/Αγιά Σοφιά: Πώς ο Πολιτισμός μπορεί να αλλάξει τις διαστάσεις ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου

Αγιά Σοφιά: Πώς ο Πολιτισμός μπορεί να αλλάξει τις διαστάσεις ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου

Γράφει ο Γιάννης Ρούντος

Πιστεύω πως η απάντηση δίνεται, ήδη, με την εμπνευσμένη από την ίδια την ιστορία της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινούπολης – AEK FC Official (κάτι πολύ περισσότερο από την αγωνιστική ιστορία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας) ενσωμάτωση ενός Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού σε ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο, όπως αυτό της ΑγιαΣοφιάς (ονοματοδοσία που έχει επικρατήσει της εμπορικής ονομασίας του).

Το αδιαίρετο αυτό της σύνθεσης: αθλητικές εγκαταστάσεις + μουσείο, μπορεί να εξουδετερώσει την επικίνδυνη τυφλότητα του οπαδισμού, ανοίγοντας τον ορίζοντα ενός αθλητικού “προϊόντος” προς τον πολιτισμό, όπου θα έπρεπε να βρίσκει θέση μια ιδεώδης αθλητική υπόθεση. Και τούτο καθ’ υπέρβαση, αντίθετα στο ρεύμα των πολύποδων, πολυεπιχειρηματικών συμφερόντων (business, media, χειραγώγηση κοινωνικών ομάδων, θεσμών και κέντρων εξουσίας) που διακυβεύονται στην ποδοσφαιρική αρένα της εποχής μας και απαξιώνουν θλιβερά το άθλημα. Πώς γίνεται αυτό;

Το περιεχόμενο του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού έχει την απάντηση.

Στο βιβλίο της “Μικρασία, η καρδιά του Ελληνισμού” (εκδόσεις Gutenberg), η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, αυτή η σπουδαία προσωπικότητα της πνευματικής αξίας του Γένους, επισημαίνει: “Η Μικρασία, της παραλίας ή της ενδοχώρας, σημάδεψε τις τύχες του ελληνισμού με ανεξίτηλο τρόπο, ως καρδιά της παντοτινής Ρωμιοσύνης”.

Ιδού λοιπόν, ένα αρκτικόλεξο: Α.Ε.Κ., που φορτίζεται έμπρακτα υπεράνω προσώπων και καταστάσεων με τη δημιουργία μιας πλούσιας παρακαταθήκης για τις προσφυγικές μνήμες, ώστε να εκφράζει κάτι πολύ περισσότερο απ’ όσα εκφράζουν η μπάλα στα δίχτυα, οι τίτλοι πρωταθλημάτων και η ροή του χρήματος.

Αυτή είναι μια επιπλέον διάσταση της Α.Ε.Κ., ανεκτίμητου ιστορικού και πολιτιστικού βάθους. Και έχει την πιο σημαντική προστιθέμενη αξία και για το αθλητικό-εμπορικό brand, που στο ποδόσφαιρο χαίρεται φέτος τον διπλό τίτλο της πρωταθλήτριας και κυπελλούχου ομάδας.

Σύμφωνα με όσα περιγράφει η Έφη Μαυροπούλου, πρόεδρος του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού (βίντεο στο: https://www.aek365.org/a-886274/efh-mauropoulou-to-mouseio-sto-ghpedo-th-aek-tha-kaluptei-olon-ton-mikrasiatiko-ellhnismo-video.htm), το Μουσείο που αναπτύσσεται σε δομή 1.000 τ.μ. στη νότια πλευρά του γηπέδου, θα είναι το πρώτο που θα συνδέει στο σύνολό του τον μικρασιατικό πολιτισμό και βέβαια, είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στις φωτογραφίες, κάποια ενδεικτικά ενθυμήματα από τη σπουδαία συλλογή που δημιουργείται.