/10 αξέχαστα αποσπάσματα από τον Μίλαν Κούντερα

10 αξέχαστα αποσπάσματα από τον Μίλαν Κούντερα

Όλες οι φράσεις του Milan Kundera είναι έργα τέχνης. Τα περισσότερα από αυτά αποτελούν μέρος του εκτεταμένου και υπέροχου λογοτεχνικού έργου του. Τα μυθιστορήματά του δεν είναι μόνο η εκπόνηση όμορφων ορόφων, αλλά μια βαθιά σκέψη για τον κόσμο και τον σημερινό άνθρωπο.

Ο Milan Kundera γεννήθηκε στην Τσεχοσλοβακία το 1929. Ωστόσο, από το 1975 εγκαταστάθηκε στη Γαλλία και από το 1981 υιοθέτησε αυτήν την εθνικότητα. Παρ ‘όλα αυτά, μεγάλο μέρος της λογοτεχνίας του είναι αφιερωμένο στην πραγματικότητα της Τσεχοσλοβακίας.

Στις φράσεις του Μιλάνο Kundera ανακαλύπτετε ένας συγγραφέας έξυπνη, με μεγάλη ικανότητα να εισέλθει στους λαβύρινθους του ανθρώπινου ασυνείδητου. Για πολλά χρόνια αναμένεται να λάβει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, για την υψηλή του ποιότητα. Εδώ παρουσιάζουμε μια ενδιαφέρουσα (αν και ατελής) επιλογή αρκετών από τις καλύτερες φράσεις του.

 “Όσο βαρύτερο είναι το φορτίο, τόσο πιο κοντά στη γη θα είναι η ζωή μας, τόσο πιο πραγματικό και αληθινό θα είναι“.

-Μίλαν Κούντερα-

Μια από τις αξέχαστες φράσεις του Μιλάνο Kundera

Αυτός ο στοχαστής δεν είναι μόνο ένας σπουδαίος μυθιστοριογράφος. Έχει επίσης αποκαλυφθεί ως βαθύς φιλόσοφος της εποχής μας. Το όραμά σας του κόσμου είναι βαθιά ρεαλιστική και ταυτόχρονα πολύ κινούμενη. Μία από τις μεγάλες αρετές του είναι ότι γνωρίζει πώς να συλλάβει ασυνείδητα κίνητρα.

Αυτό είναι ακριβώς αυτό που αντικατοπτρίζεται σε πολλές από τις φράσεις του Μιλάνο Κούντερα: μια μεγάλη γνώση του ανθρώπινου όντος. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε αυτό το ενδιαφέρον κείμενο σχετικά με την εμμονή με τη σειρά:

Η επιθυμία για διαταγή στοχεύει να μετατρέψει τον κόσμο των ανθρώπων στο βασίλειο της ανόργανης, στην οποία όλα πηγαίνουν, δουλεύουν, υποβάλλονται σε μια υπερφυσική τάξη. Η λαχτάρα για την παραγγελία Είναι ταυτόχρονα η λαχτάρα για το θάνατο, επειδή η ζωή είναι μόνιμη διαταραχή της τάξης“.

Η εξουσία και ο κόσμος

Πρακτικά όλο το έργο αυτού του Τσεχοσλοβακίου μεταφέρεται από το ζήτημα της εξουσίας. Είναι πολύ επικριτικός σε αυτό και το ηθικό που απορρέει από αυτό. Όπως και σε αυτή τη φράση:

Επειδή όλα σε αυτόν τον κόσμο συγχωρούνται εκ των προτέρων, και επομένως, όλα κυνικά επιτρέπεται“.

Αυτός ο συγγραφέας έζησε την αυστηρότητα της σοβιετικής κυριαρχίας. Εντυπωσιάστηκε από τον περιορισμό της σκέψης και της έκφρασης που προέκυψε από αυτό το καθεστώς. Μία από τις φράσεις του Μιλάνο Kundera λέει:

 “Ένα απαγορευμένο βιβλίο στη χώρα σας σημαίνει απείρως περισσότερα από τα εκατομμύρια των λέξεων που ρίχνουν τα πανεπιστήμια μας”.

Έχει δίκιο Σε ό, τι απαγορεύει μια εξουσία είναι τα κλειδιά για το τι θέλετε να προωθήσετε.

Κάτι παρόμοιο εκφράζεται σε αυτή την πρόταση: “Ο αγώνας του ανθρώπου εναντίον της εξουσίας είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη” Η δύναμη αναπαράγει τα κακά και την μικροασία του ανθρώπου. Κάθε μορφή δύναμης προσποιείται ότι πιστεύει ότι όλα ξεκινούν με αυτό. Ωστόσο, πολλές φορές επαναλαμβάνεται μόνο. Η μνήμη είναι το μόνο πράγμα που σπάει τον κύκλο.

Φόβος και αγάπη

Η αγάπη είναι ένα άλλο θέμα που τρέχει μέσα από το έργο αυτού του συγγραφέα. Στην «Αφόρητη ελαφρότητα του να είναι», συνεργάζεται με μια τυχερή ευκαιρία. Ακριβώς σε αυτό το έργο δηλώνει:

Αν η αγάπη πρέπει να είναι αξέχαστη, οι συμπτώσεις πρέπει να πετάξουν προς αυτόν από την πρώτη στιγμή“.

Ορισμένες από τις φράσεις του Μιλάνο Κούντερa αντιμετωπίζουν επίσης την έλλειψη αγάπης και λήθης. Αυτό, για παράδειγμα, μιλάει για το θέμα με έναν όμορφο ποιητικό τρόπο.

Το λυκόφως της εξαφάνισης λυπάται τα πάντα με τη μαγεία της νοσταλγίαςα“.

Όταν κάποιος, ή κάτι τέτοιο, δεν είναι πια εκεί, η πραγματικότητα αυτή καλύπτεται με ένα μαγευτικό και υποβλητικό πέπλο.

Φόβος και άλλοι

 “Η πηγή του φόβου είναι στο μέλλον, και εκείνος που απελευθερώνεται από το μέλλον δεν έχει τίποτα να φοβάται“.

Η κύρια πηγή άγχους είναι αυτό που δεν συνέβη. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό προκαλεί φόβο να εγκατασταθεί στη ζωή μας. Στο τέλος, οι καρποί της φαντασίας είναι πιο φοβισμένοι από την ίδια την πραγματικότητα.

Μπροστά στον κόσμο βιώνουμε πάντα μια ρήξη, μια διαίρεση, μια παράξενη. Αυτό λέει ο Kundera:

Ποτέ δεν θα ξέρουμε γιατί ερεθίζουμε τους ανθρώπους, αυτό που μας κάνει να γίνουμε συμπαθητικοί, αυτό που μας κάνει γελοία. η δική μας εικόνα είναι το μεγαλύτερο μυστήριο μας“.

Κατανόηση και ευθραυστότητα

Πολλές από τις φράσεις του Milan Kundera μιλάνε για αδυναμία και συμπόνια. Στην πραγματικότητα, στα έργα του τα ζώα έχουν μια προνομιακή θέση. Τόσο για το τι είναι, όσο και για αυτό που αντιπροσωπεύουν.

Η πραγματική δοκιμασία της ηθικής της ανθρωπότητας, η βαθύτερη (που βρίσκεται σε τέτοιο βάθος που διαφεύγει από την αντίληψή μας), βρίσκεται στη σχέση του με εκείνους που είναι στο έλεός του: τα ζώα“.

Η συμπόνια μεταξύ των ανθρωπίνων όντων συνεπάγεται, όπως λέει και το όνομά του, ότι υποφέρει από τον άλλο. Αυτή η φράση το καθιστά πολύ σαφές:

Δεν υπάρχει τίποτα βαρύτερο από την κατανόηση. Ούτε ο ίδιος ο πόνος είναι τόσο βαρύς που ο πόνος αισθάνθηκε, από κάποιον, για κάποιον, πολλαπλασιασμένος με τη φαντασία, παρατεταμένος σε χιλιάδες ηχώ“.

Με άλλα λόγια, μερικές φορές πονάει πολύ περισσότερο τι συμβαίνει σε κάποιον αγαπημένο, παρά στον εαυτό μας.

Όλες αυτές οι φράσεις του Μιλάνο Κούντερα είναι ένα μικρό κομμάτι της υπέροχης δουλειάς του. Δεν είναι άδικο ότι είναι ένας από τους πιο θαυμασμένους σύγχρονους συγγραφείς σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατάφερε, όπως και μερικοί άλλοι, να συλλάβει την ουσία της εποχής μας. Και το κατέλαβε με όμορφο και συντριπτικό τρόπο σε όλα τα έργα του.

sainte-anastasie