/Βιβλιοκριτική: Ανθισμένες Πατάτες (Άννα Λύκου)

Βιβλιοκριτική: Ανθισμένες Πατάτες (Άννα Λύκου)

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, αρθρογράφος – συγγραφέας

Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό είδος που δεν συναντάται συχνά, αυτό του ημερολογίου, το οποίο μάλιστα δεν θεωρείται κατά βάση εμπορικό. Αξίζει ωστόσο την προσοχή των αναγνωστών, όπως πολλά άλλα είδη έργων που δεν είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένα στο ευρύ κοινό. Από μία νέα συγγραφέα, την Άννα Λύκου και έναν σχετικά καινούριο -πολλά υποσχόμενο εκδοτικό οίκο- την Άνω Τελεία.

Το ημερολόγιο είναι γραμμένο από ένα 12χρονο κορίτσι, τη Φερενίκη, η οποία βιώνει διάφορες ασυνήθιστες και περίπλοκες για την ηλικία της καταστάσεις, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το διαζύγιο των γονιών της. Δύο καλοί της φίλοι και υποστηρικτές σε όλο αυτό το ταξίδι είναι ο μυστηριώδης Φλας (θα σας εκπλήξει αυτό το εύρημα της συγγραφέως) καθώς και ο ασπρόμαυρος γάτος της ο Σαβάζ. Η ιστορία εκτυλίσσεται γραμμικά, σε άστατες ημερομηνίες που συνάδουν με διάφορα σημαντικά για την πρωταγωνίστρια γεγονότα, όπως κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργούσε και θα διαχειριζόταν ένα ημερολόγιο, κάποιο 12χρόνο κορίτσι.

Η γλώσσα είναι εξαιρετικά ρεαλιστική, σε σημείο που αναρωτιέσαι αν η συγγραφέας συνέλαβε την αρχική ιδέα του ημερολογίου και το έγραψε. όταν ήταν και η ίδια 12 ετών ή σήμερα.

Είναι πραγματικά δύσκολο κατά τη συγγραφή ενός έργου να αποδοθεί ρεαλιστικά η γλώσσα του χαρακτήρα σύμφωνα πάντα με την ηλικία, την επαγγελματική κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο και ενίοτε το φύλο του. Αυτό το στοιχείο αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία του εν λόγω βιβλίου, καθώς η αποτυχία αυτού του εγχειρήματος, θα οδηγούσε με βεβαιότητα στην απόλυτη κατάρρευσή του.

Η μικρή Φερενίκη, λοιπόν, περιγράφει λεπτομερώς -μέσα από μια παιδικότητα η οποία συχνά μπλέκεται όμορφα με μια σπάνια για την ηλικία της ωριμότητα- το πώς αντιλαμβάνεται το διαζύγιο των γονιών της, όπως και τις νέες σχέσεις που εκείνοι συνάπτουν στην πορεία. Όλα αυτά τα βιώνει αρκετά τραυματικά, κάτι επίσης ρεαλιστικό, αν αναλογιστούμε πως ένα διαζύγιο στοιχίζει σε όλους τους εμπλεκόμενους. Πόσο μάλλον σε ένα παιδί στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας που ακόμα και πιο απλά πράγματα είναι γι’αυτό δύσκολα διαχειρίσιμα καθώς αφήνει την παιδικότητα και βαδίζει προς την ενηλικίωση. Ταυτόχρονα συμβαίνουν πλήθος άλλων πραγμάτων στην καθημερινότητά της (συνηθισμένα αλλά ξεχωριστά όπως τα δίνει η συγγραφέας), στο σχολείο και στο σπίτι της, καθώς και στα παράξενα όνειρα που στοιχειώνουν τα βράδια της. Πράγματα τα οποία καλείστε ως αναγνώστες να εξερευνήσετε ενώ η ιστορία ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας.

Αυτή η πεσιμιστική διάθεση, η οποία διέπει το αφήγημα, το καθιστά έργο που απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών αλλά θα το λατρέψουν οικογενειάρχες και νέοι που σκέφτονται να δημιουργήσουν οικογένεια.

Το θέμα του διαζυγίου που διαπραγματεύεται ως τραυματικό βίωμα μέσα από τα ευαίσθητα παιδικά μάτια, είναι διαχρονικό.

Είναι άκρως ευχάριστη και ταυτόχρονα πολύτιμη εμπειρία ενίοτε να ξεφεύγει κανείς από τα συνηθισμένα εμπορικά έργα και να πειραματίζεται, δοκιμάζοντας νέα πράγματα, τόσο ως συγγραφέας όσο και ως αναγνώστης. Ευανάγνωστο και μικρό (80 σελίδες), θα το λατρέψετε καθώς είναι πολύ γλυκό μέσα στη μελαγχολία που το διέπει. Τέλος, το μόνο σίγουρο είναι πως ένα κομμάτι σας θα ταυτιστεί με τη Φερενίκη, το παιδί που υπάρχει μέσα στον καθένα και όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν παύει να αναζητά απαντήσεις και φυσικά να ονειρεύεται.