/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Γιώργο Δάμτσιο

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Γιώργο Δάμτσιο

Ο Γιώργος Δάμτσιος *, του οποίου κυκλοφορεί το βιβλίο “Κάθε μυστικό σου” από τις εκδόσεις Bell, απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα, που του προώθησε ο συνεργάτης μας Νίκος Ναούμης για το CulturePoint.gr

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά ,παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

–Κατά την προσωπική μου άποψη είναι συνδυασμός και των δύο. Αλλά αν έπρεπε να επιλέξω αναγκαστικά μόνο ένα, θα έλεγα τη σκληρή δουλειά. Σου δίνει εκείνο το «κάτι παραπάνω» που θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις.

2. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

–Νομίζω ότι εξακολουθεί και κρατά αξιοπρεπώς τον παλιό, καλό του ρόλο. Όλες οι άλλες μορφές τέχνες έχουν πέσει πολύ περισσότερο θύματα της ψηφιακής εποχής. Το βιβλίο έχει ακόμα πολλούς υποστηρικτές, οι οποίοι το θέλουν στην παραδοσιακή του μορφή. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται και κάτι πιο «αληθινό» και δίνει πολλά πράγματα στον άνθρωπο του 21ου αιώνα.

3. Με ποιον λογοτεχνικό χαρακτήρα ταυτίζεστε και ποιον αντιπαθείτε;

–Συνήθως δεν είμαι άνθρωπος που συμπαθώ ή αντιπαθώ ξεκάθαρα. Ακόμα και στον πιο φαινομενικά καλό θεωρώ ότι υπάρχει και λίγο κακό, όπως και το αντίθετο. Αυτό με κάνει να μελετώ τους πάντες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το ίδιο ισχύει και με τους χαρακτήρες. Άρα νομίζω ότι ξεκάθαρη ταύτιση δεν υπάρχει.

4. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

–Το Κοράκι του Stephen King, τους Στυλοβάτες της Γης του Follet, το Νορβηγικό δάσος του Murakami, το Κάθε νεκρό πράγμα του Connolly, και το Σκέψου έναν αριθμό του Verdon. Διάλεξα πέντε μεγάλα (ως τεράστια) βιβλία για να μην ξεμείνουμε!

5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

–Σίγουρα λογοτέχνες που δεν είναι εν ζωή, για να μάθω γι’ αυτούς πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Ενδεικτικά να αναφέρω τους Lovecraft, Poe, Ντοστογιέφσκι, Antoine de Saint – Exupéry… νομίζω η παρέα γίνεται ήδη τρομερά ενδιαφέρουσα!

6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

–Είναι ένα αστυνομικό θρίλερ που μελετά τη διττή προσωπικότητα που κρύβει ο κάθε άνθρωπος. Είναι ένα βιβλίο που αγάπησα πραγματικά, επειδή μου έδωσε τροφή για ωφέλιμους προβληματισμούς. Είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο.

7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα βιβλία σας;

–Προσπαθώ να μην επιλέγω ποτέ εγώ. Είναι πολύ όμορφο να το κάνουν οι αναγνώστες μου για μένα. Αν έχουν να πουν κάτι, τότε η όλη μου συγγραφική προσπάθεια λειτουργεί σωστά!

8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά κάποιο από τα έργα σας;

–Είμαι φίλος της metal μουσικής. Θα μου άρεσε πάρα πολύ να ντύνω τα βιβλία μου με τραγούδια της δικής μου μπάντας, των Silent Vortex. Το έχουμε κάνει και επίσημα, καθώς το Deadly Secrets βασίζεται επάνω στο «Κάθε μυστικό σου» (εκδόσεις BELL).

9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

–Ναι, θεωρώ ότι κάνω πολλά λάθη, όπως κάνει ο μέσος άνθρωπος, υποθέτω. Προσπαθώ να τα αναγνωρίζω γρήγορα έτσι ώστε να τα διορθώνω και κυρίως να μην τα ξανακάνω. Στους άλλους είμαι διατεθειμένος να συγχωρέσω όσο το δυνατόν περισσότερα, φτάνει να υπάρχει προθυμία και κατανόηση από τη δική τους πλευρά.

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

–Από τη στιγμή που θα αφορούσε την οικογένειά μου, θεωρώ δεδομένο ότι θα τα βάζαμε όλοι μαζί κάτω και θα βλέπαμε τι είναι πιο ωφέλιμο για όλους μας. Έπειτα από τη συζήτηση, θα καταλήγαμε σε μια κοινή απόφαση και θα την ακολουθούσαμε.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

–Είμαι πάντα υπέρ της χρυσής τομής στη ζωή μου. Και τα δύο τα θεωρώ απαραίτητα, το καθένα στο δικό του ποσοστό, το οποίο υποθέτω ότι μεταβάλλεται κατά καιρούς, ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες…

  • Ο Γιώργος Δάµτσιος γεννήθηκε 1978 στη Νάουσα και εργάζεται στο Ελληνικό Δηµόσιο από το 2000. Εξακολουθεί να διαµένει στη Νάουσα, µαζί µε τη σύζυγό του Αναστασία και τα δύο παιδιά τους. Αποτελεί έναν από τους οραµατιστές και µέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria.
    Αρθρογραφεί τακτικά στην ιστοσελίδα nyctophilia.gr, καθώς και στο προσωπικό του blog: georgedamtsios.weebly.com
    Το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε τον Νοέµβριο του 2015 από τις εκδόσεις Momentum και τιτλοφορείται “Μέχρι την τελευταία του ανάσα”. Τον Γενάρη του 2016, συµµετείχε στο συλλογικό έργο “Ψίθυροι µέσα στη νύχτα” (nyctophilia.gr).
    Τον Ιούνιο του 2016 κατέλαβε την πρώτη θέση ανάµεσα σε εκατόν τριάντα συµµετέχοντες στον διαγωνισµό των εκδόσεων “Ανάτυπο” µε θέµα “Το Άγνωστο”. Συµµετείχε στο αντίστοιχο συλλογικό έργο. Τον Μάρτιο του 2017 συµµετείχε σε τρεις ακόµα συλλογές διηγηµάτων: “Αντίθετο Ηµισφαίριο 4” (για λογαριασµό της gamecraft), “Τρόµος” (εκδ. Ανάτυπο) και “Ζόµπι στην Ελλάδα” (εκδ. iWrite).