/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Δημήτρη Π. Κρανιώτη

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στον Δημήτρη Π. Κρανιώτη

Ο ποιητής Δημήτρης Π. Κρανιώτης, απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα για το CulturePoint.gr και μας μιλά, για το έργο του, τη δύναμη τις έμπνευσης, τα αγαπημένα του βιβλία και πολλά άλλα.

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά, παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

Πιστεύω η έμπνευση παίζει τον σημαντικότερο ρόλο, ιδιαίτερα στην ποίηση με την οποία ασχολούμαι.
Η έμπνευση γεννιέται, όταν το τυχαίο συναντήσει το πάθος του δημιουργού. Είναι η θεϊκή πνοή με την οποία τα «πάντα» και το «τίποτα» μπορεί ο δημιουργός να τα μετατρέψει σε ένα τεράστιο «κάτι»!

2. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Παρά την κυριαρχία της ψηφιοποίησης των πάντων στην εποχή της ταχύτητας που ζούμε ευτυχώς το βιβλίο αντιστέκεται. Άλλωστε άλλη είναι η αίσθηση να κρατάς ένα βιβλίο, να μυρίζεις το χαρτί του, να σημειώνεις, να υπογραμμίζεις, να τσακίζεις την άκρη μιας σελίδας του, να κοιμάσαι αφήνοντάς το δίπλα στο μαξιλάρι σου.

3. Με ποιον λογοτεχνικό χαρακτήρα ταυτίζεστε και ποιον αντιπαθείτε;

Ποτέ δεν ταυτίστηκα με κάποιο λογοτεχνικό χαρακτήρα. Βέβαια υπάρχουν στοιχεία σε διάφορους λογοτεχνικούς ήρωες με τα οποία ταυτίστηκα ή τα οποία αντιπάθησα, αλλά απόλυτη ταύτισή μου με κάποιον χαρακτήρα δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει.

4. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Στην «καραντίνα» διαβάζω διάφορα βιβλία. Αν θα έπρεπε να διαλέξω μόνο πέντε θα ήθελα να έχω μαζί μου τα εξής: Κ. Π. Καβάφη «Τα ποιήματα», Οδυσσέα Ελύτη «Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου», Γιώργου Σεφέρη «Ποιήματα», Τάσου Λειβαδίτη «Βιολί για μονόχειρα» και Αντώνη Σαμαράκη «Αρνούμαι».

5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Θα ήθελα στην παρέα μου τον Κωνσταντίνο Καβάφη, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γιώργο Σεφέρη, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Νίκο Καζαντζάκη και την Πηνελόπη Δέλτα.

6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία;

Η τελευταία ποιητική συλλογή μου «Γραβάτα δημοσίας αιδούς» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος το 2018. Θα την χαρακτήριζα ως την πιο ώριμη ποιητική συλλογή μου, έχοντας ως πηγή έμπνευσής μου την Ελλάδα της κρίσης και κεντρικό θέμα τον σημερινό άνθρωπο που βιώνει τα σκληρά μέτρα λιτότητας, που νιώθει πως δεν τον καταλαβαίνουν όσο κι αν διαμαρτύρεται, αλλά δεν σταματά ν’ αγωνίζεται, έχοντας απέναντί του τους οικονομικά ισχυρούς της γης, αυτούς τους καθωσπρέπει με γραβάτα που παίρνουν αποφάσεις βλέποντας μόνο τους αριθμούς κι όχι τους ανθρώπους.
Κατά τη γνώμη μου κάθε πνευματικός δημιουργός πρέπει να αντιστέκεται, να εμψυχώνει, να εξυψώνει και να «επαναστατεί» στα κακώς κείμενα της εποχής του.

7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα βιβλία σας;

Ως πιο χαρακτηριστική φράση από τα βιβλία μου θεωρώ τον τίτλο της τελευταίας ποιητικής συλλογής μου: «Γραβάτα δημοσίας αιδούς».

8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;

Θεωρώ πως αρκετά από τα ποιήματά μου θα τα «έντυνα» με μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη, η οποία με ταξιδεύει, με απογειώνει και με συγκινεί.

9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

Θέλω να πιστεύω ότι αναγνωρίζω γρήγορα τα λάθη μου και δεν διστάζω να το ομολογήσω στους άλλους. Όσο για τα λάθη των άλλων τα συγχωρώ όταν νιώσω την ειλικρίνεια της συγγνώμης τους.

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

Αν ήταν για ένα σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα θα το έκανα, αν όμως ήταν για μεγάλο χρονικό δεν θα μπορούσα να το κάνω. Θα ήθελα να είναι η οικογένειά μου μαζί μου.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Χρειάζεται συνδυασμός των δυο. Σε μια εποχή όμως που κυριαρχεί ο ρεαλισμός πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε χώρο στον ρομαντισμό που τόσο λείπει από την καθημερινότητά μας βάζοντας περισσότερη ποίηση στη ζωή μας.

  • Ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης είναι γιατρός και ποιητής από τη Λάρισα. Kατάγεται από το Στόμιο Λάρισας, όπου μεγάλωσε. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ζει στη Λάρισα κι εργάζεται ως ιατρός ειδικός παθολόγος. Έχει εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: «Ίχνη» (1985), «Πήλινα Πρόσωπα» (1992), «Νοητή Γραμμή» (2005), «Dunes-Dune» («Θίνες», Ρουμανία 2007), «Ενδόγραμμα» (εκδ. Μαλλιάρης Παιδεία 2010), «Edda» («Έδδα», Ρουμανία 2010), «Iluzione» («Ψευδαισθήσεις», Ρουμανία 2010), «Foglie Vocali» («Φύλλα φωνήεντα», Ιταλία 2017) και «Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς» (εκδ. Κέδρος 2018). Το 2011 επιμελήθηκε κι εξέδωσε την ποιητική ανθολογία στα αγγλικά «World Poetry 2011» (205 ποιητές από 65 χώρες). Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε 25 γλώσσες και έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες χώρες του κόσμου, ενώ έχει συμμετάσχει σε αρκετά Διεθνή Φεστιβάλ Ποίησης στο εξωτερικό. Το 2011 διοργανώθηκε υπό την προεδρία του το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών στη Λάρισα, όπου επίσης ίδρυσε και διοργάνωσε το 1o Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, καθώς και διεθνών λογοτεχνικών οργανισμών. Αναγορεύτηκε Ακαδημαϊκός στην Ιταλία και Διδάκτωρ Λογοτεχνίας, ενώ διετέλεσε μέλος της συντακτικής επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού “Γραφή” και διευθυντής σύνταξης του ιατρικού περιοδικού «Ιπποκράτης». Στο διαδίκτυο επιμελείται τον ιστότοπο «Poetics @ GR» [Τετράδιο Ποίησης]: http://greekpoetics.blogspot.com και η προσωπική του ιστοσελίδα είναι: http://www.dimitriskraniotis.com