/Βιβλιοκριτική: Η ράφτρα (Αργυρώ Μαργαρίτη)

Βιβλιοκριτική: Η ράφτρα (Αργυρώ Μαργαρίτη)

Γράφει ο Νίκος Ναούμης, πολιτικός επιστήμονας – συγγραφέας

Θα μπορούσε να είναι παραμύθι, διότι τα έχει όλα. Δράκους, νεράιδες, ράφτρες, εμπόρους, κακιές μάγισσες, στρατιώτες και μοναχούς. Είναι, όμως, ένα εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα, που αναφέρεται στην περιοχή της Θράκης, στα τέλη του 19ου αιώνα εώς και τις αρχές του 20ου. Μια ταραγμένη περίοδο για την περιοχή, η οποία ολοκληρώθηκε με πολύ αίμα και πόνο, εξαιτίας των Βαλκανικών πολέμων που την σηματοδότησαν.

Ο λόγος για την «Ράφτρα», το βιβλίο της συγγραφέως Αργυρώ Μαργαρίτη, το οποίο κυκλοφόρησε το 2020 από τις εκδόσεις Ψυχογιός και απέσπασε πολύ καλά σχόλια από κοινό και κριτικούς.

Κεντρική ηρωΐδα του βιβλίου είναι η Κεραστώ. Ένα κορίτσι, που έζησε στο πετσί του την φρίκη της δράσης των κομιτατζήδων, οι οποίοι έσφαξαν την μητέρα της μαζί με άλλους συγχωριανούς της. Την Κεραστώ, ανακάλυψαν καλόγριες, κάτω από το σώμα της νεκρής της μητέρας και την πήραν μαζί τους στο μοναστήρι τους για να τη φροντίσουν. Μεγάλωσε με αγάπη και στοργή δίπλα στις καλόγριες, την μοναδική οικογένεια που γνώρισε στην πραγματικότητα. Μαθαίνει να ράβει και η τέχνη της γίνεται ξακουστή σε ολόκληρη της περιοχή. Εκείνη όμως, το μόνο που θέλει, είναι να βρει τις ρίζες της και να λύσει ένα μυστήριο που την ακολουθεί από την στιγμή που γεννήθηκε.

Μέσα από την ιστορία της ζωής της, ξεδιπλώνονται μπροστά μας τα γεγονότα που σημάδεψαν την σύγχρονη ιστορία της Ροδόπης..

Μέσα από μία καταιγιστική αφήγηση, η συγγραφέας ρίχνει φως στα γεγονότα και μας μαθαίνει ιστορία με έναν τρόπο μοναδικό. 

Δεν ξέρω τι με γοήτευσε περισσότερο σε αυτό το όμορφο αναγνωστικό μου ταξίδι. Ήταν η πολύ καλοδουλεμένη ιστορία; Οι ενδιαφέροντες χαρακτήρες; Ο τρόπος γραφής της; Θεωρώ πως όλα έπαιξαν τον ρόλο τους στο τελικό αποτέλεσμα.

Η ράφτρα της Αργυρώς Μαργαρίτη, είναι ένα βιβλίο που αξίζει τον κόπο κάποιος να το διαβάσει, διότι συνδυάζει όμορφα την ανάγνωση ενός μυθιστορήματος με την ιστορία.