/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Κώστα Ξυλά

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Κώστα Ξυλά

Ο ερμηνευτής Κώστας Ξυλάς απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις που του θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας με αφορμή την κυκλοφορία του άλμπουμ “Αναμνήσεις” και το βίντεο κλιπ για το τραγούδι “Περίμενε το καλοκαίρι” με τη συμμετοχή της Φαίης Ξυλά. 

1. Συμμετέχετε στο νέο άλμπουμ, σε μουσική του πατέρα σας Φώντα Ξυλά, με τίτλο “Αναμνήσεις” Λείπουν οι γνήσιοι λαϊκοί δίσκοι στις μέρες μας;

Η αλήθεια είναι πως δε συμμετέχω μόνο στο άλμπουμ αλλά ανέλαβα εξ’ολοκλήρου την παραγωγή, ήταν ένα όνειρο που είχα απ’ όταν είχα πρωτοακούσει μια κασέτα που είχε ηχογραφήσει με τα τραγούδια του τα οποία δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Πρέπει να πήγαινα γυμνάσιο τότε, τα τραγουδούσα με την κιθάρα στις παρέες μου στην Κέρκυρα και θεωρούσα άδικο να μην έχει την ευκαιρία και ο υπόλοιπος κόσμος να τα ακούσει και να τα αγαπήσει, όπως και γω. Ήθελα από τότε να τους δώσω την ευκαιρία που τους αξίζει.

Δεν θεωρώ πως οι γνήσιοι λαϊκοί δίσκοι λείπουν στις μέρες μας. Υπάρχουν πολλές αξιόλογες προσπάθειες εκεί έξω από νέους καλλιτέχνες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους “πιο παλιούς”. Ίσως αυτό που λείπει να είναι περισσότερο η διάθεση των μέσων να τα προβάλουν ή να επενδύσουν σε αυτούς. Ίσως έχει αλλάξει το target group τους ή μάλλον το έχουν αλλάξει οι ίδιοι για χάρην ευκολίας του κέρδους…

2. Ποιες είναι οι ευκολίες ή οι δυσκολίες μιας τέτοιας συνεργασίας;

Εχω την τύχη με τον πατέρα μου, όπως και με την υπόλοιπη οικογένειά μου έχουμε πολύ καλή σχέση και επικοινωνία. Δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα στο να κάνουμε πράγματα μαζί ή έστω να τα συζητάμε. Τα πολλά μυαλά είναι καλύτερα από ένα, πόσο μάλλον όταν υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση, αγάπη, σεβασμός και κοινός στόχος. Και οι δύο θέλαμε το καλύτερο και στοχεύαμε στην ποιότητα του αποτελέσματος. Στην ουσία ο πατέρας μου ήθελε να βγει κάτι που θα είμαι περήφανος εγώ, και εγώ ήθελα να βγει κάτι που θα ειναι περήφανος ο ίδιος. Αυτό τελικά γέννησε το αποτέλεσμα που ακούσατε.

3. Το τραγούδι “Περίμενε το καλοκαίρι” συνοδεύεται κι από ένα βιντεοκλίπ στο οποίο συμμετέχει η Φαίη Ξυλά. Ποια είναι η αίσθηση που θέλει να μας αφήσει αυτό το κομμάτι;

Το ‘Περίμενε το καλοκαίρι’ είναι ένα τραγούδι που εγώ προσωπικά όταν το ακούω ή το τραγουδάω γεμίζω ελπίδα. Αυτό είναι το νόημα και η ουσία του. Να μην το βάζουμε κάτω και να συνεχίζουμε. Να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και αν δεν μπορούμε να το κάνουμε άμεσα, να το κυνηγάμε και να μην βολευόμαστε, να μην αφήνουμε τους εαυτούς μας να εγκλωβίζονται μέσα στις καταστάσεις που μας γυροφέρνουν. Να ακούμε το παιδί μέσα μας και τα όνειρά του και να μην τα ξεχνάμε μεγαλώνοντας.

4. Θωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο ένα μουσικό ύφος ή είστε ανοιχτός σε
διαφορετικές επιρροές που θα τις δούμε εντονότερα σε επόμενες κυκλοφορίες;

Γενικά έχω μεγαλώσει με ακούσματα και ηχοχρώματα λαϊκά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχω εμμονικά ακούσει και ακόμα ακούω και άλλου είδους μουσικές. Σαν τραγουδιστής νομίζω μου ταιριάζει περισσότερο το ρομαντικό ύφος. Για κάποιο λόγο αντηχούν πιο έντονα μέσα μου μελωδίες και στίχοι νοσταλγικοί όπως το “Δρόμοι παλιοι” για παράδειγμα ή το “Παραπονεμένα λόγια”. Δε νομίζω πως θα κάνω την έκπληξη. Θεωρώ έχω βρει που ανήκω καλλιτεχνικά.

5. Τι δίνει μοναδικότητα σε μια ερμηνεία;

Κάθε ερμηνεία είναι μοναδική. Αν εννοείτε την μοναδικότητα ως μονάδα μέτρησης της ποιότητας της ερμηνείας, νομίζω το να μπορέσει ο τραγουδιστής μέσα από την ερμηνεία του να μεταφέρει το συναίσθημα στον ακροατή. Να τον κάνει να ταυτιστεί με αυτό που ακούει και να το νιώσει μέσα του σαν δικό του βίωμα.

6. Ποιο είναι το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Νομίζω η υστεροφημία. Θα ήθελα τα τραγούδια που θα έχω τη χαρά να έχω στο ενεργητικό μου, όσα και όποια είναι αυτά, να τα ακούει ο κόσμος στο μέλλον, όπως ακούμε εμείς τώρα τραγούδια από άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες, και έχουμε μεγαλώσει με αυτά στο πετσί μας.

7. Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

Μπορώ να πω με σιγουριά πως οι ζωντανές εμφανίσεις είναι αυτές που ταΐζουν τους καλλιτέχνες.

Σαφώς και παίζουν τον ρόλο τους αλλά θεωρώ πως η συνείδηση του κοινού επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα social media και τα ΜΜΕ και η καταξίωση ή η απαξίωση είναι πολύ εύκολο να “κατασκευαστεί”. Το πως προβάλεται ένας καλλιτέχνης ή μία πληροφορία και η δυναμική του marketing πάντα έπαιζε μεγάλο ρόλο αν όχι τον πιο μεγάλο. Αυτό ισχύει παντού, όχι μόνο στον καλλιτεχνικό χώρο.

Η καταξίωση νομίζω έρχεται με επιμονή, πίστη και ειλικρίνεια σε αυτό που κάνει ο καθένας μας. Είναι η ίδια οι ποιότητα της δουλειάς αλλά και η στάση ζωής που επιλέγει ο καθένας μας να διατηρήσει ή όχι, αυτό που θα σε καταξιώσει ή όχι στα μάτια αυτών που σε παρακολουθούν και βλέπουν την πορεία σου.

8. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube;

Ο ρόλος της μουσικής παραμένει ο ίδιος πάντα και είναι πολυεπίπεδος. Άλλες φορές μας κρατάει συντροφιά και άλλες μας διασκεδάζει, άλλες μας πονάει και άλλες μας ανακουφίζει, άλλες φορές μας τσιγκλάει να σκεφτούμε και άλλες να τα μπλοκάρουμε όλα και να μη σκεφτόμαστε τίποτα. Είναι όλοι οι ρόλοι εξίσου σημαντικοί και ο κάθε ένας έχει την κατάλληλη στιγμή και τον κατάλληλο τόπο για να παιχτεί.

Εμείς είναι που αλλάζουμε ως κοινωνίες. Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να επικοινωνούμε πιο άμεσα και πιο ελεύθερα σε σχέση με πριν, όπως και πιο μακριά.
Δεν είμαι κατά της ψηφιοποίησης της πληροφορίας, ίσα ίσα, θεωρώ μοναδική ευκαιρία το γεγονός που πλέον μπορούμε τόσο εύκολα να επικοινωνήσουμε μια δημιουργία μας και να μην βασιζόμαστε σε τρίτους για να το πετύχουμε αυτό.
Ίσως αυτό να έχει συνδράμει στο shift που έχει γίνει από της εταιρείες που λέγαμε πριν ως προς το target group που στοχεύουν αλλά και πάλι δεν είναι η τεχνολογία που πρέπει να δαιμονοποιηθεί για κάποιον λόγο. Είναι πιο βαθύ και μας αφορά όλους σαν κοινωνία στο σύνολό της. Το youtube ειναι απλά άλλο ένα κανάλι επικοινωνίας. Επαφίεται στον καθένα μας να σκεφτεί και να επιλέξει σε πιο target group θέλει να ανήκει.

9. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows και τι θα συμβουλεύατε, τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική;

Προσωπικά δε θα μου άρεσε να κάνω αυτό που αγαπάω ανταγωνιστικά. Μου χαλάει τη μαγεία.

Γι’ αυτό και δεν το έχω κάνει ποτέ. Το τραγούδι για μένα είναι ψυχαναλυτικό. Κατάθεση ψυχής αν θέλετε. Το να μπω στη διαδικασία να σκεφτώ ότι κάποιος θα πρέπει να με βαθμολογήσει σε σχέση με κάποιον άλλο για να δω αν αξίζω ή όχι, με κούρασε και μόνο που το σκέφτηκα.

Τα θετικά του είναι οτι βοηθάει να σε μάθει ο κόσμος εκεί έξω.

Αυτό θα έλεγα και σε ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική. Το σημαντικό είναι να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις και που θες να πας.

Το αν θα χρησιμοποιήσεις ένα μέσο ή όχι εξαρτάται από το στομάχι σου.

Εμένα προσωπικά ποτέ δε μου άρεσαν οι εξετάσεις.

10. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

The Wall από Pink Floyd
Greatest love songs vol.666 από H.I.M.
Γιώργος Νταλάρας – Πυξ Λαξ – Live στην Ιερά Οδό
Στην λεωφόρο της αγάπης – Μάριος Τόκας
Νάτανε το 21 – Σταύρος Κουγιουμτζής

11. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Νταλί γιατί είναι ο αγαπημένος μου ζωγράφος
Ροντέν γιατί είναι ο αγαπημένος μου γλύπτης
J.R.R Tolkien γιατί είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας
Γιώργος Νταλάρας γιατί είναι ο αγαπημένος μου τραγουδιστής
και Τζίμης Πανούσης για να δούμε τι θα γίνει 😛