/Βιβλιοκριτική: Club 23.4 (Ντίνος Γιώτης)

Βιβλιοκριτική: Club 23.4 (Ντίνος Γιώτης)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Πώς ορίζεται τελικά η ζωή, η ύπαρξη; Ποιοι είμαστε μέσα στο αχανές σύμπαν και το δίνει νόημα στην πορεία μας; Το επέκεινα και οι ερμηνείες που αναπτύσσουμε γύρω από τη μεταθανάτια κατάσταση, διευκολύνουν τη στάση μας απέναντι στα επί γης γενόμενα;

Ο Ντίνος Γιώτης με το μυθιστόρημα Club 23.4 από τις Εκδόσεις Βακχικόν, θέτει όλα τα υπαρξιακά ζητήματα που διαχρονικά μάς ταλανίζουν. Αναζητεί την πηγή της ανθρώπινης απογοήτευσης αλλά και της χαράς. Ψάχνει μέσα στον πελώριο κι ανερμήνετο κόσμο μας, την τυχαιότητα ή την κοσμική ακολουθία κανόνων που προσφέρουν πίστη και δύναμη συνέχισης της ελλειπτική μας πορείας έως το τέλος, αν υφίσταται κάτι τέτοιο, ή το σύμπαν είναι απλώς άπειρο χωρίς αρχή και τέρμα, όπως σαφώς υπονόησε ο Αναξίμανδρος.

Το φιλοσοφικό και αστροφυσικό πινγκ πονγκ του συγγραφέα γίνεται με σημείο αναφοράς μια παρέα φοιτητών που παθιάζεται, ερωτεύεται και αναρωτιέται για όλα αυτά μέσα από τα προσωπικά βιώματα, τις εξιλεωτικές ή “καταδικαστικές” στορίες τους.

Νέοι με όνειρα που σπάνια πραγματοποιούνται στην ολότητα, αφήνοντας στην αναμονή την πληρότητα. Οι στιγμές τους στιγματίζουν. Αυτές αξίζουν, μακριά από γενικεύσεις και θεωρήματα.

Ο κεντρικός ήρωας δεν πιστεύει στο μεγάλο σχέδιο για την πλάτη, στα άλυτα μυστήρια και παρόλο που ασχολείται ακαδημαϊκά με αυτό το θέμα, αναγνωρίζει ότι κάποιες απορίες δεν θα λυθούν ποτέ. Ίσως και να μην υπάρχουν σπαντήσεις.

Κάτι παρόμοιο με ότι συμβαίνει στον μακρομοσμο, ίσως να ισχύει και για τον καθημερινό μας μικρόκοσμο.

Άνθρωποι έρχονται και φεύγουν στις ζωές συχνά χωρίς αιτία κι όμως κάποιοι από αυτούς μας ασκούν μια μόνιμη, ανεξήγητη γοητεία. Ή μήπως τελικά η μόνη εξήγηση βρίσκεται στο κενό της ανυπαρξίας της ύπαρξης;

Τελικά το Club 23.4, μας περιλαμβάνει δυνητικά όλους. Κι ο Ντίνος Γιώτης με εξαιρετικό χειρισμό της γλώσσας, σύνθετη, πολυεπίπεδη πλοκή, χαρακτήρες γήινους με αντιφάσεις κι άλλους σε διαρκή μάχη με τον αυτό-ορισμό, συνθέτει έναν αξιόλογο λογοτεχνικό καμβά, υπσρξιακής αγωνίας.