/Θετική τοξικότητα

Θετική τοξικότητα

Γράφει η Βαρβάρα Ηλιόπουλου, Πολιτισμολόγος-Κοιν. Επιστήμονας

Όταν μιλάμε για θετική τοξικότητα, εννοούμε ότι όσο κι αν μια κατάσταση είναι δύσκολη, οι άνθρωποι οφείλουν πάντα να διατηρούν θετική νοοτροπία.

Από τη μία αυτού του είδους η διαδικασία ενώ μας ωφελεί να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις κάτω από το πρίσμα της αισιοδοξίας και της θετικότητας, από την άλλη μας εγκλωβίζει και δεν έχουμε τη δυνατότητα να αισθανθούμε αλλά και να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά συναισθήματα, ανοικτά και έντιμα.

Μέσω της διαδικασίας της θετικής τοξικότητας, πολλές φορές απορρίπτονται δύσκολα και επώδυνα συναισθήματα, και μας δημιουργούν την αίσθηση του χαρωπού και ψεύτικου προσωπείου.

Πόσες φορές όταν συμβαίνει κάτι άσχημο σε κάποιον τον προτρέπουμε να είναι θετικός, να σκέφτεται θετικά και από την άλλη δεν του επιτρέπεται να εξιστορήσει τη δραματική του εμπειρία. Ή κάποιες άλλες φορές μετά από κάποια απώλεια, σπεύδουμε να ανακοινώσουμε ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο ως ενθαρρυντικό κίνητρο που τελικά καταλήγει ως τρόπος αποφυγής των αρνητικών συναισθημάτων.

Και επίσης όταν κάποιες φορές εκφράζεται πόνος, ή απογοήτευση από τη μία , η άλλη πλευρά αναφέρεται στην επιλεκτική ευτυχία, δηλαδή κάποιος που βιώνει αρνητικά συναισθήματα θλίψης, είναι επιλογή του, ή ακόμη χειρότερα δικό του σφάλμα  που δεν επιλέγει να νιώθει χαρά.

Μπορεί όλες οι παραπάνω δηλώσεις να είναι καλοπροαίρετες αλλά ενέχουν την απαλλαγή της ενσυναίσθησης και της αντιμετώπισης των συναισθημάτων των  άλλων. Με αυτό τον τρόπο η θετική τοξικότητα στερεί από τους ανθρώπους την πραγματική υποστήριξη που χρειάζονται για να διαχειριστούν αυτό που αντιμετωπίζουν.

Επίσης όταν αντιλαμβάνονται ότι τα συναισθήματα τους ακυρώνονται, απορρίπτονται ή αγνοούνται, τότε μπορεί να αισθανθούν ντροπή, γιατί νομίζουν ότι βιώνουν ψεύτικα συναισθήματα καθώς δεν βρίσκουν υποστήριξη από οικογένεια και φίλους.

Ακόμη μπορεί να αισθανθούν  ενοχή διότι εφόσον δεν βρίσκουν  τρόπο να αισθανθούν  θετικά, τότε νομίζουν ότι κάτι γίνεται λάθος. Με τη θετική τοξικότητα δημιουργείται αποφυγή των αυθεντικών συναισθημάτων. Πολλές φορές όταν νιώθουμε δύσκολα συναισθήματα τα υποτιμούμε, τα απορρίπτουμε και τα αρνούμαστε. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την άρνηση της πρόκλησης που οδηγεί σε βαθύτερη κατανόηση και ανάπτυξη. 

Είναι πολύ πιο ανακουφιστικό όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας αντί να αποφεύγει να αισθάνεται τα αρνητικά συναισθήματα,  να τα νιώθει διότι αυτά τα συναισθήματα είναι αληθινά, έγκυρα και σημαντικά. Με αυτό τον τρόπο η συνύπαρξη με τα συναισθήματα μας δημιουργεί το χώρο και το χρόνο για την ενδεχόμενη αλλαγή και δράση. Όταν ανοίγουμε διάλογο με καθετί που μας προκαλεί δυσφορία ή κάθε άλλο αρνητικό συναίσθημα, τότε μπορεί να επέλθει και η μείωση της έντασης των συναισθημάτων  αυτών. 

Το ξεκίνημα της παρατήρησης των τοξικών δηλώσεων θα επιτρέψει σε εμάς και τους γύρω να αισθανθούμε και να κατανοήσουν τόσο τα αρνητικά όσο και τα θετικά συναισθήματα.