/Ζώα, «ζώα» και πολιτισμός

Ζώα, «ζώα» και πολιτισμός

Γράφει η Ελένη Μαύρου

∆ιανύουμε µία εποχή όπου επαναπροσδιορίζουμε τη σχέση µας µε το περιβάλλον. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία εντάσσεται και η συμβίωσή µας µε τα ζώα.

Και καθημερινά έρχονται στο προσκήνιο περιστατικά βάναυσης κακοποίησης και θανάτωσης ζώων. Τα εµπορευματοποιούµε ως θέαµα στους ζωολογικούς κήπους, τα βασανίζουμε στα ερευνητικά εργαστήρια, τα φυλακίζουμε σε βεράντες, ταράτσες, ακατάλληλα κλουβιά, τα κλοτσάµε κυριολεκτικά και µεταφορικά, τα γδέρνουµε ζωντανά για να ικανοποιήσουµε τη µαταιοδοξία µας, τους κόβουµε τα αυτιά, τις ουρές, τα δηλητηριάζουµε, τα εγκαταλείπουµε για να πεθάνουν από έλλειψη τροφής και νερού.

Αν και δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία, υπολογίζεται ότι:

– Περισσότερα από 100 εκατμμύρια ζώα θανατώνονται από κυνηγούς κάθε χρόνο.

– Γύρω στο 1 εκατομμύριο ζώα κακοποιούνται από τον άνθρωπο κάθε χρόνο.

– 20 εκατομμύρια ζώα θανατώνονται ετησίως στις ΗΠΑ και 13 εκατομμύρια στην Ευρώπη, σε ερευνητικά εργαστήρια.

– Γύρω στα 2,7 εκατομμύρια σκύλοι και γάτες θανατώνονται σε καταφύγια κάθε χρόνο.

– Έως και 1 εκατομμύριο είδη απειλούνται µε εξαφάνιση, πολλά µέσα στις επόμενες δεκαετίες. Ο τρομακτικός αυτός ρυθµός απώλειας αποτυπώνει τη σφοδρότητα µε την οποία η ανθρώπινη δραστηριότητα πλήττει τα οικοσυστήματα.

Επιστηµονικές µελέτες έχουν αναδείξει τη σύνδεση ανάµεσα στην κακοποίηση των ζωών και τα εγκλήµατα κατά της ανθρώπινης ζωής επιβεβαιώνοντας ότι «το µεγαλείο ενός λαού φαίνεται από τη συµπεριφορά του στα ζώα». Μάλιστα, έρευνα που επικεντρώθηκε σε οικογένειες ύποπτες για σωµατική κακοποίηση των παιδιών τους διαπίστωσε ότι σε 88% των περιπτώσεων είχε παρατηρηθεί και κακοποίηση των ζώων τους.

Η Παγκόσµια Μέρα για τα Ζώα, λοιπόν, δεν είναι γιορτή. Αναδεικνύει τις ευθύνες του καθενός µας αλλά κυρίως των κρατών απέναντι στα ζώα.

∆εν είναι αρκετό να φορτώνει η πολιτεία και η κοινωνία την ευθύνη τους σε εθελοντές που είναι άξιοι θαυµασµού και ενίσχυσης αλλά συχνά φτάνουν στα όριά τους -ψυχικά, σωµατικά, οικονοµικά. Ούτε είναι αρκετό απλά να περιµαζεύουµε αδέσποτα. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία που γεννά αδέσποτα, η νοοτροπία που ανέχεται την κακοποίηση.

Υπάρχει ανάγκη αυστηροποίησης του νοµικού πλαισίου αλλά και τήρησης της νοµοθεσίας από κρατικούς λειτουργούς, λειτουργούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Αστυνοµία. Υπάρχει ανάγκη ενός γενναιόδωρου σχεδίου στείρωσης σκύλων και γάτων. Υπάρχει ανάγκη αυστηρού ελέγχου της εκτροφής, εισαγωγής και εµπορίας ζώων συντροφιάς. Έχουµε ανάγκη ενός σοβαρού προγράµµατος ενηµέρωσης και ευαισθητοποίησης. Και πολλά άλλα…

Η ευαισθησία µας δεν µπορεί να περιορίζεται στη διάρκεια µιας παγκόσµιας ηµέρας.

dialogos