Γράφει η Βαρβάρα Ηλιοπούλου, Πολιτισμολόγος – Κοιν. Επιστημόνας
Πολλές φορές έχει παρατηρηθεί όταν κάποιος πληγωθεί από κάποιον ο ίδιος, ή κάποιος πληγώσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο, αυτή η τραυματική εμπειρία όχι μόνο τον κάνει να αισθανθεί άσχημα τη στιγμή που το αντιλαμβάνεται, αλλά αυτό παραμένει στο μυαλό του για μεγάλο χρονικό διάστημα και του δημιουργεί έντονη ασφυκτική και νοσηρή κατάσταση απέναντι στο άτομο που το έχει προκαλέσει. Είναι εκείνες οι στιγμές που συνεχώς σκέφτεται την άσχημη συμπεριφορά του ανθρώπου εκείνου που με την τοξικότητα του κατάφερε να του δημιουργήσει δυσφορία και αρνητικά συναισθήματα, να αισθανθεί τόσο μπερδεμένος με τη συμπεριφορά του, όσο και πληγωμένος με τις πράξεις του. Η ανάμνηση της εικόνας αλλά και των λόγων αυτού του τοξικού ανθρώπου μένει χαραγμένη στο μυαλό και μπορεί να δημιουργήσει βλαβερές συνέπειες στη διάθεση και στη ψυχολογία του.
Έχει μελετηθεί επιστημονικά ότι οι τοξικές σκέψεις είναι επιβλαβείς τόσο στο συναισθηματικό όσο και στον σωματικό κόσμο.
Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι ένα άτομο που διακατέχεται από σκέψεις με αρνητικό πρόσημο τείνει να αισθάνεται δυστυχισμένο και να προκαλείται βλάβη στην υγεία του με συνέπεια να αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της ζωής και την καθημερινότητα. Έχει παρατηρηθεί ότι οι τοξικές σκέψεις τείνουν να παίζουν σημαντικό ρόλο σε ασθένειες όπως η κατάθλιψη, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Γι’ αυτό κρίνεται αναγκαίος ο εντοπισμός της προσωπικής εσωτερικής δύναμης που θα συμβάλλει στην απαλλαγή των τοξικών σκέψεων προερχομένων από κάθε ανεπιθύμητο άτομο που έτσι κι αλλιώς επιβαρύνει τόσο το ψυχικό όσο και το σωματικό κόσμο με σκοπό την παύση κάθε δυσάρεστης ανάμνησης που στοιχειώνει το μυαλό και δημιουργεί αγχωτικές και δυσάρεστες καταστάσεις.
Είναι προτιμότερο λοιπόν και όσο το δυνατό εφικτό, από τη μία να μην γίνεται αναφορά στα συγκεκριμένα δυσάρεστα γεγονότα και από την άλλη η αντίδραση να μη δημιουργείται άμεσα, αλλά να δίνεται χρόνος για δεύτερες πιο ώριμες σκέψεις και αναμονή για τη συνέχεια. Επίσης η προσπάθεια έρευνας της πραγματικής σκέψης των άλλων είναι μάταιη και δεν οδηγεί πουθενά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο θυμός που δημιουργεί πέπλο συναισθημάτων αλλά και εμπόδια στη χρήσιμη ανταπόκριση με παραγωγικό τρόπο. Επομένως, η εξάλειψη αυτού του συναισθήματος μπορεί να βοηθήσει στην ανακάλυψη πιο αποτελεσματικών τρόπων δράσης και στην επίλυση των συγκρούσεων με πιο εύκολο τρόπο.
Ακόμη η αντιμετώπιση της δυσάρεστης κατάστασης με ηρεμία μπορεί να φέρει και ταχύτερα αποτελέσματα, διότι τα ελεγχόμενα συναισθήματα διακατέχονται από σταθερότητα και γαλήνη που είναι σημαντικοί παράγοντες στην πρόκληση θετικών αποτελεσμάτων.
Οι αρνητικές σκέψεις επιφέρουν προβλήματα και όχι λύσεις. Πολλές φορές αρκεί και η συγχώρεση απέναντι στα άτομα που τροφοδοτούν τους άλλους με αρνητικά συναισθήματα, η απομάκρυνση από αυτά τα τοξικά άτομα αλλά και η αλλαγή περιβάλλοντος ούτως ώστε η προσοχή να στραφεί σε πιο ευχάριστες σκέψεις έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που τυχόν προκύπτουν πιο αποτελεσματικά και με πιο παραγωγικό τρόπο.