/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στο Θοδωρή Ακάλεστο

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στο Θοδωρή Ακάλεστο

Ο γνωστός αθλητικογράφος, Θοδωρής Ακάλεστος, εκδίδει το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο “Το μίσος της αγάπης” και απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα για το CulturePoint.gr.

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά, παίζει το σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

Και τα δύο, έχω την εντύπωση. Μπορεί να έχεις έμπνευση, αλλά με τίποτα δεν θα μπορούσα να ξεπετάξω ένα βιβλίο μόνο και μόνο για να εκδώσω κάτι. Φυσικά αν δεν έχεις έμπνευση δεν μπορείς να δώσεις τίποτα. Καθ’ υπαγόρευση θα γράψεις; Όχι ποτέ…

2. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Θέλω να πιστεύω σημαντικό, αλλά δεν ξέρω αν είναι έτσι. Δυστυχώς βλέπω ότι πολύς κόσμος αρνείται να φύγει μπροστά από την οθόνη του κομπιούτερ του. Έχω όμως πολλούς φίλους και γνωστούς που αν δεν «μυρίσουν» το βιβλίο, αν δεν το πιάσουν στα χέρια τους να το…νιώσουν, δεν αισθάνονται αναγνώστες. Ότι και αν γίνει πάντως ένα βιβλίο θα είναι πάντα μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη παρέα, αφού μπορείς να το διαβάσεις ακόμα και… ξαπλωμένος.

3. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά το πρώτο σας μυθιστόρημα;

Κατ’ αρχάς είναι κάτι το ξεχωριστό για μένα. Πάντα το «ΠΡΩΤΟ» είναι κάτι το ξεχωριστό. Πόσο μάλλον όταν πρόκεται για αληθινή ιστορία και μάλιστα όλοι οι χαρακτήρες είναι παρμένοι από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον μου. Νομίζω ότι είναι μία ιστορία που δείχνει ότι ακόμα και οι μεγάλες αγάπες μπορούν να αναμοχλεύσουν και να φέρουν στην επιφάνεια μεγάλα πάθη, μεγάλο μίσος, αν κάποιος αισθανθεί προδομένος και κυρίως αδικημένος. Είναι τα συναισθήματα που έχει ο κάθε άνθρωπος κρυμμένα μέσα του και όταν βγουν στην επιφάνεια μπορούν να φέρουν επανάσταση και κυρίως ανατροπές και «πολέμους».

4. Ποια υπήρξε η αφορμή για να ασχοληθείτε με τη συγγραφή μετά από μια πολυετή, επιτυχημένη πορεία ως αθλητικογράφος;

Πάντα έγραφα, από μικρό παιδί. Έχω γράψει πολλούς στίχους στα νιάτα μου. Απλά ήταν η κατάλληλη περίοδος, αφού με απέλυσαν ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ, αλλά για περικοπές, από δύο σημαντικές δουλειές, ΤΑ ΝΕΑ και τη NOVA, μετά από 30 χρόνια στην πρώτη και 14 στη δεύτερη. Βρέθηκα ξαφνικά άνεργος μέσα στο σπίτι μου χωρίς όρεξη να βγω έξω. Έτσι διοχέτευσα την ενέργειά μου στο γράψιμο. Αρκεί να σας πω ότι ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, είναι το δεύτερο κατά σειρά βιβλίο που έγραψα, αλλά το πρώτο που εκδίδεται.. Γενικά το γράψιμο το έχω μέσα μου και δεν μπορώ να «ΞΕΦΥΓΩ» από αυτό.

5. Ποιο θα είναι το επόμενο λογοτεχνικό βήμα;

Το πρώτο βιβλίο που έχω γράψει, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμα, είναι ένα βιβλίο φαντασίας. Έχω ήδη δηλαδή έτοιμο ένα, και δύο ακόμα είναι στα σκαριά. Το επόμενο όμως που θα εκδοθεί είναι ένα αστυνομικό με μία ιστορία που πραγματικά θα βάλει τον κόσμο στη διαδικασία να ψάχνει ποιος ή ποιοι είναι οι δολοφόνοι, τις αιτίες και γενικά πιστεύω ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρον για τους λάτρεις του είδους.

6. Με ποιον λογοτεχνικό χαρακτήρα ταυτίζεστε και ποιον αντιπαθείτε;

Αντιπαθώ τον Ιαβέρη. Γιατί ποτέ δεν άφησε έναν άνθρωπο να φτιάξει τη ζωή του παρά μόνο στο τέλος. Έκανε δηλαδή τη ζωή δύσκολη του Γιάννη Αγιάννη, βασικά από «βίτσιο» θα έλεγα.

Ταυτίζομαι με τον Όλιβερ Τουίστ και θα εξηγήσω γιατί. Γιατί η ζωή μου πέρασε και περνά από πολλά σκαμπανεβάζματα. Από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να περνά πολλές δύσκολες στιγμές και πιο λίγες ευχάριστες, αλλά και κυρίως γιατί έχω δώσει τεράστιο αγώνα για να επιβιώσω και να φτιάξω ότι έχω καταφέρει μέχρι τώρα.

7. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Δεν θα πω συγκεκριμένα, αλλά θα πω είδος. Μου αρέσουν τα μυθιστορήματα και μου αρέσουν πολύ τα αστυνομικά. Υπάρχουν πολλά αυτού του είδους ξένα και ελληνικά. Επίσης λατρεύω τις αληθινές ιστορίες που μεταφέρονται σε βιβλίο και κάποια στιγμή στην μεγάλη ή μικρή οθόνη.

8. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Λατρεύω τον Νίκο Καζαντζάκη και έχω αφήσει μερικά ακόμα αδιάβαστα έργα του, οπότε θα τον είχα παρέα μου. Επίσης θα είχα μαζί μου σίγουρα τον Στίβεν Κινγκ, του οποίου τα έργα μου αρέσουν και κυρίως με ιντριγκάρουν.

9. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα γραφόμενά σας;

«Ουδείς εχθρός ασφαλέστερος εκ του ευεργετηθέντος αχάριστου»

10. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;

Λόγω και της ιδιότητάς μου ως μουσικού παραγωγού για πάνω από 25 χρόνια καταλαβαίνετε ότι έχω άπειρα τραγούδια και άλμπουμ. Θα διαλέξω όμως γκρουπ και όχι μεμονωμένο άλμπουμ. Θα διάλεγα τους Beatles ή τον Μάνο Χατζηδάκι τους οποίους λατρεύω και αν μου ζητούσατε τραγούδι οπωσδήποτε θα διάλεγα τη μαγική μουσική του Μάνου Χατζηδάκι και το κομμάτι του « ΤΟ ΒΑΛΣ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ».

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Δυστυχώς η ζωή είναι μόνο ρεαλισμός στην ουσία. Εγώ όμως είμαι ρομαντικός άνθρωπος και θα ήθελα οι άνθρωποι να είναι περισσότερο ρομαντικοί. Σίγουρα έτσι ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος.

  • O Θοδωρής Ακάλεστος, με καταγωγή από την Πάρο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, στον Βύρωνα, όπου εξακολουθεί να διαμένει. Σπούδασε στο τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Αθηνών, με εξειδίκευση στα σπάνια βιβλία. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Πάντειου Πανεπιστήμιου και κάτοχος πτυχίου της ιδιωτικής σχολής SARASSOTA στο μάνατζμεντ και το μάρκετινγκ επιχειρήσεων, αφού παρακολούθησε το διετές πρόγραμμα Οικονομικών και Εμπορικών Σπουδών HANDELSFACHWIRT του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου της Φρανκφούρτης. Έχει εργαστεί ως βιβλιοθηκονόμος στη Βουλή των Ελλήνων και για είκοσι έξι χρόνια διετέλεσε αθλητικός συντάκτης και για ένα διάστημα υπεύθυνος ποιότητας της ημερήσιας εφημερίδας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη «Τα Νέα». Επίσης, έχει εργαστεί ως συντάκτης και παραγωγός ενημερωτικών και μουσικών εκπομπών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και ως συντάκτης-ρεπόρτερ στον τηλεοπτικό σταθμό NOVA για περισσότερο από δεκατρία χρόνια. Σήμερα εργάζεται σε ναυτιλιακή εταιρεία και σε διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό ως μουσικός παραγωγός.