Η συγγραφέας Χαριτίνη Μαλισσόβα απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις που της θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της παιδικού βιβλίου με τίτλο “Το πιο σοβαρό πρόβλημα του Αϊ-Βασίλη”.
1. Ένα νέο παιδικό βιβλίο «Το πιο σοβαρό πρόβλημα του Αϊ -Βασίλη», από τις Εκδόσεις Αρμός. Τι σας ώθησε να το γράψετε;
Αφορμή για τη συγγραφή του παραμυθιού αυτού ήταν η εμπειρία μου στο σχολικό περιβάλλον ,κάποια χρόνια πριν ,όταν η λέξη Κρίση είχε μπει στο λεξιλόγιο αλλά στην καθημερινότητα των περισσότερων μαθητών μου .
Πλησίαζαν Χριστούγεννα και θέλησα να γράψω ένα μικρό θεατρικό για να παρουσιάσουν τα παιδιά στη σχολική γιορτή βασικά ως αφορμή για συζήτηση αλλά και παιχνίδι .
Έτσι γεννήθηκε η Νεραϊδοχώρα με τις Νεράιδες τους Πρίγκιπες και το Ζωηρό Ξωτικό να προσπαθούν να βοηθήσουν τον Αι -Βασίλη στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζε και που αν δεν το έλυνε δεν θα μπορούσε να δώσει δώρα σε όλα τα παιδιά .
Οι ήρωες έχουν ονόματα όπως Αγάπη, Χαρά, Ελπίδα , Αισιοδοξία, Συμπόνια , Υγεία , Φως, Ειρήνη, Συμπόνια, Ευγένεια.Τα παιδιά χάρηκαν όλη τη διαδρομή ως την μέρα της παρουσίασής του στους συμμαθητές και τους γονείς τους,αφού στάθηκε αφορμή για να παίξουν ,να συζητήσουν ,να κατανοήσουν ,να γράψουν και να ζωγραφίσουν ..
Μετά από μια διαδρομή κάποιων ετών σε σχολεία που δίδασκα ,παίρνει πια τον δρόμο της έκδοσης με την έξοχη εικονογράφηση της Σίσυς Κυλερτζή ια να φτάσει στα χέρια και άλλων παιδιών ,γονέων και εκπαιδευτικών.
2. Τι θεωρείτε ότι θα αποκομίσουν ως απόσταγμα όσοι το αποκτήσουν;
Είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί στα παιδιά για τις αξίες της ζωής .Ο παιγνιώδης λόγος του παραμυθιού είναι προσφιλής για τα παιδιά .Επιπλέον μπορεί να γίνει εργαλείο στα χέρια των δασκάλων και των εκπαιδευτικών της θεατρικής αγωγής για να αποδοθεί από τα παιδιά στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου .
3. Αν έπρεπε να επιλέξετε την πιο χαρακτηριστική φράση από το βιβλίο, ποια θα ήταν;
Μοιραζόμαστε παιδιά
όλα μας τα αγαθά
Κι έτσι τα λίγα
γίνονται πολλά .
Με αγάπη και συμπόνια
το φως και την αλήθεια οδηγό αντιμετωπίζουμε κάθε κρίση .
Εξάλλου το έχουμε ξαναπεί :
Να δίνεις ,αυτή είναι η χαρά στη ζωή .
Γιατί ό,τι δίνεις ,αυτό τελικά θα πάρεις .
4. Πρέπει τα παιδιά να πιστεύουν στον Αϊ-Βασίλη;
Γιατί; Είπε κανείς πως δεν υπάρχει;
5. Λείπει από την εκπαιδευτική διαδικασία η στοχευμένη χρήση του παραμυθιού ως διδακτικού εργαλείου;
Νομίζω πως τα τελευταία χρόνια γίνεται αξιόλογη προσπάθεια ώστε η χρήση του παραμυθιού να ξεφύγει από τα όρια της ευκαιριακής φιλαναγνωσίας και να γίνεται συστηματικά με τη μορφή μικρών πρότζεκτς . Η ύλη των μαθημάτων που πρέπει να καλυφθεί αποτελεί συχνά ανασχετικό παράγοντα για την υλοποίηση της πιο στοχευμένης χρήσης,που έχει εν τέλει αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια κάθε εκπαιδευτικού σε συνδυασμό με το σύνολο των μαθητών που διδάσκει κάθε φορά .
6. Τα παιδιά είναι πιο “δύσκολοι” αναγνώστες από τους μεγάλους;
Είναι ,σίγουρα,πιο αυθόρμητοι κριτές .
Αν δεν κερδίσεις το ενδιαφέρον τους, θα το δείξουν .
Το στοίχημα , ωστόσο ,είναι να εκπαιδεύσουμε επαρκείς ,ποιοτικά και ποσοτικά ,αναγνώστες .
7. Γράφετε ποίηση αλλά και παιδικά βιβλία. Υπάρχουν στεγανά στη λογοτεχνία ή ο συγγραφέας μπορεί να υπηρετεί κάθε είδος με συνέπεια;
Δεν υπάρχουν ,νομίζω, στεγανά στο αν θα υπηρετήσεις τη μικρή ή τη μεγάλη λογοτεχνική φόρμα , την ποίηση ή το παιδικό βιβλίο .
Αρκεί όλα να γίνονται για κάποιο λόγο ,με το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στο εκάστοτε είδος και στους αναγνώστες .
8. Πόσο έχει αλλάξει στην ψηφιακή εποχή μας ο ρόλος του βιβλίου;
Ο ρόλος του βιβλίου ήταν και παραμένει πιο ισχυρός .Παρότι και οι μεγαλύτερης ηλικίας αναγνώστες έχουμε ενδώσει στο διαδίκτυο ,όλοι προτιμούμε να διαβάζουμε λογοτεχνία από τα τυπωμένα βιβλία .
Θεωρώ πως την αλλαγή θα τη δούμε σε 10 χρόνια από τα σημερινά παιδιά που έχουν στην κυριολεξία γεννηθεί με την τεχνολογία ανά χείρας.
9. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;
Καμία καραντίνα δεν με ώθησε να διαβάσω. Απεναντίας ακινητοποιήθηκα τόσο όσο περιγράφω στο νέο ποιητικό μου βιβλίο με τίτλο Περίκλειστοι .
Σε ανάλογες στιγμές με παρηγορεί πάντα ο τόμος με τα Άπαντα του Ελύτη και γενικά η ποίηση .
10. Πιστεύετε στη μοίρα ή στην τύχη;
Πιστεύω στην ευφυΐα και την προσαρμοστικότητα σε συνδυασμό με τη συγκυρία .
11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;
Έχουμε ζήσει τόσα δεινά τα τελευταία χρόνια που νομίζω πως προσγειωθήκαμε απότομα .Ας ανακαλύψουμε τα αποθέματα ρομαντισμού και ας τα εκμεταλλευτούμε ως ευκαιρία για να προχωρήσουμε και να ζήσουμε όσο περισσότερες στιγμές χαράς και ευτυχίας .
Ευκαιρία να τις αναζητήσουμε τώρα που έρχονται γιορτές !
Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά ,με υγεία και δημιουργικότητα .
Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία .