/Άρτσι, ένα κόμικ γραμμένο για την εφηβεία

Άρτσι, ένα κόμικ γραμμένο για την εφηβεία

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ο Άρτσι δεν ανήκει στα κόμικ που σημάδεψαν την εφηβεία μου, καθώς δεν υπήρξα ποτέ φανατική του αναγνώστρια.

Ωστόσο, παραμένει ένα κόμικ με υψηλή αναγνωσιμότητα στην Ελλάδα, στην οποία κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις MATRIX με συνολικά 311 τεύχη, πριν επανεκδοθούν και σε τόμους.

Στο συγκεκριμένο κόμικ, συναντάμε συμπυκνωμένη την Αμερικάνικη κουλτούρα, της οποίας δημιουργία είναι και οι πρωταγωνιστές των ιστοριών:

παιδιά με τζιν, που τρώνε burger, ντύνονται μοντέρνα και απολαμβάνουν την ανεμελιά της εφηβείας τους.

Οι κύριοι πρωταγωνιστές είναι ο Άρτσι, ο κολλητός φίλος του Τζαγκ και τις δύο κολλητές φίλες Βερόνικα και Μπέτυ για τις οποίες ο Άρτσι είναι το μήλον της έριδος. Είναι όταν δύο κολλητές διεκδικούν το ίδιο πρόσωπο…

Στη μικρή πόλη Riverdale αυτοί οι έφηβοι ερωτεύονται, ταξιδεύουν, διασκεδάζουν, βιώνοντας την καταναλωτική ζωή της Αμερικάνικης ηπείρου με όλα τα εμπορικά της προϊόντα.

Ο Άρτσι δημιουργήθηκε το 1941 από τον  John Goldwater και τον  Bob Montana έχοντας ως έμπνευση τον Andy Hardy.

Οι εκδόσεις Modern Times είχαν αναλάβει την Ελληνική επανέκδοση του περιοδικού 

Στον Άρτσι βλέπουμε παιδιά που βρίσκονται ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την εφηβεία, σε αντίθεση με τη μικρή Λουλού που κυμαίνεται σε μικρότερα ηλικιακά πλαίσια.

Διαβάζουμε τα αγνά εφηβικά καρδιοχτύπια, τις αγωνίες νέων παιδιών που προσπαθούν να συνδυάσουν την ανεμελιά με την προετοιμασία τους για την ενήλικη ζωή.

Ένα κόμικ διανθισμένο με τον δημοφιλή τρόπο της Αμερικάνικης ζωής, αλλά με νεανική δροσιά, αισιοδοξία, πλούσια εικονογράφηση και εύθυμες ιστορίες.

Τα κόμικ έχουν πάντα έναν χαριτωμένο τρόπο να προσφέρουν απρόσμενα τέλη, να μεταφέρουν σε εικονογραφημένες ιστορίες στιγμές της καθημερινής μας ζωής.

Στον Άρτσι, αισθανόμαστε τον νεανικό παλμό της εφηβικής ηλικίας, την ανεμελιά της νιότης, τη δροσιά της νεαρής ηλικίας.

Ο Άρτσι δεν ανήκει στα πιο αγαπημένα μου κόμικ. Αλλά, αυτό δε μειώνει τη δημοφιλία του, ίσως επειδή άγγιξε τις νεανικές ανησυχίες και χαρές.