/Βιβλιοκριτική: Η αφαιρετική μέθοδος (Γεωργία Πετούλη – Γλάρου)

Βιβλιοκριτική: Η αφαιρετική μέθοδος (Γεωργία Πετούλη – Γλάρου)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος- Ψυχολόγος,. Συγγραφέας

Η Αφαιρετική Μέθοδος, βαθύ μπλε γαλάζιο, όπως συμπληρώνεται ο τίτλος. Ένα μυθιστόρημα φαντασίας θα πεις, διαβάζοντας τις πρώτες σελίδας. Ένα λογοτεχνικό πόνημα, για την αλλοίωση της ανθρώπινης φύσης, θα πεις μόλις ολοκληρώσεις την ανάγνωση και της τελευταίας.

Η Λιζ κι ο Λεόν. Δυο νέοι άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές διαδρομές και εμπειρίες, με ακριβώς αντίθετους στόχους. Ο αριβίστας και η κοινωνικά ευαίσθητη. Ο υπολογιστικός και η αυθόρμητη. Ο ψυχρός και η συναισθηματική. Και μια αόρατη εταιρεία με τους επόπτες της να επιχειρούν να καθορίσουν τις ζωές μας και το ρου της ιστορίας.

Ο Λεόν αποφασισμένος να εκτελέσει στη εντέλεια την αποστολή του, να ξελογιάσει την ανυποψίαστη Λιζ και να την παραδόσει στις “ορέξεις” των ανωτέρων του Συνηθισμένος στην καταδίωξη εγκληματικών φυσιογνωμιών αδυνατεί να κατανοήσει πώς δικαιολογείται το τόσο επιτακτικό κυνήγι ενός αθώου κοριτσιού. Η χαραμάδα για την προσωπική του ελπίδα ανοίγει διάπλατα μέσα από τη χαρά και τη ζωντάνια της Λιζ. Μόνο που πριν προλάβει να εναντιωθεί στο σχέδιο η Λιζ έχει ήδη υποστεί τις συνέπειες του…

Τι συνιστά την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης;

Πώς μπορεί να αποκοπεί η οπτική μας από τη “γαλάζια”, αισιόδοξη απόχρωση και να μαυρίσει με το “βαθύ μπλε” της μοναξιάς και της απόγνωσης; Τι είναι δυνατόν να ακυρώσει την μελωδική ισορροπία του σύμπαντος και τα αυτιά μας να γεμίσουν με παράφωνες κραυγές;

Η Γεωργία Πετούλη – Γλάρου δεν έγραψε ένα μυθιστόρημα για κάποιον άγνωστο, μελλοντικό, φανταστικό κόσμο. Εκφράζει, με τον πιο ηχηρό τρόπο, την αγωνία της για τον σημερινό κόσμο που βήμα, βήμα αποκόπτεται από τις υπαρξιακές ρίζες του, που χάνει τον προσανατολισμό του και οδηγείται στην αυτοαναίρεση και τον αφανισμό.

Με αφήγηση που κρατά σε υψηλό επίπεδο την αγωνία για τις εξελίξεις και διευκρινιστικές αναφορές στο παρελθόν των ηρώων, επιχειρεί να αφυπνίσει συνειδήσεις πριν να είναι πολύ αργά. Πριν το απονενοημένο βήμα στο κενό αποτελέσει νομοτέλεια.