάληψη στο Θέατρο Κολοσσαίον μετά την επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία. Μίλησε μας για την παράσταση;
Όπως ακριβώς το είπατε! Μια φαντασμαγορική παιδική παράσταση με μουσική, χορό, τραγούδι, κέφι, ακροβατικά και αστείρευτη ενέργεια. Μας ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο του βυθού και στις ψαροφιλίες που υπάρχουν εκεί. Μία εντυπωσιακή θεατρική παράσταση που μεταλαμπαδεύει στους μικρούς μας φίλους όμορφα νοήματα και ιδέες. Το κείμενο βασίζεται στο παιδικό βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιοπούλου και η σκηνοθεσία είναι της Μπίλιως Κωνσταντοπούλου. Θα μας βρείτε στο θέατρο Κολοσσαίον κάθε Κυριακή στις 11:30.
Στην παράσταση υποδύεσαι τον αχινό και έχεις ανταγωνισμό από τον Τριγωνοψαρούλη και την παρέα του. Για ποιον λόγο λοιπόν τα βάζουν όλοι με τον αχινό;
Μα γιατί φυσικά είναι ο κακός της υπόθεσης. Βασικά ο αχινός είναι άνθρωπος ο Άρης Ψαροφαγάκης, ο οποίος μισεί την αγάπη και από το μίσος αυτό μεταμορφώνεται σε αχινό. Είναι αυτός που σπέρνει τη διχόνοια και τις έριδες στο βυθό. Είναι ο μισητός εχθρός των ψαριών και φυσικά ο μεγάλος αντίπαλος του Τριγωνοψαρούλη.
Η παράσταση περνάει δυνατά μηνύματα για την φιλία, την αγάπη και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα ενάντια στο bullying και στον ρατσισμό. Πιστεύεις ότι τα παιδιά έχουν την δύναμη να παλέψουν ενάντια σε όλες τις προκαταλήψεις για ένα καλύτερο αύριο;
Τα παιδιά είναι το μέλλον και το αύριο της κοινωνίας μας. Αν διδάξουμε στα παιδιά από μικρή ηλικία την έννοια του σεβασμού, την έννοια της ισότητας, τους μιλήσουμε για τη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα τότε σίγουρα θα έχουμε πετύχει πολλά ως κοινωνία.
Μία παράσταση που έκανε αίσθηση στη Θεσσαλονίκη και στην οποία συμμετέχεις είναι «Οι Μάγισσες του Βάρντε» σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δουμανίδου. Πως ξεκίνησε η συνεργασία σου με το «θέατρο του άλλοτε»;
Το Θέατρο του Άλλοτε και τη Βαρβάρα Δουμανίδου νομίζω ότι τους γνωρίζει όλο το θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης. Παρακολουθώντας παραστάσεις τους ένιωσα την επιθυμία να συνεργαστώ με την συγκεκριμένη ομάδα. Η πρώτη μου επαφή με το Θέατρο του Άλλοτε έγινε όταν ένας φίλος ηθοποιός με πρότεινε για έναν ρόλο στη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω με την ευκαιρία που μου δίνετε μέσα από αυτή την συνέντευξη την Βαρβάρα Δουμανίδου για τη συνεργασία, την εμπιστοσύνη και όλα αυτά που μου έχει προσφέρει απλόχερα.
Τα τελευταία δύο χρόνια στα θεατρικά εργαστήρια της ΧΑΝΘ μυείς στον κόσμο του θεάτρου ενήλικες και παιδιά. Ποιος είναι ο στόχος που θέλεις να πετύχεις μέσω των μαθημάτων;
Αυτό που επιθυμώ είναι να γνωρίσει και να αγαπήσει όλος ο κόσμος στο θέατρο, τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες. Να διδαχθούν την ιστορία του θεάτρου, να μάθουν για τις δυνατότητές μας προσφέρει αυτή η τέχνη. Να γνωρίσουν την αλήθεια του θεάτρου.
Το θέατρο έχει την ικανότητα να θεραπεύσει από διάφορες ψυχικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένου και του άγχους;
Το πιστεύω ακράδαντα!! Το θέατρο, πέρα από την κοινωνικοποίηση και την ομαδικότητα είναι έκθεση, είναι ξεγύμνωμα ψυχής. Όταν βρισκόμαστε στη σκηνή είμαστε μόνο εμείς με τον εαυτό μας καταθέτουμε την ψυχή μας. Πολλές φορές ωστόσο ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις φοβίες μας, τα άγχη μας, τα ταμπού και τα κόμπλεξ. Το ίδιο αντιμετωπίζουν και πολλοί από τους μαθητές μου που έρχονται στα εργαστήρια. Μέσα από τη διαδικασία της θεατρικής σπουδής απελευθερώνονται, αφήνουν στο πλάι τις φοβίες και τα ταμπού τους και καταθέτουν την αλήθεια τους.
Τι πιστεύεις ότι θα πρέπει να αλλάξει στο ελληνικό θέατρο και στον τρόπο που στήνονται οι παραστάσεις;
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία άνθηση του ελληνικού θεάτρου και στον τρόπο που στήνονται οι παραγωγές με παραστάσεις υπερθεάματα που εντυπωσιάζουν και προσελκύουν θεατές. Ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει η πολιτεία να διευρύνει το καθεστώς επιχορήγησης και σε άλλες μικρότερες θεατρικές ομάδες έτσι ώστε να ενισχύονται οικονομικά και να έχουν την άνεση στο στήσιμο των παραστάσεων τους, κάτι δυστυχώς που δεν γίνεται και είναι λυπηρό να βλέπεις κάθε χρόνο να λαμβάνουν αυτές τις οικονομικές ενισχύσεις, τα ίδια και τα ίδια σχήματα, με εσωτερικές αλλαγές…
Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα;
Εκτός από την παιδική παράσταση ο «Τριγωνοψαρούλης» που παίζουμε κάθε Κυριακή στις 11:30 στο θέατρο Κολοσσαίον και που σύντομα θα έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν και οι μικροί μας φίλοι στην Κύπρο, την παράταση της παράστασης «Οι Μάγισσες του Βάρντε», στις 11 και 12 Νοεμβρίου στο θέατρο Αυλαία, ετοιμάζουμε με το Θέατρο του Άλλοτε την αστυνομική κωμωδία μυστηρίου, «Ποιος φοβάται την Άγκαθα Κρίστι», που θα κάνει πρεμιέρα 2 Δεκεμβρίου πάλι στο θέατρο Αυλαία. Επίσης, συνεχίζω την διδασκαλία στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και στη ΧΑΝΘ όπου και εκεί ετοιμάζουμε ωραίες δουλειές.