Γράφει η Πολυξένη Ζαρκαδούλα
Σαν σήμερα γεννήθηκε ένας άνθρωπος με μεγάλη μουσική παιδεία που προσέφερε πολλά στη μουσική βιομηχανία της χώρας και αυτός είναι ο Χρήστος Νικολόπουλος. Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο του τραγουδιού, έχει υπογράψει με τις μεγαλύτερες δισκογραφικές και σε συναυλίες που μετέχει πλήθος κόσμου πηγαίνει για να τον συναντήσει και να ακούσει τις μουσικές του.
Τα πρώτα βήματα στο τραγούδι ξεκίνησαν σε πολύ νεαρή ηλικία
Ο Χρήστος Νικολόπουλος γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου 1947 στο Καψοχώρι Ημαθίας σε μία πολύ φτωχή οικογένεια. Προέρχεται από μουσική οικογένεια οπότε από πολύ νωρίς δρομολογήθηκε η πορεία του. Δεδομένου πως ήταν φτωχή ξεκινάει να παίζει σε γιορτές, γάμους και πανηγύρια στις κοντινές περιοχές γύρω στη γενέτειρά του. Όμως παρόλη τη φτώχεια ο ίδιος έχει πει σε συνέντευξή του ότι ανάμεσα στα μέλη της οικογένειάς του υπάρχει δέσιμο και αγάπη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Ποιος είναι πρωινιάτικα;»: «Δεν έζησα τη στοργή της μητέρας μου, γιατί 14 ετών αναγκάστηκα να φύγω από το σπίτι μου για να δουλέψω. Με τη φτώχεια δεν μπορεί να συμβιβαστεί κανείς εύκολα. Μέσα σε δύο χρόνια δούλεψα σκληρά και τα κατάφερα».
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός
Όταν έρχεται στην Αθήνα ξεκινά να παίζει στο «Στο καφενείο των Μουσικών» στην Ομόνοια. Από εκεί γνωρίζει μουσικούς και ξεκινά στην αρχή να συνεργάζεται με μικρές δισκογραφικές αλλά αυτό δεν παύει να είναι μόνο η αρχή. Το ταλέντο του αναγνωρίζεται και αρχίζουν να πέφτουν οι πρώτες προτάσεις από μουσικούς και δισκογραφικές που βλέπουν στα μάτια του τη φλόγα της δημιουργίας. Σύντομα λοιπόν με το μουσικό του ταλέντο ο κόσμος της μουσικής τον ξεχωρίζει και ο κόσμος που ακούει τις μουσικές του τις σιγοτραγουδάει.
Αναγνωρισιμότητα και μεγάλες συνεργασίες
Αρχίζει και εμφανίζεται σε μαγαζιά με γνωστά ονόματα με σπουδαία εργογραφία πίσω τους και τα μαγαζιά γεμίζουν ασφυκτικά ενώ αρχίζει και συνεργάζεται με μεγάλες δισκογραφικές σιγά σιγά. Όλα αυτά τα χρόνια πορείας του στις δισκογραφικές και γενικότερα στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας έχει κάνει πλήθος συνεργασιών που πάντα είναι επιτυχημένες. Κάποια λοιπόν από αυτά τα ονόματα είναι: Δημήτρης Μπάσης, Γλυκερία, Δημήτρης Μητροπάνος, Λίτσα Διαμάντη, Κώστας Μακεδόνας, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Στέλιος Καζαντζίδης, Ελένη Βιτάλη κ. α. Ο Χρήστος Νικολόπουλος εκτός από πολύ καλός μουσικοσυνθέτης παίζει πολύ καλό μπουζούκι. Και αυτό το κατόρθωσε μόνος του και το εξέλιξε κιόλας.
Ο χαμός του πατέρα του η πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή του
Σε συνέντευξή του στα «Parapolitika.gr» αποκαλύπτει πως η πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή του είναι ο χαμός του πατέρα του. Τον έχασε ξαφνικά σε ηλικία 65 από ένα τροχαίο. Είναι μεγάλη στιγμή για τον ίδιο γιατί πέρα από το ίδιο το γεγονός ήταν και ξαφνικό και επειδή ο πατέρας του ήταν ένας άνθρωπος που τον αγαπούσε πολύ, όπως έχει κάνει σε πολλές δηλώσεις του. Ωστόσο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πηγή δύναμης είναι η γυναίκα και τα δυο του παιδιά. Πάνω από 50 χρόνια κοινής πορείας διανύει με τη σύζυγό του.
Τα τραγούδια του που έγιναν επιτυχίες
Αρκετά από τα τραγούδια που έχει γράψει ο Χρήστος Νικολόπουλος είναι μέχρι και σήμερα μεγάλες επιτυχίες. Παίζονται στο ραδιόφωνο, ακούγονται σε μαγαζιά και πολύς κόσμος τα ξέρει απ΄ έξω. Όμως κάποια από αυτά ο ίδιος δεν τα είχε πιστέψει, όπως το τραγούδι «Νταλίκες» ήταν αυτό που ενώ δεν το πίστεψε ο ίδιος, το πίστεψε η γυναίκα του και μπήκε στον δίσκο.
Η εργογραφία του τεράστια και δε θα μπορούσε σε μερικές σειρές να πραγματοποιηθεί ωστόσο ας δούμε κάποια από τα τραγούδια που ακούγονται μέχρι σήμερα: «Ήρθες σαν όνειρο» ερμηνεύει ο Τόλης Βοσκόπουλος, «Βραδιάζει» ερμηνεύει ο Στέλιος Καζαντζίδης, «Να ΄χα δυο καρδιές να σ’ αγαπώ» ερμηνεύει η Κατερίνα Κούκα, «Μια γυναίκα μπορεί» ερμηνεύει η Ελένη Βιτάλη, «Ο Σαλονικιός» ερμηνεύει ο Στράτος Διονυσίου, «Υπάρχω» ερμηνεύει ο Στέλιος Καζαντζίδης, «Στων αγγέλων τα μπουζούκια» ερμηνεύει η Κατερίνα Κούκα, «Ψίθυροι καρδιάς» ερμηνεύει ο Δημήτρης Μπάσης, «Μη μου λες αντίο» ερμηνεύει ο Κώστας Μακεδόνας. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα τραγούδια του που ακόμα και σήμερα ακούγονται σε εκπομπές, ραδιοφωνικούς σταθμούς και παίζονται σε μαγαζιά. Πολλοί από τους δίσκους του έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι. Μάλιστα σε αρκετούς συμμετέχουν πολλά γνωστά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας. Κάτι το οποίο δε συμβαίνει συχνά.
Εμείς ευελπιστούμε στη συνέχεια να ακούσουμε πάρα πολλά ακόμη γιατί ο ίδιος είναι μια αστείρευτη πηγή δημιουργίας.
Πηγές:
- «Χρήστος Νικολόπουλος: Η ζωή και τα τραγούδια του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη », https://www.sansimera.gr/biographies/2951
- Parapolitika Newsroom, «Χρήστος Νικολόπουλος: Δεν έζησα τη στοργή της μητέρας μου, γιατί 14 ετών αναγκάστηκα να φύγω από το σπίτι μου», https://www.parapolitika.gr/lifestyle/article/1252874/hristos-nikolopoulos-den-ezisa-ti-storgi-tis-miteras-mou-giati-14-eton-anagastika-na-fugo-apo-to-spiti-mou/
- Σάσα Σταμάτη, «Χρήστος Νικολόπουλος στα «Παραπολιτικά»: Έχω γράψει σχεδόν για όλους – Δεν θα πήγαινα κριτής σε μουσικό talent show», 24 Μαρτίου 2022, https://www.parapolitika.gr/stories/article/1178652/hristos-nikolopoulos-sta-parapolitika-eho-grapsei-shedon-gia-olous-den-tha-pigaina-kritis-se-mousiko-talent-show/
- http://www.cnikolopoulos.gr/#