Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας
Η συγγραφή είναι μια περίπλοκη και γοητευτική διαδικασία. Όσοι επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι κατανοούν πλήρως την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος. Τη δημιουργία χαρακτήρων με τις αντιφάσεις και τα αντικρουόμενα κίνητρα τους. Τη διερεύνηση της πλοκής, των εξελίξεων, της κατάληξης.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ο “θαυμαστός νέος κόσμος” των επόμενων γενεών.
Θα αλλάξει ριζικά τις ζωές τους, τις σχέσεις τους, τον εργασιακό τους προσανατολισμό. Πόσο όμως μπορεί να επηρεάσει, να αλλοιώσει ή να αντικαταστήσει την καλλιτεχνική δημιουργία;
Ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για την ευκολία με την οποία μπορεί ένα εξελιγμένο λογισμικό όπως το ChatGPT, να αναπαράγει έργα βασισμένα σε τεχνοτροπίες γνωστών δημιουργών ή να συνθέσει καινούρια με βάση στοιχεία αναφοράς τη θεματολογία και το επιθυμητό ύφος. Μέχρι και κατά παραγγελία κείμενα δύναται να “κατασκευάσει” που προσομειάζουν σε αγαπημένες φόρμες και κάποιοι ήδη τα διαθέτουν σε ψηφιακές πλατφόρμες ως φθηνό “πρωτότυπο” υλικό.
Έρχεται λοιπόν σιγά σιγά το τέλος της λογοτεχνίας; Θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να επιλέγει συγκεκριμένα συστατικά κι ένα πρόγραμμα να αναλαμβάνει να τα αναμίξει στη σωστή δοσολογία με τελικό αποτέλεσμα ένα παραπλήσιο, τουλάχιστον υποφερτό λογοτεχνικό “γενόσημο”; Κι αν ναι, ποιος θα είναι ο ρόλος του δημιουργού από εδώ και πέρα. Τι το πρωτότυπο θα έχει να συνεισφέρει;
Έχω την εντύπωση ότι όσο κι αν προσπαθήσει κανένα λογισμικό δεν είναι ικανό να ξεπεράσει την ανθρώπινη εφευρετικότητα.
Όντως, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή η τεχνολογία να κατορθώσει να παράγει παραποιημένα αρκούντως πιστά αντίγραφα σημαντικών έργων. Και φυσικά δεν αποκλείεται στα μάτια των πολλών, ειδικά των πιο απαίδευτων, να φαίνονται από συμπαθητικά έως εξαιρετικά! Αυτό που μένει ως πρόκληση για τον συγγραφέα, αξεπέραστη από κάθε τεχνολογικό μέσο, είναι η δυνατότητα να ανακαλύπτει νέους τρόπους αφήγησης, μίξης των ειδών, χρήσης της γλώσσας. Γι’ αυτό και σε σχέση με την πραγματικά σημαντική λογοτεχνία το κάθε ChatGPT θα παραμένει ένα φθηνό κακέκτυπο.