/Cycle of 4ths – Τέσσερα μουσικά σχήματα live σε τέσσερις χώρους της Αθήνας

Cycle of 4ths – Τέσσερα μουσικά σχήματα live σε τέσσερις χώρους της Αθήνας

Η ομάδα Athens Arts Collective σας προσκαλεί στο Cycle of 4ths, ένα live εγχείρημα και ταυτόχρονα μία κίνηση συλλογικότητας, με τη συμμετοχή μουσικών της avant-garde πειραματικής σκηνής της Αθήνας: τους 42 Years Day 42 Years Night, το βασικό όχημα αυτοσχεδιαστικής μουσικής έκφρασης των Σωκράτη Τσεντόγλου και Δημήτρη Βεντουράκη (drums-πιάνο), τον Γιάννη Αράπη (κιθάρα), τον Θέμη Βασιλείου (κιθάρα) και τη Μαριανίνας Καλοκαιρινού (πιάνο).

Τέσσερις συναυλίες σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους των μουσικών και παραστατικών τεχνών της Αθήνας, με διαφορετικές συνθήκες και προδιαγραφές στην κάθε περίπτωση. Συγκεκριμένα το Cycle of 4ths θα λάβει χώρα στα: Τζάμια Κρύσταλλα στις 8 Δεκεμβρίου, Dudu Loft στις 16 Ιανουαρίου, On/Off Studio στις 16 Φεβρουαρίου και Baumstrasse στις 16 Μαρτίου 2025.

Τέσσερις συνθέσεις, αυτοσχεδιαστικές και μη, από τέσσερα πρότζεκτ σύγχρονων νέων καλλιτεχνών με ξεκάθαρο προσωπικό ύφος και ειλικρίνεια στην εκφραστική τους προσέγγιση θα παρουσιαστούν σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Η ιδέα πίσω από το Cycle of 4ths είναι η διερεύνηση, η προσαρμογή και εν τέλει η μεταμόρφωση κάθε φορά, ανάλογα τον χώρο, ταυτόχρονα όμως με την αποκρυστάλλωση και διατήρηση των βασικών στοιχείων του κάθε έργου.  Όπως λένε οι ίδιοι οι εμπνευστές της δράσης, η ομάδα Athens Arts Collective:

Η λέξη “πειραματική” χρησιμοποιείται συχνά με τρόπο αποξένωσης και διαχωρισμού της μουσικής από το κοινό, κάτι το οποίο μας βρίσκει διάφωνα όλα τα άτομα που συμμετέχουμε στις προσεχείς συναυλίες. Κάθε είδος μουσικής είναι ανοιχτό για όλου/ες. Το έχουμε δει να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, το έχουμε αισθανθεί γύρω μας και προσκαλούμε όποιο άτομο ενδιαφερθεί να έρθει και να βιώσει τα όμορφα χρώματα και συναισθήματα που εμπεριέχονται στο κάθε πρότζεκτ.

 

Πληροφορίες:

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου – Τζάμια Κρύσταλλα, Αγίου Όρους 10, Μεταξουργείο

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου – Dudu Loft, Κολωνού 12-14, Μεταξουργείο (4ος όροφος)

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου – Ov/Off Studio , Φειδιππίδου 22, Αθήνα – Αμπελόκηποι (3ος όροφος)

Κυριακή 16 Μαρτίου – Baumstrasse, Σερβιών 8, Βοτανικός (2ος όροφος)

Ώρα έναρξης: 21:00

Θα μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας στον χώρο κάθε συναυλίας, στην είσοδο του κάθε χώρου.

 

Σχεδιασμός και δημιουργία εικαστικών: Σοφία Ιωαννίδου

 

Βιογραφικά των μουσικών που συμμετέχουν στο Cycle of 4ths:

Ο Γιάννης Αράπης είναι μουσικός και εκπαιδευτικός από την Αθήνα με βασικό όργανο την κιθάρα. Έχει συνεργαστεί επί σκηνής με τους Mats Gustaffson (Underflow w/Sans Corps, Athens 27.09.2019), Μιχάλη Σιγανίδη, Ζωρζ Πιλαλι κ.α. Στην δισκογραφία του εχει συμμετάσχει σε 30 άλμπουμ εώς τώρα, τα οποία έχουν εκδοθεί από labels στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως η Clean Feed, Shhpuma, Thanatosis και η Ramble records. Μερικοί από τους μουσικούς με τους οποίους εχει ηχογραφήσει είναι οι Noël Akchoté, Johan Berthling και Anna Högberg. Έχει παίξει σε διάφορες πόλεις της Σουηδίας (Ramdat live at  Fylkingen, Stockholm, March 2020), στο Moers φεστιβάλ της Γερμανίας (Alex Zethson Ensemble – Some Of Them Were Never Unprepared 2022) καθώς και στο West Den Haag στην Ολλανδία (Vasilaraps). Το 2023 έγραψε μουσική για την παράσταση Vanitas της ομάδας Nova Melancholia όπου παρουσιάστηκε στο Πλύφα. Επιλεγμένες δουλειές απο την δισκογραφία του: Βασιλάραψ: 4 καμινέτα για ντούο κιθάρα (Four Kaminetti for Guitar Duet) (Ramble records 2021), VÖ – The Sounds of VÖ (Thanatosis 2022), Γιάννης Αράπης – Ηλεκτρική κατάρα (Self release 2020).

Δυο δεκαετίες προσπαθώ να μάθω πως να εκφράζομαι μέσα από αυτό το πράγμα, όλα όσα έχω να πω, ό,τι έχω βιώσει, τα πάντα μέσα από την μουσική. Με ή χωρίς πετάλια και λοιπά εξαρτήματα, με τα χέρια μου, μία πένα, την κιθάρα και έναν ενισχυτή. Αποσύνθεση με θόρυβο, ήχος που βγαίνει όταν κλείνουν τα φώτα. Η κατάρα. Πριν κοιμηθώ, όταν δεν μπορώ να κοιμηθώ.

https://giannisarapis.bandcamp.com

https://ramblerecords.bandcamp.com/album/4-four-kaminetti-for-guitar-duet

https://thecoal.bandcamp.com/album/a-t-l-a-s

https://ramblerecords.bandcamp.com/album/maat-mons

Ο Θέμης Βασιλείου, γεννήθηκε το 1989 και μεγάλωσε στον Πειραιά.. Είναι διπλωματούχος κλασικής κιθάρας και απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών της Αθήνας. Ασχολέίται με την σύνθεση και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, έχοντας στο ενεργητικό του πολλές εμφανήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως soloist κιθάρας και ως αυτοσχεδιαστής με ποικίλα σχήματα/ καλλιτέχνες απο διάφορους χώρους των τεχνών και των γραμμάτων (Βασιλάραψ, Σόλο Ελεκτρίκ, Sons of Zevedeus, Bog Art, Αχιλλέας ΙΙΙ, Γ.Μπινιάρης, Γ.Σκουρλετης, Κ.Χατζής, Lycabettus ensemble). Στο ερμηνευτικό και συνθετικό κομμάτι, περιλαμβάνονται δισκογραφημένες κιθαριστικές συνθέσεις, το έργο για ορχήστρα “Αποδημητικοί” (κέρδισε βραβείο από την ΕΕΜ και ερμηνεύτηκε απο την ΑΣΟΝ, το 2017) soundtracks για ταινίες και animation, μουσική σε χορευτικές performances, το Avant-Prog album Sons of Zevedeus και μουσικά αφηγήματα πάνω στα λογοτεχνικά κείμενα του Aχιλλέα ΙΙΙ. Ως συνθέτης και κιθαρίστας, ο Θέμης Βασιλείου εστιάζει το ενδιαφέρον του πάνω στη δημιουργία ιδιοσυγκρασιακής μουσικής γλώσσας, δανειζόμενος ποικίλες μορφές, τεχνοτροπίες και υφές με βασικό επίκεντρο την κιθάρα και τις δυνατότητές της.

Ο δίσκος αυτός δημιουργήθηκε το διάστημα 2020-2021 εν μέσω πανδημίας. Εκφράζει τις εντυπώσεις ενός μικρού σπιτιού, μιάς γάτας, μιας γειτονιάς του Πειραιά και των φυσιογνωμιών της. Θα μπορούσε να είναι ένα ημερολόγιο στο οποίο γράφει μία ηλεκτρική κιθάρα σ έναν ενισχυτή, χωρίς εφέ, χωρίς πολλά πολλά. Ηχογραφήθηκε το 2021 από το Πάνο Σκέντζο και κυκλοφόρησε επισήμως από την Ramble Records (Au) έναν χρόνο μετά. Στην πρώτη παρουσίασή του, μικρά κλιπς υπο τη μορφή κολάζ (επιμέλεια Μυρτώ Κοκκίνου) με Στιγμιότυπα απ τους δρόμους του Πειραιά και των γειτονιών του έντυσαν μέσα από μία μικρή τηλεόραση το μουσικό περιεχόμενο του δίσκου, δίνοντας έμφαση στην αντίθεση μεταξύ ζωής/κίνησης και στατικού/παθητικού στοιχείου όπως βιώθηκε στην περίοδο της πανδημίας.

https://ramblerecords.bandcamp.com/album/solo-electrique

https://www.youtube.com/@kothemava

Το «42 Years Day 42 Years Night» αποτελεί το βασικό όχημα αυτοσχεδιαστικής μουσικής έκφρασης των Σωκράτη Τσεντόγλου και Δημήτρη Βεντουράκη. Μέσω αυτού αποτυπώνεται η πολυποίκιλτη ιδιοσυγκρασία των δύο μουσικών σε μια απόπειρα δημιουργίας ενός ρευστού και ζωντανού περιβάλλοντος συνεχούς διερεύνησης μέσα στον ήχο, την εξιστόρηση και τη συνύπαρξη. Εξίσου σημαντικό κομμάτι του πρότζεκτ είναι η συνεργασία με άτομα του μουσικού ή/και των υπολοίπων καλλιτεχνικών πεδίων με στόχο την από κοινού πράξη και εμπιστοσύνη στην συλλογική διαδικασία. Θέλουμε κάθε εμφάνιση του σχήματος να αποτελεί μια φρέσκια εμπειρία, σαν να πρόκειται για έναν άδειο καμβά που διαμορφώνεται από την αρχή ξανά και ξανά. Βασικές επιρροές τους η τζαζ, η κλασική μουσική, οι πειραματικές εκφάνσεις οποιουδήποτε μουσικού είδους, η ποίηση και ο κινηματογράφος.

 

Ο Σωκράτης Τσεντόγλου γεννήθηκε στα Γρεβενά το 1986 και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στην Αθήνα.. Η μουσική του καριέρα ξεκίνησε το 2007, όταν άρχισε να ασχολείται με τα τύμπανα, το πιάνο και τα κλασικά θεωρητικά. Το 2016 εγκαταστάθηκε στην Κοπεγχάγη όπου παρακολούθησε σεμινάρια σύνθεσης και αυτοσχεδιασμού τζαζ.

Δημιούργησε το συγκρότημα “Kepler is free” με το οποίο έχει ηχογραφήσει δύο άλμπουμ. Μετά την αποχώρησή του από το συγκρότημα ηχογραφεί και εμφανίζεται με το τρίο “How deep – how high”, με το οποίο έχει ήδη ηχογραφήσει και κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ, καθώς και με το ντουέτο αυτοσχεδιαστικής μουσικής “Forty two years day forty two years night” με τον πιανίστα  Δημήτρη Βεντουράκη.

https://howdeephowhigh.bandcamp.com

https://keplerisfree.bandcamp.com/album/teegarden

Ο Δημήτρης Βεντουράκης (γ. 1993) είναι μουσικός και μουσικοπαιδαγωγός από την Αθήνα με εστίαση στις αφηγηματικές δυνατότητες του ήχου. Έχοντας κύριο όργανο το πιάνο,  βρίσκει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον στον αυτοσχεδιασμό, στη σύνθεση, στο λάηβ performance και στην ηχογράφηση μουσικής, είτε ως πολυοργανίστας, είτε ως τραγουδιστής – δουλεύοντας με μουσικά σχήματα και ως σόλο καλλιτέχνης. Το έργο του αφορά τις διασυνδέσεις μεταξύ γλώσσας και μουσικής, εξερευνώντας τα μεταξύ τους κοινά εκφραστικά χαρακτηριστικά. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως μέλος της αθηναϊκής μουσικής σκηνής, του θεάτρου και των τεχνών εν γένει και ως δάσκαλος μουσικής. Επιπλέον, είναι ιδρυτικό μέλος της Athens Arts Collective ΑΜΚΕ, η οποία εστιάζει σε ανάπτυξη περιβαλλόντων κατάλληλων για καλλιτεχνική δημιουργία, διδασκαλία και έρευνα. Έχει ολοκληρώσει σπουδές Μουσικολογίας (με ειδίκευση στην Εθνομουσικολογία και την Ανθρωπολογία της Μουσικής), μουσικών θεωρητικών, κλασικού πιάνου, μουσικών συνόλων αυτοσχεδιαστικής ή μη-αυτοσχεδιαστικής φύσης και τζαζ εκτέλεση, σύνθεση και θεωρία.

Το τελευταίο διάστημα ασχολείται με την διαμόρφωση ενός νέου σόλο πρότζεκτ, στο οποίο αυτοσχεδιασμός και σύνθεση συνδυάζονται και διερευνώνται από κοινού και ισάξια ως αφηγηματικά μέσα. Αξιοποιώντας τη φωνή και το πιάνο,  επιδιώκει να επιτρέψει σε μια πληθώρα χρωμάτων και επιρροών να διαμορφώσουν αυτά τα νέα κομμάτια μουσικής, αγγίζοντας ένα φάσμα από goth φολκ και avant-garde τζαζ ήχους, εώς ροκ, κλασικές και οριακά noise τάσεις.

https://dimitrisventourakis.bandcamp.com

https://howdeephowhigh.bandcamp.com

https://ramblerecords.bandcamp.com/album/maat-mons

 

Η Μαριανίνα Καλοκαιρινού είναι μια πιανίστρια με έδρα την Αθήνα, της οποίας η καλλιτεχνική διαδρομή αφορμάται από τις σπουδές της στην Ιστορία, την Εθνομουσικολογία και το κλασικό πιάνο και διαχέεται σε εξερευνήσεις των εννοιών του υπερβατικού, της διαρκούς κίνησης και της επιστροφής σε εσωτερικούς πυρήνες. Εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως δασκάλα πιάνου και παράλληλα οι καλλιτεχνικές της αναζητήσεις αντλούν έμπνευση από την αγάπη της για τη μαγεία, τη λαογραφία και τα φυσικά ηχοτοπία και αφορούν την έκφραση των εσωτερικών της αναζητήσεων.

Το πρότζεκτ για τις συγκεκριμένες συναυλίες εκκινείται από το Witch Head Nebula Tapes. Στην περίπτωση αυτή η Witch Head Nebula γεννά ιδέες αντί για αστέρια και γίνεται Witch Head Nebula Nursery. Η βάση των αυτοσχεδιαστικών ανιχνεύσεων θα είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο ονείρων που περιέχουν των με τον ανοιχτό ορίζοντα της θάλασσας, τα ονειρικά δομημένα τοπία του Πειραιά και της Αθήνας και συγκεκριμένα μια σκηνή όπου δεξιά της παραλιακής απλώνεται ένα μεγάλο οικόπεδο με κοντέινερ και στο βάθος ο ορίζοντας, τόσο μεγαλειώδης, σαν φωτεινή επική αφήγηση. Λόγω της πολυαισθητηριακότητας που χαρακτηρίζει τα όνειρα, αυτός ο θαλάσσιος ορίζοντας είναι ταυτόχρονα και ήχος, κάτι σαν τη νότα ρε, ένα διάστημα έβδομης ή ένατης, ο δώριος και η πεντατονική. Από τη στιγμή της αφύπνισης αρχίζει η προσπάθεια της επιστροφής στο ηχητικό νήμα αυτού του ονείρου το οποίο τελικά συνυφαίνεται με την αναζήτηση προσωπικών αρχέτυπων.

https://marianinakalokairinou.bandcamp.com

 

Athens Arts Collective

Η Αστική Μη-Κερδοσκοπική Εταιρία (ΑΜΚΕ) ‘Athens Arts Collective’ ιδρύθηκε το 2021 στην Αθήνα ως φορέας καλλιτεχνικών δρώμενων. Το όραμά μας βασίζεται στην διασύνδεση μεταξύ καλλιτεχνικών πεδίων μέσω ανεμπόδιστης δημιουργικής πράξης και στην ανάπτυξη λειτουργικών περιβαλλόντων, εντός των οποίων τα άτομα που συμμετέχουν μπορούν να δρουν ανεμπόδιστα, με ασφάλεια και εμπιστοσύνη στην προσωπική τους διάθεση.

Ονειρευόμαστε ένα δίκτυο καλλιτεχνών μέσα στο οποίο μπορούν να επικοινωνήσουν και να συνδιαλλαγούν ανοιχτά και ουσιαστικά μεταξύ τους, αναπτύσσοντας μια δυνατή και ζωντανή κοινότητα. Η μέχρι στιγμής δράση μας περιλαμβάνει το φεστιβάλ ‘Vanguard’ και τις παραστάσεις ‘Collecting the Collective’, στα οποία συμμετείχαν καλλιτέχνες – με βάση την Αθήνα κυρίως – από διαφορετικά καλλιτεχνικά πεδία συνυπάρχοντας και συνδημιουργώντας σε κοινό χώρο, παρουσιάζοντας χωρίς φίλτρο και λογοκρισία την δουλειά τους.”