/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Ελεονόρα Μανόνα

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Ελεονόρα Μανόνα

Η τραγουδοποιός κι ερμηνεύτρια Ελεονόρα Μανόνα, απαντά στις 10 +1 Ερωτήσεις που τις θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, με αφορμή το επερχόμενο Live της στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου. 

1. Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου “Nora’s Cinematic στον κήπο του Νομισματικού Μουσείου. Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα μας βασίζεται κυρίως σε αγαπημένα μας τραγούδια και μουσικές που έχουν ακουστεί στον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο (έχουμε διαλέξει μερικά από τα δημοφιλέστερα). Θα παίξουμε επίσης τις πιο πρόσφατες δικές μου κυκλοφορίες (Ταχυδρόμο, Στο Παγκράτι, Sunrise), θα προσπαθήσουμε να σας παρουσιάσουμε με ένα διαφορετικό τρόπο το καινούριο μου τραγούδι ‘’Κρυφτό’’ και ίσως κάποια ακυκλοφόρητα τραγούδια έκπληξη! Θα παίξουμε επίσης το νέο τραγούδι της βιολίστριάς μας, Στέλλας Ζιοπούλου ‘’Μέρες περνούν’’ γιατί στην μπάντα έχουμε όλοι τις μουσικές μας αναζητήσεις!

2. Τι να περιμένουμε από τον ολοκληρωμένο δίσκο που έρχεται σύντομα;

Αρχικά να έρθει! Θέλω να είμαι αισιόδοξη ότι δεν θα καθυστερήσει. Αυτός ο δίσκος θα συνδέει τις δυο μου αγάπες. Η μία ως προς την ορχηστρική μουσική και η άλλη ως προς τα τραγούδια και την τραγουδοποιία. Οπότε να περιμένετε σίγουρα ότι σε αυτό που θα ακούσετε θα είμαι εντελώς εγώ σε κάποιες διαφορετικές εκδοχές μου. Με πιο απλά λόγια, μισά ορχηστρικά, μισά τραγούδια! Περίπου !

3. Θεωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο ένα μουσικό ύφος ή είστε ανοιχτή σε διαφορετικές επιρροές;

Οι διαφορετικές επιρροές είναι αυτές που με βοηθούν να γράφω και εγώ τα δικά μου και να εμπνέομαι ακόμα και υποσυνείδητα. Το ότι έχω ακούσει από μικρή κλασική μουσική με έχει βοηθήσει πολύ πιστεύω στη μελωδία όπως και η ξένη ποπ που άκουγα με ‘’μανία’’! Είμαι ανοιχτή λοιπόν στους μουσικούς πειραματισμούς και πάντα θα αναζητώ αυτό που μου ταιριάζει περισσότερο.

4. Έχετε κάνει πολύ σημαντικές συνεργασίες. Ποια ή ποιες από αυτές θεωρείτε ότι σας επηρέασε περισσότερο για τη μετέπειτα πορεία σας;

Έχω βρεθεί να τραγουδάω ή να παίζω μουσική με καλλιτέχνες που θαύμαζα από μικρή. Νιώθω πολύ τυχερή γι’ αυτό και από όλες μου τις συνεργασίες έχω πάρει σημαντικά πράγματα και τα κρατάω. Θα ξεχωρίσω σίγουρα τον Στάθη Δρογώση γιατί με ενθάρρυνε πολύ ως προς τον δρόμο της τραγουδοποιίας με αποτέλεσμα να μπω σε μία ‘’διαδικασία’’ να ξεκινήσω δειλά δειλά να γράφω και στίχους πιο βιωματικούς πάνω στη μουσική μου. Ο Στάθης είναι επίσης το πρώτο μου δισκογραφικό ντουέτο!

5. Ποιο είναι το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Ένα απ’ αυτά θα πω, μουσική μου σε ταινία!

6. Είναι οι ζωντανές εμφανίσεις αυτές που καταξιώνουν έναν καλλιτέχνη στη συνείδηση του κοινού;

Στις συναυλίες δένεσαι περισσότερο πιστεύω με έναν καλλιτέχνη, τον νιώθεις κοντά, μεταφορικά και κυριολεκτικά! Μου έχει συμβεί να γίνω φαν ξένου καλλιτέχνη, που δε γνώριζα πριν βρεθώ τυχαία στη συναυλία του! Είναι άλλη η ενέργεια. Ωστόσο θεωρώ επίσης σημαντικό το ‘’έργο’’ , το πρωτότυπο υλικό που θα μπορείς να μοιραστείς και μετέπειτα στις ζωντανές εμφανίσεις και φυσικά το ήθος του καλλιτέχνη.

7. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube;

Η μουσική και η τέχνη γενικότερα θα βρίσκει τρόπο να υπάρχει παντού αναλόγως την εποχή και η εποχή μας πλέον είναι ψηφιακή. Αυτό έχει και τα θετικά και τα αρνητικά του. Εγώ προτείνω να κρατήσουμε το θετικό σ’ αυτό. Μπορεί να ταξιδέψει εύκολα, γρήγορα και παντού! Απλώς δεν θα ήθελα να πάψει να υπάρχει το φυσικό προϊόν. Έχει άλλη μαγεία.

8. Ποια είναι η γνώμη σας για τα μουσικά reality shows και τι θα συμβουλεύατε, κι ως καθηγήτρια, τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική;

Από ό, τι κάνουμε, κάτι θα μάθουμε, αρκεί να το αξιοποιήσουμε, οπότε δεν είμαι αρνητική. Πού ξέρεις, μπορεί να γνωρίσεις και τον έρωτα της ζωής σου εκεί! Τώρα πιο σοβαρά, η γνώμη μου είναι ότι σου δίνει μία ευκαιρία προβολής και μέχρι εκεί. Αν δεν δουλέψεις και δεν το κυνηγήσεις μετά, η προβολή θα είναι μόνο πρόσκαιρη. Προσωπικά δε νομίζω να έπαιρνα μέρος. Δεν θα το άντεχε ο χαρακτήρας μου! Πάντα ενθαρρύνω τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική αλλά αυτό που λατρεύω να κάνω επίσης, είναι να ενθαρρύνω παιδιά που νομίζουν ότι δεν το έχουν καθόλου με τη μουσική!

9. Θα πρέπει ο καλλιτέχνης να αρθρώνει λόγο για τις κοινωνικές εξελίξεις ή οφείλει να παραμένει αφοσιωμένος αποκλειστικά στο δημιουργικό του έργο;

Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα λόγου! Πολλοί καλλιτέχνες μέσα από το έργο τους θίγουν διάφορα ζητήματα. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Απλώς η λέξη κλειδί για μένα για να μην χάνονται τα όρια είναι ο ‘’σεβασμός’’. `

10. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

Ωχ! Δύσκολη ερώτηση για μία Ζυγό! Θα πω τους 5 πρώτους (αγαπημένους) που μου έρχονται στο μυαλό!

‘’Αbbey Road’’- The Beatles, ‘’Σαμποτάζ’’- Λένα Πλάτωνος, ‘’Το χαμόγελο της Τζοκόντα’’- Μάνος Χατζιδάκις, ‘’Liberetto’’ Lars Danielsson, ‘’Begin to Hope’’ Regina Spektor.

11. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Τις ολιγοήμερες αποδράσεις δεν τις ρισκάρουμε! Έχω φοβερές φίλες! χαχα