Ο σαξοφωνίστας Χρήστος Κυριαζής απαντά στις ερωτήσεις που του θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, με αφορμή την εμφάνιση του στο Main Stage του Gazarte.
1. Τρίτη 9 Απριλίου στο Main Stage του Gazarte. Τι να περιμένουμε από αυτή την εμφάνιση;
Μία βραδιά που θα παίξουμε μαζί με την μπάντα μου κομμάτια από την προσωπική μου δισκογραφία μέχρι τώρα αλλά και ακυκλοφόρητα επίσης. Το live θα μαγνητοσκοπηθεί για να έχουμε να θυμόμαστε αυτή τη μέρα.
2. Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις και η διάδρααη με τον κόσμο, απαραίτητη συνθήκη για την καταξίωση ενός καλλιτέχνη;
Όπως λέω πάντα η μεγαλύτερη διαφήμιση για έναν καλλιτέχνη είναι πάντα η ζωντανή εμφάνιση, γιατί όσο και ο κόσμος να επιλέγει να σε ακούσει από τις πλατφόρμες αναπαραγωγής μουσικής, στην παράσταση μπορεί να συνδεθεί πραγματικά μαζί σου και να δημιουργήσει εικόνες που θα τον συντροφεύουν.
3. Ποια θέλετε να είναι η μουσική ταυτότητά σας και πόσο ανοιχτός είστε σε διαφορετικές επιρροές;
Αν κάνω μία αναδρομή από τότε που ξεκίνησα να παίζω μουσική μέχρι σήμερα σίγουρα θα δυσκολευτώ πολύ να δώσω μία ταυτότητα με τα είδη που επέλεγα ανα καιρούς να μελετάω, οπότε δε μπορώ να μιλήσω για ταυτότητα συγκεκριμένη, αλλά για ένα μουσικό συνονθύλευμα που με έχει οδηγήσει να είμαι αυτό που είμαι σήμερα. Οπότε ναι, είμαι ανοιχτός σε όλες τις μουσικές που έχουν ως αφετηρία τους την αισθητική και την αγάπη.
4. Πόσο δύσκολο είναι πλέον, στα πλαίσια του ψηφιακού μας κόσμου, για έναν καλλιτέχνη να του δοθούν οι ανάλογες ευκαιρίες να αναδείξει το ταλέντο του;
Πολύ πιο εύκολο από παλιά σίγουρα, τα δεδομένα έχουν απλοποιηθεί και ο κάθε ένας έχει τη δυνατότητα να αναδείξει το ταλέντο του από το δωμάτιό του. Το μείζων θέμα για εμένα προσωπικά είναι πως δυστυχώς υπάρχει μία τάσης εφήμερης τέχνης και όχι διαχρονικής λόγω αυτής της ευκολίας που προανέφερα. Ο χρόνος είναι σκληρός κριτής και παίρνει μαζί του έργα που γεννήθηκαν από αγάπη.
5. Ποιο είναι το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;
Nα συνεχίσω να έχω έμπνευση και να δημιουργώ.
6. Εχουμε αξιοποιήσει επαρκώς τη μουσική μας παράδοση αλλά και γενικότερα τους ήχους της ευρύτερης περιοχής μας;
Την παράδοση την πήραμε από τις προηγούμενες γενιές και την εξελίσσουμε, κάθε εποχή έχει τις δικές της ανάγκες και τις δικές τις παραδόσεις.
7. Πόσο “παρεξηγημένη” είναι η τζαζ στην Ελλάδα και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να αποκτήσει μεγαλύτερο ακροατήριο;
Καθόλου παρεξηγημένη, κάθε είδος μουσικής έχει το δικό του κοινό και αυτό είναι το ωραίο.
8. Ποια είναι η άποψή σας για τα νέα μουσικά ρεύματα που είναι εξαιρετικά δημοφιλή στη νεολαία;
Η τραπ μουσική έχει τρομερή απήχηση στους έφηβους, που αν το δεις από μια άλλη σκοπιά βγάζει νόημα. Είναι μία ηλικία αντίδρασης προς όλους και όλα και το γλυκό δένει πολύ αβίαστα. Δύο είναι οι σημαντικοί λόγοι που οδηγούν στην άνθιση αυτού του είδους. Το διαδίκτυο και η μόδα ή αλλιώς τάση όπως λέμε και η μουσική παιδεία στα σχολεία. Στην πρώτη περίπτωση όπως αναφέραμε και πριν αυτές οι μουσικές είναι εφήμερες και σε καμία περίπτωση δεν ωθούνται από αγάπη προς την τέχνη, αλλά από αγάπη προς τα λεφτά. Στη δύση αυτού του είδους που αναπόφευκτα θα έρθει, ας ελπίσουμε να μη δούμε χαραγμένη στην κοινωνία την κοσμοθεωρία του.
9. Ενας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;
Ibrahim Maalouf – Illusions
Muse – The resistance
Radiohead – I might be wrong
Guns n roses – Chinese democracy
Linking park – Meteora