/Βιβλιοκριτική: Μια Αναπνοή IV – «Όλα αναιρούνται και όλα ανατρέπονται» (Μαίρη Σγουρού)

Βιβλιοκριτική: Μια Αναπνοή IV – «Όλα αναιρούνται και όλα ανατρέπονται» (Μαίρη Σγουρού)

Γράφει η Ελπίδα Λάππα, φιλόλογος

Η σειρά «Μια Αναπνοή», από την Marabel books, ήρθε στα χέρια μας για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2020, με το πρώτο διπλό μέρος «Μια Αναπνοή Ι – Μπορείς να ζήσεις χωρίς ανάσα;», και από τότε, κάθε έξι μήνες – όσο έκανε να βγει ο επόμενος τόμος – περιμέναμε με αυτόν ακριβώς τον τρόπο: Χωρίς ανάσα. 

Στις 15 Ιουνίου 2022 κυκλοφόρησε το τέταρτο και τελευταίο μέρος, που κλείνει τον πρώτο κύκλο της σειράς με ένα βιβλίο πολύ πιο ανατρεπτικό, πολύ πιο δυνατό απ’ όσο το περιμέναμε ίσως. Ο υπότιτλος «Όλα αναιρούνται και όλα ανατρέπονται» είναι τελικά ο πιο κατάλληλος, αφού στ’ αλήθεια δεν φανταστήκαμε όλα όσα διαδραματίστηκαν και συνέβησαν σε αυτό το βιβλίο. 

Κινηματογραφική ροή, όπως μας έχει συνηθίσει η συγγραφέας του, γραφή άμεση, άλλοτε τρυφερή και λυρική, κι άλλοτε ωμή και σκληρή, το τέταρτο μέρος οφείλω να ομολογήσω πως είναι το πιο δυνατό βιβλίο της Πρώτης Περιόδου. Η πλοκή πολυσύνθετη, πολύπλευρη, σου δημιουργεί πολλά συναισθήματα, ενώ κάθε τόσο όλο και κάποιο γεγονός θα σε αφήσει άναυδο. Χρειάζεσαι πολλές ανάσες για να το ολοκληρώσεις, κυρίως γιατί είναι τόσο έντονα τα συναισθήματα που είναι αδύνατον να μη σε επηρεάσουν. 

Η αγωνία χτυπάει κόκκινο, η περιπέτεια κυριαρχεί, αλλά ένα από αυτά που εντυπωσιάζουν ιδιαίτερα, είναι ο τρόπος που η συγγραφέας χειρίζεται τους χαρακτήρες της, που είναι δομημένοι ολόσωστα, αλλά και το γεγονός πως διαχειρίζεται τόσα ζητήματα με τόση συνέπεια και λεπτομέρεια. 

Νέες αλήθειες βγαίνουν στο φως, οι οποίες ξεκαθαρίζουν το τοπίο ακόμη περισσότερο. Μετά το τέλος του βιβλίου, έχεις πάρει πολλές από τις απαντήσεις που περίμενες, αρκετές ιστορίες κλείνουν, ενώ το τέλος θα το χαρακτήριζα, πέρα από ανατρεπτικό, λυτρωτικό για κάποιους, πικρό για κάποιους άλλους αλλά και αγωνιώδες για το τι έπεται, διότι σου δίνει μια μεγάλη ιδέα πως οι εξελίξεις που έρχονται θα είναι συνταρακτικές. 

Η σειρά «Μια Αναπνοή» δεν ανήκει σε μια κατηγορία, έχει τα πάντα. Δράμα, έρωτα, μυστήριο, περιπέτεια, θρίλερ… Η συγγραφέας της όμως, μας απέδειξε πως ήρθε για να μείνει, δημιουργώντας κάτι παντελώς δικό της, ένα πρωτότυπο κι επιτυχημένο πια εγχείρημα, που μας έχει κόψει την Ανάσα.