/Ατυχήματα των δοντιών στα παιδιά την περίοδο της καραντίνας

Ατυχήματα των δοντιών στα παιδιά την περίοδο της καραντίνας

Γράφει η Μαρία Αγραπίδου *

Διανύουμε την δύσκολη εποχή μιας πανδημίας και είμαστε αναγκασμένοι να μείνουμε κλεισμένοι για δεύτερη φορά στο σπίτι. Πόσα προβλήματα μπορούν να προκύψουν από τον εγκλεισμό; Προβλήματα δουλειάς λόγω των περίεργων συνθηκών, οικονομικά, ψυχολογικά, σχέσεων μεταξύ των μελών τις οικογένειας…

Μαζί όμως με εμάς έχουν προβλήματα και τα παιδιά μας. Αναγκάζοντάς τα να μείνουν κλεισμένα στο σπίτι, μακριά από τους φίλους και συμμαθητές τους αλλάζουν κι αυτά συμπεριφορά. Ψάχνουν, δοκιμάζουν, πειραματίζονται, γιατί αυτός είναι ο τρόπος να γνωρίσουν τον κόσμο και να αναπτύξουν τις γνωστικές λειτουργίες και τις δεξιότητές τους, ενώ με την αστείρευτη ενέργεια και περιέργεια που έχουν μετατρέπουν το σπίτι σε παιδότοπο.

Δυστυχώς όμως το σπίτι περιέχει πολλές παγίδες που το κάνουν επικίνδυνο και τους γονείς να τρέχουν πανικόβλητοι πίσω από τα παιδιά. Στο σπίτι σημειώνονται τα περισσότερα σοβαρά παιδικά ατυχήματα. Σύμφωνα με έρευνες, το 60%-80% των ατυχημάτων σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Το 35% του συνολικού αριθμού των ατυχημάτων στην παιδική ηλικία συμβαίνουν εκεί που εμείς αισθανόμαστε πιο ασφαλείς για τα παιδιά μας. Η στοματική κοιλότητα καλύπτει μόλις το 1% του ανθρώπινου σώματος, αλλά σε αυτή συμβαίνει το 5% όλων των σωματικών μικροτραυματισμών των ενηλίκων και το 17% των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Πτώση

Η πτώση είναι η συχνότερη αιτία ατυχήματος στα δόντια και στο κεφάλι. Δεν αφήνουμε το παιδί ούτε μία στιγμή μόνο σε μέρη από όπου μπορεί να πέσει π.χ. κρεβάτι, τραπέζι, καρέκλα.

Σε ένα χτύπημα στο πρόσωπο όμως ή μετά από μία πτώση μπορούν να τραυματιστούν τόσο οι μαλακοί ιστοί (μάγουλα, μύες, χείλη, ούλα κλπ) όσο και οι σκληροί ιστοί (δόντια και οστά). Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας σε σχέση με τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και τα αγόρια σε σύγκριση με τα κορίτσια.

Το πιο επικίνδυνο δωμάτιο είναι το μπάνιο. Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στην μπανιέρα. Είναι απαραίτητο ένα αντιολισθητικό πλαστικό χαλάκι μπάνιου για να μην κινδυνεύει να γλιστρήσει και να χτυπήσει το κεφάλι και τα δόντια του σοβαρά. Μπορεί ακόμη να δαγκώσει και να πληγώσει τα χείλη και την γλώσσα. Άλλη μία παγίδα είναι το πλυντήριο. Κρατήστε πάντα κλειστή την πόρτα του πλυντηρίου των ρούχων. Τα παιδιά θα ήθελαν να δοκιμάσουν αν χωρούν μέσα στον κάδο και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Τα μεγαλύτερα παιδιά που μπορούν να κάνουν μπάνιο μόνα τους , πάλι θα πρέπει να επιτηρούνται. Αν κλειδώσουν την πόρτα δεν θα μπορούμε να επέμβουμε. Γι΄ αυτό θα πρέπει να τους ζητάμε να μην κλειδώνουν.

Η κρεβατοκάμαρα είναι ένα άκρως επικίνδυνο δωμάτιο. Το παιδικό κρεβάτι μπορεί να μετατραπεί ανά πάσα στιγμή σε τραμπολίνο. Η κουκέτα κρύβει επιπλέον τον κίνδυνο πτώσης από ύψος. Μια τέτοια πτώση είναι επικίνδυνη για να σπάσουν τα παιδιά τα μπροστινά δόντια, και να πληγωθούν τα χείλη και η γλώσσα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αιμορραγία είναι μεγάλη. Χρησιμοποιούμε κουκέτες μόνο όταν τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα και πάντα με το ειδικό προστατευτικό. Μαθαίνουμε στα παιδιά να χρησιμοποιούν με προσοχή τη σκάλα της κουκέτας.

Ο καναπές είναι το δεύτερο «τραμπολίνο» που διαθέτει το σπίτι. Το παιδί μπορεί να πέσει και να χτυπήσει σοβαρά αν χοροπηδάει πάνω σε αυτά. Μια πτώση από αυτό το ύψος μπορεί να «μεταφραστεί» σε σπασμένα δόντια, σπασμένο χέρι, ενώ τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα, αν το τραπεζάκι μπροστά από τον καναπέ είναι γυάλινο ή διαθέτει αιχμηρές γωνίες. Τότε μπορεί να έχουμε και κοψίματα στο πρόσωπο ή το σώμα. Απομακρύνετε το γυάλινο τραπεζάκι και εξετάστε ολόκληρο το σπίτι για αιχμηρές γωνίες για να τοποθετήσετε ειδικά προστατευτικά.

Γύρω από το κρεβάτι ή τον καναπέ καλό είναι να τοποθετείται ένα χαλάκι ή μία μοκέτα με παχύ πέλος ώστε σε περίπτωση πτώσης να απορροφηθεί μέρος της πρόσκρουσης. Το χαλί θα πρέπει να είναι καλά στερεωμένο ώστε να μην αποτελέσει παγίδα για το παιδί, που μπορεί να σκοντάψει και να πέσει.

Σε περίπτωση που το σπίτι έχει δύο ή περισσότερους ορόφους, που επικοινωνούν μεταξύ τους με σκάλα, επιβάλλεται η τοποθέτηση πόρτας που θα κλείνει με ειδικό τρόπο και ν’ ανοίγει δύσκολα. Μια πτώση από την σκάλα μπορεί να προκαλέσει κατάγματα στα δόντια, στις γνάθους και στα άκρα των παιδιών, καθώς και τραύματα στα χείλη την γλώσσα, κοψίματα και μώλωπες στο πρόσωπο.

Τα παιχνίδια είναι η μεγάλη αγάπη των παιδιών. Είναι όμως μια κρυφή παγίδα. Αν είναι σκορπισμένα στο δωμάτιο υπάρχει το ενδεχόμενο να πατήσουν κάτι, να γλιστρήσουν και να πέσουν αν σηκωθούν το βράδυ. Ζητήστε τους ή βοηθήστε τα να μαζέψουν τα παιχνίδια τους πριν πέσουν για ύπνο κάθε βράδυ.

Ανάβουμε φωτάκι νυκτός κάθε βράδυ ούτως ώστε αν το παιδί σηκωθεί να μη σκοντάψει και πέσει πάνω σε κάποιο αντικείμενο.

Άλλη μια αιτία πτώσης είναι τα καλώδια ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών που τυχόν σέρνονται στο πάτωμα. Το μικρό σας μπορεί να σκοντάψει και να πέσει σπάζοντας τα δόντια του ή χτυπώντας τους μαλακούς ιστούς (χείλη, γλώσσα). Μην αφήνετε φορτιστές στις πρίζες γιατί μπορεί το παιδί να προσπαθήσει να τον βγάλει ή να τον ξαναβάλει στην πρίζα, με κίνδυνο να πάθει ηλεκτροπληξία.

Ένας αόρατος κίνδυνος που δεν έχουμε σκεφτεί ότι μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στο παιδί είναι το τρέξιμο με το κινητό ή το τάμπλετ στο χέρι. Υπάρχει κίνδυνος το παιδί να χτυπήσει με το αντικείμενο στο πρόσωπο ή την στοματική κοιλότητα. Γενικώς το κυνηγητό στο σπίτι είναι επικίνδυνο γιατί τα παιδιά μπορούν να σκοντάψουν στο χαλί, τα καλώδια ή ακόμη και τα έπιπλα και να πέσουν.

Τζάμια

Οι μεγάλες μπαλκονόπορτες με μεγάλα τζάμια είναι πολύ επικίνδυνες. Τοποθετήστε ειδικά προστατευτικά αυτοκόλλητα στα τζάμια, που προστατεύουν σε περίπτωση θραύσης του τζαμιού, αλλά και ειδικά αυτοκόλλητα που δείχνουν ότι το τζάμι είναι κλειστό για να μην πέφτει το παιδί πάνω τους.

Μικροαντικείμενα

Δεν πρέπει να αφήνουμε εκτεθειμένα σε σημείο που μπορούν τα παιδιά να φτάσουν οτιδήποτε μοιάζει με καραμέλα: κουμπιά και πινέζες μέχρι κέρματα και χάπια. Συνήθως καταλήγουν στο στόμα των παιδιών. Τις περισσότερες φορές προκαλούν κατάγματα στα δόντια αλλά μπορούν να προκαλέσουν και δηλητηρίαση. Φροντίστε να τα απομακρύνετε. Επίσης θα πρέπει να κρύψετε ψαλιδάκια, αλλά ακόμη και τις μπατονέτες.

Κουζίνα

Ιδιαίτερη προσοχή θέλει στην κουζίνα του σπιτιού. Τα παιδιά λατρεύουν να ανοίγουν τα ντουλάπια που φτάνουν και να βγάζουν έξω όποιο σκεύος υπάρχει μέσα σε αυτά. Αφιερώστε ένα ή δύο ντουλάπια για «κατσαρολικά», όπως πλαστικά τάπερ κ.λπ., με τα οποία θα μπορούν να παίξουν και κλειδώστε με τις ειδικές ασφάλειες τα υπόλοιπα ή απομακρύνετε οτιδήποτε επικίνδυνο υπάρχει σε αυτά. Βαριά σκεύη, ηλεκτρικό σίδερο ή και η σιδερώστρα μπορούν να πέσουν πάνω στα παιδιά και να τα χτυπήσουν.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι τα μάτια τις κουζίνας, αναπτήρες, σπίρτα, γκαζάκια και ηλεκτρικό σίδερο είναι επικίνδυνα να προκαλέσουν εγκαύματα. Μαχαίρια ,ψαλίδια, κάθε είδους αιχμηρά αντικείμενα και γυάλινα μπουκάλια πρέπει να τοποθετούνται σε σημεία που τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση.

Καταλήγοντας, καταλαβαίνουμε ό,τι μένοντας στο σπίτι τα παιδιά μας είναι ασφαλή από τον covid19 αλλά δεν είναι καθόλου ασφαλή από τα ατυχήματα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τις παγίδες που κρύβονται μέσα στο σπίτι και να τα προστατέψουμε, μονολότι η καλύτερη πρόληψη είναι η σωστή και συνεχή επίβλεψη των παιδιών.

  • Χειρούργος Οδοντίατρος με εξειδίκευση, εκτός των άλλων, και στην Περιοδοντολογική θεραπεία. Αναλαμβάνει ψυχιατρικούς ασθενείς και ΑμΕΑ και κατ’ οίκον νοσηλεία με κινητή Οδοντιατρική μονάδα. Προσφέρει εθελοντικά ιατρικές υπηρεσίες στα πλαίσια κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης μέσα από δημοτικά κοινωνικά δίκτυα, φιλανθρωπικές οργανώσεις και συλλόγους. Είναι εκπαιδεύτρια ενηλίκων, μέλος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά, των Γυναικών της Ευρ. Ένωσης και της HELP HELLAS, ειδικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών «ΛΑΚΑΙΝΕΣ». Διατηρεί οδοντιατρείο στην Καλλιθέα m.agrapidou@gmail.com