/Χάρης Βεραμόν: Το “Ίχνη στο Σκοτάδι” είναι μια ερευνητική εκπομπή

Χάρης Βεραμόν: Το “Ίχνη στο Σκοτάδι” είναι μια ερευνητική εκπομπή

Ο Χάρης Βεραμόν, δημιουργός της νέας διαδικτυακής εκπομπής “Ίχνη στο Σκοτάδι” που ασχολείται με τη διερεύνηση εγκληματολογικών υποθέσεων που παραμένουν ανεξιχνίαστες, μιλά στον Κωνσταντίνο Μανίκα και το CulturePoint.gr

1. “Ίχνη στο σκοτάδι”. Μια εκπομπή ερευνητικής δημοσιογραφίας στο YouTube. Τι την διαφοροποιεί από άλλες σχετικές εκπομπές;

Την διαφοροποιεί αρχικά το είδος, το ύφος και η προσέγγιση. Είμαστε ερευνητική εκπομπή αλλά όχι δημοσιογραφική. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, δεν είμαι Δημοσιογράφος και δεν θα ήθελα να οικειοποιηθώ έναν τομέα που δεν έχω σπουδάσει. Είμαι ερευνητής στο επάγγελμα.

Η εκπομπή μας κινείται σε ένα documentary crime investigation film προσεγγίζοντας μια κινηματογραφική αισθητική και παρουσιάζοντας δραματουργικές αναπαραστάσεις μέσα από την υποκριτική δεινότητα των ηθοποιών μας. Δεν κάνουμε κάτι τηλεοπτικό.

Ενώνουμε την τέχνη με την επιστήμη. Σε όλο αυτό το δημιούργημα έχει βοηθήσει πολύ η σκηνοθετική πλευρά του Αλέξη Στεφανή. Να τονίσω ότι κάνει και το μοντάζ.

2. Δίνει ο ψηφιακός κόσμος διέξοδο στη δημιουργικότητα κι αδέσμευτη φωνή σε νέους ανθρώπους; Υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση από το κοινό;

Ο ψηφιακός κόσμος είναι μονόδρομος για τους αποκλεισμένους. Είναι το μοναδικό μέσο που μπορεί να σου δώσει την ευκαιρία να αποδείξεις τις δυνατότητές σου. Δεν μπορεί να έχεις κάποιος πρόσβαση σε κανάλι, με οποιαδήποτε πρόταση, αν δεν έχει τα μέσα. Οπότε στους δημιουργούς που δεν μπορούν να παρουσιάσουν ένα project θα πρέπει να ακολουθήσουν το μονοπάτι του ψηφιακού κόσμου.

Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό μέσα σε διάρκεια 5 μηνών. Λαμβάνουμε πολύ θετικά σχόλια και κριτικές. Άλλωστε όταν απευθύνεσαι στο κοινό, γιατί αυτή τη δυνατότητα έχει το you tube, δεν υπάρχουν μεσολαβητές, είσαι εσύ και το κοινό, ο κόσμος βλέπεις, επιλέγει και αποφασίζει τη θέλει.

3. Σε μια εποχή που η αξιοπιστία των δημοσιογράφων δεν βρίσκεται και στα υψηλότερα επίπεδα, πώς μπορεί κάποιος να κερδίσει την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών;

Η εμπιστοσύνη κερδίζεται με αλήθεια, μόνο με αυτή πας μπροστά απέναντι στο κοινό. Αλλά η αλήθεια έχει τεράστιο κόσμος. Αν η αλήθεια βλάπτει συμφέροντα τότε τα συμφέροντα δεν θα το επιτρέψουν. Έχει κόστος η αλήθεια, τίμημα μεγάλο. Ο καθένας επιλέγει.

4. Γιατί ερευνητική δημοσιογραφία; Συνειδητή επιλογή ή κάτι που προέκυψε στην πορεία;

Η εγκληματολογία είναι ένας τομέας που πάντα με τραβούσε. Πολλά εγκλήματα παραμένουν ανεξιχνίαστα. Ανέκαθεν μου άρεσε η έρευνα και η συλλογή στοιχείων, οπότε επέλεξα κάτι που αγαπώ. Απόλυτα συνειδητή επιλογή. Ήθελα να κάνω μια δουλειά που με γεμίζει και χωρίς να γίνεται με αγγαρεία. Είμαι ταγμένος σε αυτό.

5. Πόσο μεγάλο είναι το κόστος μιας τακτικής εκπομπής στο YouTube και πώς ανταποκρίνεστε σε αυτό;

Μεγάλο κόστος. Οι χορηγίες είναι απαραίτητο κομμάτι, ζωτικής σημασίας για την εκπομπή. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε μέσα από δική μας χρηματοδότηση, όμως συστηματικά είμαστε στη διαδικασία εύρεσης χορηγών. Είναι μια παραγωγή που χρειάζεται απαραιτήτως τεχνικούς, ενδυνάμωση του post production όπως και πολλά άλλα και για να μπορέσουμε να ανεβάσουμε την συχνότητα των επεισοδίων, την παραγωγικότητα μας αλλά και την ποιότητα μας, θα χρειαστούμε στήριξη.

6. Η εκπομπή σας έρχεται να καλύψει κενά στην αστυνομική έρευνα ή να προσεγγίσει ιτις υποθέσεις με εντελώς διαφορετική οπτική;

Έρχεται να κάνει και τα δύο. Πολλές φορές μία αστυνομική έρευνα δεν είναι σωστά δομημένη, οπότε η υπόθεση μπαίνει αρχείο. Σε αυτό το σημείο είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε.

Οι cold cases θέλουν ξεκάθαρα μια διαφορετική οπτική και έναν άλλο τρόπο προσέγγισης. Αυτό κάναμε και με μια υπόθεση 26 χρόνια ανεξιχνίαστη.

7. Οι άμεσα εμπλεκόμενοι σας αντιμετωπίζουν με καχυποψία και πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί μια έρευνα;

Πάντα οι εμπλεκόμενοι είτε είναι σε θέση να συνεργαστούν είτε είναι σε θέση να το παίξουν συνεργάσιμοι για να αποπροσανατολίσουν.

Πάντα η έρευνα έχει κινδύνους. Θέλει μεγάλη προσοχή. Μπορεί να θέσει κάποιος τη ζωή του σε κίνδυνο χωρίς σωστούς χειρισμούς.

8. Υπάρχουν κάποιες πολύ γνωστές υποθέσεις με τις οποίες θα ασχοληθείτε στα επόμενα επεισόδια;

Ναι βέβαια. Όπως η υπόθεση της Ειρήνης Λαγούδη. Γενικότερα θα ασχοληθούμε με πολλές γνωστές ή και άγνωστες υποθέσεις. Το ζήτημα είναι η λύση.

9. Πού θα θέλατε να βρίσκεστε δημοσιογραφικά σε μια δεκαετία;

Εκεί που με οδηγεί το έργο μου, η δουλειά μου, η αφοσίωση μου. Ο κόσμος θα καθορίσει το πού θα βρίσκομαι και η δουλειά μου. Σίγουρα δεν θα βρίσκομαι στο σκαλοπάτι μου είμαι τώρα.