/Βιβλιοκριτική: Ταξίδι στον ωκεανό της Μουσικής και της Ιστορίας (Αναστασία Βούλγαρη – Μίκης Θεοδωράκης)

Βιβλιοκριτική: Ταξίδι στον ωκεανό της Μουσικής και της Ιστορίας (Αναστασία Βούλγαρη – Μίκης Θεοδωράκης)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Πώς να προσεγγίσεις ένα έργο που επιχειρεί να αποτυπώσει, να αναλύσει, να αναδείξει όλες τις πτυχές της ζωής ενός μύθου, ενός τόσο σημαντικού και επιδραστικού ιστορικού προσώπου;

Το Ταξίδι στον ωκεανό της Μουσικής και της Ιστορίας, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις IANOS, δικαιολογεί πλήρως τον τίτλο του. Αποτελεί ένα λεπτομερές ταξίδι στην μουσική πορεία και το έργο του Μίκη των Ελλήνων και ταυτόχρονα μια ιστορική αναδρομή στα πεπραγμένα των μεταπολεμικών και μεταπολιτευτικών χρόνων.

Με στοιχεία και ντοκουμέντα από επιστολές και επίσημα έγγραφα, με εξιστόρηση γεγονότων από τον ίδιο τον Θεοδωράκη.

Πώς ο συμφωνικός Μίκης, που ελάχιστα μας απασχόλησε στην Ελλάδα, παρά τη διεθνή καταξίωση του, εμπνεύστηκε τη μετεξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι και τη μετασυμφωνική μουσική. Πώς κατόρθωσε να στηριχθεί στις ρίζες τις παράδοσης και να τις χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο για την πολιτισμική συνέχεια.

Την ίδια στιγμή, μέσα από τα βιώματα μιας σκληρής εποχής, έψαχνε με ειλικρινή αγωνία τον ασφαλέστερο δρόμο για τη δημοκρατία, την πρόοδο, τον αγνό πατριωτισμό, ένα κίνημα εθνικό και συνάμα ταιριαστό με το πολιτιστικό υπόβαθρο. Ονειρευόταν ένα μέλλον συλλογικής συνοχής κι όχι διαίρεσης, κοινής πορείας κι όχι διχασμού.

Η ζωή απέδειξε ότι η Ελλάδα δεν άντεχε τις μεγάλες ιδέες του Μίκη. Προτιμούσε να μένει περικλειστη σε κομματικές εμμονές και κατασκευασμένους διαχωρισμούς με στόχο την εξουσία. Δεν άντεχε ούτε το μουσικό του μεγαλείο, αν δεν ταυτιζόταν με ιδεολογικές μικρότητες, αν δεν περιοριζόταν στα προκαθορισμένα πλαίσια τους.

Τι κι αν δικαιώθηκε ακόμη και σε φαινομενικά αντιφατικές αποφάσεις. Ο στόχος ήταν κοινός κι ενιαίος, τόσο πολιτικά όσο και μουσικά. Ίδιες αξίες, ίδια ιδανικά.

Βρήκα το συγκεκριμένο βιβλίο, ίσως το πληρέστερο, καλύτερα δομημένο και καλογραμμένο που έχει κυκλοφορήσει για όποιον νοιάζεται να αναγνωρίσει την ουσία που κρύβεται πίσω από ολόκληρο το δημόσιο βίο του Μίκη Θεοδωράκη. Ένα βιβλίο που σου δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα ικανή να σε πείσει ότι ο Μίκης υπήρξε μια μορφή του 20ου αιώνα που άλλαξε το μουσικό και πολιτικό τοπίο, με έναν μοναδικό κι ανεπανάληπτο τρόπο, όπως ελάχιστοι.