/Βιβλιοκριτική: Όταν Κλαίνε τα Κοράκια (Βύρωνας – Φραγκίσκος Κανάκης)

Βιβλιοκριτική: Όταν Κλαίνε τα Κοράκια (Βύρωνας – Φραγκίσκος Κανάκης)

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, αρθρογράφος – συγγραφέας

Πρόκειται για μία νουβέλα μυστηρίου από έναν πρωτοεμφανιζόμενο, πολλά υποσχόμενο συγγραφέα, δεδομένου ότι το πρώτο του έργο δείχνει εξαιρετικό ταλέντο σε ένα αρκετά απαιτητικό είδος.

Το έργο διακρίνεται για τη γρήγορη κινηματογραφική ροή, την άριστη δομή και τη λιτή κατανοητή γλώσσα του, ενώ απουσιάζουν περιττές λεκτικές ακροβασίες και βαρύγδουπα ανούσια πομπώδη σχήματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να το καταστήσουν δυσανάγνωστο περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό το κοινό του .

Όσον αφορά στην υπόθεση, ένας αστυνομικός παραιτείται από το σώμα και τερματίζει την καριέρα του ως ντέτεκτιβ τη στιγμή που η επαγγελματική του πόρεια βρίσκεται στο απόγειό της με τον ίδιο να έχει εξιχνιάσει πλήθος υποθέσεων. Ο λόγος είναι οι τύψεις και οι ενοχές που τον στοιχειώνουν για συμβάντα του παρελθόντος τα οποία αδυνατεί να διαγράψει από τη μνήμη του. Μόνη του συντροφιά στο ατέρμονο τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει και στο ζοφερό βούρκο όπου έχει παθητικά βυθιστεί είναι το ποτό και ο ψυχαναλυτής του.

Μέχρι την ημέρα που ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος τον αναζητεί και μπαίνοντας με απροσδόκητο τρόπο στη ζωή του τον προκαλεί να εξιχνιάσουν μία υπόθεση του παρελθόντος που για την αστυνομία έχει καταγραφεί ως ανεξιχνίαστη.

Αποφασίζει λοιπόν διστακτικά να ταξιδέψει μαζί του με προορισμό μία μυστηριώδη έπαυλη η οποία αποτελεί τον τόπο του εγκλήματος. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με το ζοφερό παρελθόν και καταστάσεις που δεν έχει δει ούτε στο χειρότερο εφιάλτη του.

Δεν πρόκειται ωστόσο για μια απλή αστυνομική νουβέλα. Υπάρχουν πολλά περισσότερα από ένα ανεξιχνίαστο έγκλημα και έναν αστυνομικό που καλείται να το διαλευκάνει.

Και αυτή είναι η πραγματικά άγρια ομορφιά αυτού του έργου. Μέσα από την ιστορία προκύπτουν πολλά ερωτήματα. Ερωτήματα που σχετίζονται με τη δύναμη της ψυχανάλυσης και της χειραγώγησης του μυαλού. Είναι η αγάπη υπεράνω όλων και πόσο εύκολα ένας εγκληματίας μπορεί να μετανιώσει για τις πράξεις του σε τέτοιο βαθμό ώστε να δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία; Και εν τέλει οφείλουμε να έχουμε στη ζωή μας αξίες, ηθική και ιδανικά ή θα πρέπει άβουλα να ακολουθούμε τους νόμους όπως αυτοί ορίζονται από την πολιτεία και την κοινωνία ως επιταγές;

Αν και τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα μοιάζουν να ακροβατούν στο μεταίχμιο της λογικής και του ενστίκτου, στο τέλος αποδέχονται τις συνέπειες των πράξεων τους με την ανάλογη κατάληξη για την ζωή τους. Το σκοτάδι τους σκεπάζει όλους χωρίς διακρίσεις και η τραγικότητα της ζωής ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη σε αυτή τη συγκλονιστική νουβέλα. Η ανθρώπινη φύση είναι αναμφίβολα θνητή και σφάλει. Μπορεί ενίοτε να διορθώνει λάθη αλλά οι τραγικές συνέπειες των πιο οδυνηρών εξ αυτών ταξιδεύουν αιώνια στον κόσμο μετά και πέρα από τον θάνατο που αποτελεί το μοναδικό αδιάψευστο γεγονός και απόδειξη του εφήμερου της ζωής.

 

 • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
  Σάββατο 11/12, ωρα 6:00, πολυχωρος «Αιτιον»
  Ο Βύρωνας-Φραγκίσκος Κανάκης και οι εκδ. Άνω Τελεία σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Όταν Κλαίνε τα Κοράκια» το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, ώρα 6:00 μμ, στον πολυχώρο Αίτιον (Τζιραίων 8-10, στ. μετρό Ακρόπολη).
  Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν οι:
  – Άννα Λύκου, καθηγήτρια-συγγραφέας
  – Μαρία Παπαπαναγιώτου, δασκάλα
  Είσοδος ελεύθερη, αποκλειστικά με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης.