/Για όλα φταίει το The Bachelor

Για όλα φταίει το The Bachelor

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας

Εδώ και έναν μήνα τρέχει ψήφισμα πολιτών σε γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα για να κοπεί το γνωστό ριάλιτι (το οποίο προβάλλεται για 2η σαιζόν αλλά πέρυσι δε το μυρίστηκαν φαίνεται «οι γνωστοί άγνωστοι »). Κοντεύει τις 30.000 και μετά θα αποσταλεί στο ΕΣΡ.

Τι να πρωτοσχολιάσεις, ότι προβάλει τον μισογυνισμό και σεξισμό μειώνοντας τις γυναίκες καλλιεργώντας την πατριαρχεία; Ότι τις αντικειμενοποιεί με τα διάφορα «πονηρά» πλάνα ή ότι προβάλλεται για 2η σαιζόν αλλά τώρα το πήραν χαμπέρι, όπως αναφέρθηκε ήδη.

Ναι, προφανώς τα ριάλιτι δεν είναι η επιτομή της κουλτούρας, ούτε επιμορφώνουν, ούτε εξυψώνουν το πνεύμα του ανθρώπου.

Ωστόσο είναι ένα χαλαρό τηλεοπτικό σόου να περάσεις την ώρα σου. Δεν είναι όλες οι ώρες για φιλοσοφία και σκεπτικισμός.

Προέκταση αυτού φυσικά όπως πάντα είναι η τηλεόραση εν γένει που διατηρεί χαμηλό επίπεδο εκπομπών. Ξεχνώντας και αγνοώντας επιδεικτικά κορυφαίες προσπάθειες με τόσα επιτυχημένα σήριαλ φέτος. Ένοχη για όλα λοιπόν η τηλεόραση και η πηγή κάθε κακού, του σεξισμού, του μισογυνισμού, της φαλλοκρατίας και άλλων πολλών κακών αυτού του τόπου.

Να κοπεί το “The Bachelor’’ και να απαγορευτούν νομοθετικά τα ριάλι αν ο κόσμος πρόκειται να γίνει καλύτερος. Θα γίνει όμως; Επηρεάζει και διαμορφώνει πραγματικά η τηλεόραση συνειδήσεις και χαρακτήρες; H απάντηση είναι ξεκάθαρα «ΟΧΙ», εκτός αν το 6χρινο παιδί σου είναι κλειδωμένο σε ένα υπόγειο με μόνο ερέθισμα την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων χωρίς κανένα άλλο ερέθισμα.

Οι συνειδήσεις και οι χαρακτήρες πλάθονται από την οικογένεια σε πρώτο επίπεδο και στην συνέχεια από την παιδεία.

Έτσι ο άνθρωπος διαμορφώνεται και στην συνέχεια επιλέγει οτιδήποτε στην ζωή του, από τα τηλεοπτικά προγράμματα μέχρι την μουσική που θα ακούσει και τις θεατρικές παραστάσεις που θα παρακολουθήσει κάθε χρόνο. Είμαστε αυτό που τρώμε και τρώμε αυτό που είμαστε, ας γίνει κατανοητό επιτέλους.

Το ‘’The Bachelor’’ είναι τηλεοπτικό προϊόν και όπως κάθε προϊόν αν το απορρίψει η αγορά θα σταματήσει να παράγεται, έτσι συμβαίνει και με τα ριάλιτι, δε χρειάζεται καμιά λογοκρισία. Όμως έχουμε συνηθίσει το πρόχειρο φαγητό (fast food) και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα.

Ας αποκτήσουμε επιτέλους συνείδηση ως καταναλωτές καθοδηγώντας την τηλεοπτική αγορά και όχι καθοδηγούμενοι από αυτήν σαν υπνοβάτες, οργανώνοντας μετά δημοψηφίσματα για να κοπεί οτιδήποτε δε μας αρέσει, λες και υπάρχει περίπτωση να εισακουστεί ποτέ η μειοψηφία και να επικρατήσει του κέρδους των καναλιών που είναι επιχειρήσεις στην τελική και όχι εκκλησίες να προάγουν την ηθική και το πνεύμα μας.