Γράφει ο Βαγγέλης Αντωνιάδης
Κατά την πρώιμη περίοδο δικτύωσης του κόσμου που εντοπίζεται στην διάρκεια του 15ου και 16ου αιώνα. Ο Αλμπρεχτ Ντύρερ υπήρξε ίσως ο πιο εμβληματικός από τους πρωταγωνιστές του στον χώρο της τέχνης.
Απολύτως στρεβλά ο Ντύρερ μέχρι πρόσφατα προσεγγιζόταν μονοδιάστατα ως ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της αναγέννησης στην βορειοδυτική Ευρώπη όμως στην πράξη ξεπέρασε διανοητικά και γεωγραφικά όρια και αποτελεί πρόδρομο του σύγχρονου κόσμου.
Αναμφίβολα το έργο του έχει ευρύτατο πεδίο ενώ τα σχέδια του είναι αμέτρητα πολύ περισσότερα από τα γνωστά ή λιγότερο γνωστά ζωγραφικά του έργα.
Ενώ η μελέτη της τεράστιας παρακαταθήκης του από νεότερες γενιές των ιστορικών της τέχνης αναδεικνύει νέες πτυχές του πολυεπίπεδου έργου του.
Για τους σύγχρονους ιστορικούς της τέχνης ο Ντύρερ αποτελεί έναν πραγματικό ταξιδευτή. Περιηγητής, επιχειρηματίας, και θιασώτης των δικτύων της αναγεννησιακής Ευρώπης ο Ντύρερ ενσάρκωσε την πρωτογενή ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, ταξιδεύοντας διαρκώς ανάμεσα στην Γερμανία, την Ιταλία και τις κάτω χώρες.
Η μοναδική του τέχνη συμβάδιζε με την πνευματική του περιέργεια την οποία τροφοδοτούσε η επιθυμία του να διερευνήσει το άγνωστο.
Χαρακτηριστική η πρώτη φορά που αντίκρισε λιοντάρι στον ζωολογικό κήπο της Γάνδης και όταν επισκέφθηκε έκθεση για τους Αζτέκους στις Βρυξέλλες, δηλαδή θησαυρούς που έφτασαν από το Μεξικό στην Ευρώπη μέσω της Ισπανίας των Αψβούργων.
Άλλωστε ο Ντύρερ ουδέποτε υπήρξε ένας ελιτιστής καλλιτέχνης όπως πολλοί στρεβλά πιστεύουν. Αντίθετα με το έντονο αισθητήριο του αντιλήφθηκε άμεσα τις τεκτονικές πολιτικές αλλαγές και τις αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων της Ευρώπης του 1500. Πραγματικά τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές με κοσμοϊστορικό χαρακτήρα αλλά και την ανάδυση του ατόμου στην φιλοσοφία αλλά και στην εφαρμοσμένη πολιτική που είχαν σαφείς και συνάμα πολύ έντονες επιδράσεις και στην τέχνη.
Με άλλα λόγια το πολυσήμαντο έργο του Ντύρερ αποτελεί αντικατοπτρισμό μίας Ευρώπης που άλλαζε.