/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Πολυξένη Καράκογλου

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Πολυξένη Καράκογλου

Η ερμηνεύτρια Πολυξένη Καράκογλου συνεχίζει τις ζωντανές εμφανίσεις της, έχοντας στις αποσκευές της, το νέο της δίσκο “Σημεία στίξης”. Ο Κωνσταντίνος Μανίκας είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη μαζί της.

1. Νέος δίσκος με τίτλο “Σημεία στίξης”. Τι περιλαμβάνει αυτή η κυκλοφορία;

Τα σημεία στίξης είναι μία δουλειά που ξεκίνησε με τον τίτλο, μετά ήρθε η ιστορία που ακολουθεί τον τίτλο και έπειτα τα 12 τραγούδια που διηγούνται αυτή την ιστορία. Τα τραγούδια αυτά τα «στεγάσαμε» σε cd, usb stick ή ακόμα και σε εντελώς ηλεκτρονική μορφή, όλα όμως συνοδεύονται από ένα βιβλιαράκι με την ιστορία, τους στίχους και τους συντελεστές.

2. Θεωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο ένα μουσικό ύφος ή είστε δεκτική σε διαφορετικές επιρροές;

Σε καμία περίπτωση δεν μου ταιριάζει ένα μουσικό ύφος. Έχω πολλές επιρροές από ετερόκλητα είδη μουσικής. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το άλμπουμ μας. Αυτό που δεν αλλάζει όμως σε ότι μουσικό ύφος και αν καταπιαστώ είναι το αίτημα για το περιεχόμενο της μουσικής που θέλω να υπηρετώ.

3.Ο στίχος προηγείται της μελωδίας ή το αντίστροφο;

Για εμένα προκειμένου να γεννηθεί ένα τραγούδι προηγείται ο στίχος, όχι γιατί έτσι πρέπει να γίνεται ντε και καλά, αλλά γιατί εγώ σαν Πολυξένη έτσι λειτουργώ καλύτερα. Εξαίρεση αποτελούν κάποια τραγούδια μου στα οποία υπογράφω στίχο και μουσική που στίχος και μουσική γεννιούνται ταυτόχρονα την ώρα που κάθομαι στο πιάνο.

4. Ποιο θα είναι το επόμενο δημιουργικό βήμα;

Δεν νοιώθω σε καμία περίπτωση ότι έχει τελειώσει ήδη το πρώτο, δηλαδή τα Σημεία Στίξης. Μάλιστα τώρα ξεκινάει το δεύτερο στάδιο δημιουργίας του. Μόλις που ανακοινώνουμε δειλά δειλά τις μουσικές παραστάσεις με τον τίτλο Σημεία Στίξης. Επίσης ακόμα δημιουργούμε ένα ένα και στολίζουμε με ιδέες και εικόνες τα βιντεοκλίπ του κάθε τραγουδιού με πολύ μεράκι. Έχει ακόμα ψωμί θα έλεγε κανείς. Αλλά όλο και κάτι υπάρχει στο μυαλό μου κυρίως με κάποια παιδικά τραγούδια που έχω γράψει πάνω σε ένα παραμύθι του Γιώργου Καλτσούνη.

5. Το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Κλείνω τα μάτια και βλέπω έναν όμορφο χώρο όχι πολύ μεγάλο αλλά με πολλούς χαμογελαστούς ανθρώπους. Με κοιτούν τους κοιτώ και τραγουδάμε, όχι τραγούδια άλλων καλλιτεχνών αλλά δικά μου. Τα ξέρουν τους αγγίζουν και με αγγίζουν κι αυτοί με την ενέργεια τους. Αυτό.

6. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube;

Μπορεί να αλλάζει το μέσο μετάδοσης της μουσικής και ο τρόπος αλλά η ανάγκη ύπαρξης καλλιτεχνικού έργου παραμένει στον πυρήνα της η ίδια. Ένα παράδειγμα που φέρνω στον εαυτό μου για να το εξηγώ και να μην απογοητεύομαι με το χάος του ίντερνετ και της ύπαρξης χιλιάδων νέων και μη καινούργιων καλλιτεχνικών έργων που κρέμονται από έναν αλγόριθμο του youtube, είναι αυτό που συνέβη με το τραγούδι μας Πρωτομαγιά. Το κυκλοφορήσαμε μια μέρα πριν, με στόχο της ένωση της ιστορίας και του παρελθόντος με το παρόν, ήταν ο φόρος τιμής μας σε αυτούς τους ανθρώπους-ήρωες. Ξαφνικά εκτοξεύτηκαν οι προβολές και λαμβάνανε συγκινητικά μηνύματα .Γιατί; Γιατί όταν μιλάς για την πραγματικότητα, για την αλήθεια σου, και έχεις το βλέμμα στραμμένο στο σήμερα και το αύριο μόνο καινούργιους φίλους μπορείς να κάνεις.

7. Είναι οι live εμφανίσεις αυτές που τελικά καθιερώνουν ένα καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

Είναι σίγουρα το crash test γιατί εκεί μια απλά ωραία φωνή κρίνεται και στη διάδραση με τον κόσμο, στην αμφίδρομη ροή ενέργειας. Αλλά πάνω απ’ όλα είναι η μουσική του, οι στίχοι του, η στάση ζωής του.

8. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows;

Πιστεύω πως δεν βοηθούν τους νέους καλλιτέχνες να τους γνωρίσει ο κόσμος βαθιά και ουσιαστικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τους δίνεται ο χώρος να είναι ο εαυτός τους αλλά τραγουδούν, ντύνονται και κινούνται με τον ίδιο τρόπο που τους λέει η εκπομπή. Είναι show όχι ψυχαγωγική εκπομπή. Άλλα τα αιτήματα και οι στόχοι δηλαδή.

9. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

Θα ήθελα να πάρω αισιοδοξία με νέους δίσκους νέων ανθρώπων οπότε διαλέγω τους αγαπημένους αδικώντας αρκετούς λόγω προσωπικού γούστου

1.Ανω Θρώσκω – Παντελής Κυραμαργιός
2.Οι άλλοι είσαι εσύ- Το Σφάλμα
3.Δισκός σας – Σπύρος Γραμμένος
4.Κύκλοι – Αλέξανδρος Κτιστάκης με τραγουδιστές την Δήμητρα Σελεμίδου και τον Παναγιώτη Λάμπουρα
5.Ο κόσμος σου – Νεφέλη Φασούλη Φοίβος Δεληβοριάς

10. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Μάνο Λοΐζο και Θάνο Μικρούτσικο για να συζητήσω για τέχνη και πολιτική, τον Σπύρο Γραμμένο για να μπλεχτεί στην κουβέντα και να βρει κάθε στιγμή που μπορεί να ελαφρύνει το κλίμα για να συζητήσουμε τα πιο σοβαρά με πολλά χρώματα και σίγουρα θα ήθελα να γνωρίσω και να μιλήσω με τους δύο για εμένα αγγέλους από διαφορετικό είδος αλλά παρόμοιας ενέργειας, τον Δημήτρη Μητροπάνο και τον Νίκο Ξυλούρη.

11. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά την πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;

Γράφτηκε για την συνεργασία μου με τον Θάνο Μικρούτσικο και είναι στο άλμπουμ, λέγεται «Εφτά».