Γράφει ο Χάρης Γκιάφης, απόφοιτος του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών
Το “Carol and the end of the World” είναι μια mini animated σειρά του Netflix, και δημιουργός της ο βραβευμένος με Emmy, Dan Guterman. Η σειρά αποτελείται από δέκα επεισόδια και έκανε πρεμιέρα στις 15 Δεκεμβρίου του 2023.
Πρόκειται για μια σειρά που τα έχει όλα, λίγο δράμα, λίγο κομεντί και πολύ εσωτερική αναζήτηση.
Η ιστορία μας ξεκινάει 7 μήνες πριν την ολική καταστροφή του πλανήτη από ένα γαλαζοπράσινο πλανήτη, ο οποίος βρίσκεται σε πορεία τροχιάς με τη Γη. Ενώ λοιπόν βλέπουμε, τους πάντες, να προσπαθούν να αυτό πραγματωθούν με κάποιο τρόπο, εμείς επικεντρωνόμαστε σε μια γυναίκα, μέσης ηλικίας, με κάπως μονότονο ντύσιμο, λίγο μουντή και με ένα τόνο στην φωνή της, συνέχεια απολογητικό, την Carol.
Η πρωταγωνίστρια μας, λοιπόν, την ώρα που ο κόσμος και ο πλανήτης οδεύουν προς το τέλος τους και όλα πάνω στη Γη έχουν ουσιαστικά αποδομηθεί και όλοι ζουν κυριολεκτικά ένα αχαλίνωτο party, η Carol προσπαθεί, με το δικό της μοναδικό τρόπο, να συμβαδίσει. Μέσα σε όλες τις κοσμογονικές αλλαγές, η Carol ψάχνει το δικό της καταφύγιο στη ρουτίνα της καθημερινότητας, που δυστυχώς για εκείνη, χάθηκε για πάντα.
Σε κάποια από τις περιπλανήσεις της, εντοπίζει μια γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας, με ταγιέρ. Παίρνει την απόφαση να την ακολουθήσει, φτάνοντας σε ένα άδειο “κουφάρι” μια πολυεθνικής εταιρίας όπου προς έκπληξη της Carol λειτουργεί ακόμα το γραφειοκρατικό σύστημα, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Για πρώτη φορά νιώθει λιγότερο μόνη μέσα σε αυτή τη χαοτική κατάσταση, καθώς δεν είναι η μόνη που ψάχνει καταφύγιο στη ρουτίνα. Βλέπουμε, την πρωταγωνίστριά μας να προσλαμβάνεται και να βιώνει και εκείνη επιτέλους τη δική της αυτό-πραγμάτωση. Παρατηρούμε, τη θέλησή της για τη δημιουργία φιλικών δεσμών, αλλά και την επιθυμία της για την επίτευξη καθημερινών στόχων. Έρχεται η προσωπική της “πλήρωση”.
Παρακολουθώντας τη σειρά προβληματίζεσαι και έρχονται στην επιφάνεια φόβοι και υπαρξιακά ερωτήματα, προκαλώντας τον θεατή να σκεφτεί και να αναλογιστεί.
Η μοναδικότητα της Carol, ο τρόπος που μιλάει, που σκέφτεται αλλά και δρα σε κάνει, να τη λατρέψεις. Η “αβολοσύνη” της σε κάνει, σχεδόν, να γελάσεις μαζί της, σαν να το κάνει επίτηδες για να σε κάνει να νιώσεις λίγο πιο ανάλαφρος. Η απάθεια της μπροστά στα γεγονότα σε κάνει να την θεωρείς ηρωίδα.
Η σειρά, φέρνει στο προσκήνιο, με τρόπο ιδιαίτερο, σύγχρονα προβλήματα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό συνονθύλευμα, των ιστοριών, των πρωταγωνιστών. Τονίζεται ουσιαστικά, η διαφορετικότητα στα όνειρα και στις επιθυμίες, αλλά και η διαφορετική οπτική γωνία που έχει ο καθένας, για το ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μας.
Η Carol, δημιουργήθηκε για να δηλώσει το ‘’παρών’’ λοιπόν, μιας ακόμα κατηγορίας ανθρώπων , αυτών που θέλουν λίγο παραπάνω χρόνο, αυτών που η ρουτίνα τους είναι το καταφύγιο τους στις δύσκολες στιγμές. Δημιουργήθηκε, για να μας πει πως δεν είναι κακό το να μην κάνεις ακραία πράγματα, για να μας πει πως ο καθένας μας έχει τελικά διαφορετικό νόημα ζωής. Αργά ή γρήγορα όλοι βρίσκουμε το δικό μας νόημα, σε διαφορετικά επίπεδα και διαφορετικούς τρόπους.
Είναι μια σειρά που θα συγκινήσει, όλους όσους μοιάζουν στην Carol. Η σειρά, θα μας κλείσει το μάτι λέγοντάς μας “δεν πειράζει και αν δεν ξέρεις, θα το βρεις όταν είναι ώρα”.
Σε αφήνει με μια γλυκόπικρη γεύση, έχοντας πλέον αγαπήσει την ηρωίδα. Σε βάζει σε σκέψεις, αναρωτώμενος “τι θα έκανα εγώ στη θέση της, πώς θα αντιδρούσα;”, μπαίνεις σε ένα κυκεώνα σκέψεων και φιλοσοφικών ερωτημάτων. Έτσι, λοιπόν με όλες αυτές τις “μεταφυσικές αναζητήσεις” που πιθανότατα μην απαντηθούν ποτέ, η σειρά έχει κάνει τη δουλειά της, την έχεις αγαπήσει. Τέλος, η Carol, γίνεται στα μάτια του θεατή ένας “safe character”, ένα “safe place” για όλους όσους φοβόμαστε να αδράξουμε τη μέρα.