/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στην Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου

Η συγγραφέας Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου, της οποίας κυκλοφορεί το πρώτο μυθιστόρημα με τίτλο “Η ζωή τους στη νύχτα” από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, απαντά στις 10+1 Ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα.

1. Κυκλοφόρησε το πρώτο σας μυθιστόρημα με τίτλο “Η ζωή τους στη νύχτα”. Τι πραγματεύεται;

Ο κεντρικός άξονας είναι το εμπόριο λευκής σαρκός στη χώρα μας και στα Βαλκάνια γενικότερα. Θίγω βέβαια και άλλες πατριαρχικές τεχνικές που γονατίζουν την γυναικεία ύπαρξη. Μέσα σε όλα αυτά ανθίζουν τοξικοί μα και αγνοί έρωτες. Εξυψώνω την αξία της φιλίας που έχω σε βάθρο και στη ζωή μου.

2. Σκιαγραφήστε μας τους κεντρικούς ήρωες του βιβλίου. Τι πρεσβεύουν και τι προσπαθούν να πετύχουν;

Οι κεντρικοί ήρωες έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες. Τους μαχητές του καλού και τους μαχητές του κακού. Πρεσβεύουν κατά αντιστοιχία αρετές και δεινά. Οι ενέργειές τους συγκρούονται και έρχεται μια τελική έκρηξη. Άραγε ποιος θα υπερτερήσει;

3. Τι θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης μέσα από το βιβλίο σας;

Θέλω να σκεφτεί ο κόσμος όσα δεν είχε κάτσει να αναλογιστεί χρόνια τώρα ή απλώς απέφευγε γιατί δεν άντεχε να τα σκεφτεί. Ας μας νοιάξει και λίγο ο πόνος των άλλων. Της κάθε κοπέλας που εκπορνεύεται παρά τη θέληση της. Επειδή δεν είναι κόρη μας ή κουμπάρα μας δε σημαίνει ότι δεν έχει ψυχή.

4. Αποτελεί μύθο ότι η νύχτα είναι πιο σκληρή από την ημέρα, η ωμή πραγματικότητα;

Λένε ότι όποιος τη νύχτα περπατεί λάσπες και σκατά πατεί, εγώ πάλι έχω πατήσει σκατά και τη μέρα. Οπότε τα συμπεράσματα δικά σας.

5. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από το βιβλίο σας;

Ο τίτλος από μόνος του τα λέει όλα. Προσδεθείτε και απολαύστε ένα ανάγνωσμα τολμηρό που μιλάει για τα δαιδαλώδη μονοπάτια της νύχτας.

6. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στη συγγραφή ενός βιβλίου;

Έχω να πω σε αυτό το σημείο ότι και η έμπνευση θέλει σκληρή δουλειά! Προσωπικά βλέπω πολλές σειρές, ταινίες, διαβάζω πολλά βιβλία με συγκεκριμένη θεματολογία όταν προσπαθώ να γράψω κάτι συγκεκριμένο. Λειτουργεί συσσωρευτικά. Μπορεί να μη μου έρθει αμέσως η έμπνευση αλλά όταν έρθει ρέει σαν ποτάμι. Είχα για καιρό συγγραφικό μπλοκ και χαίρομαι που τώρα με τον Δία στα ψάρια μπορώ και ξαναγράφω. Έπαιξε ρόλο και ένα νέο πρόσωπο στη ζωή μου που με κάνει να βλέπω κάποια θέματα διαφορετικά.

7. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Αχ αν και γεννημένη το 1991 είμαι παραδοσιακή. Βιβλιοπωλείο και έντυπη μορφή το καλύτερό μου αν και το λένε μη οικολογικό. Κοιμάμαι με στοίβες βιβλία γύρω μου και δε μετανιώνω γι΄ αυτό!

8. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Χμμμ γιατί μόνο 5;

1.Ε θα πάρω το δικό μου προφανώς γιατί είναι παιδί μου! Μετά
2. Μακρύ πέταλο από θάλασσα
3. Πως να γίνεις άτρωτος
4. Θα πάρω και τα προσχέδια του δεύτερου βιβλίου μου για να το ολοκληρώσω επιτέλους και τέλος
5. το δικό σου βιβλίο “Το τρίτο λάθος”, που με μάγεψε

9. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Θα πάρω την Ιζαμπέλ Αλιέντε μαζί μου να μου πει και άλλες ιστορίες από την Λατινική Αμερική και την ΤΖ. Κ. Ροουλινγκ να με ξαναταξιδέψει στον κόσμο του Χάρι Πότερ που τόσο αγαπώ.

10. Με ποιο τραγούδι ή άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;

Θα επιμείνω λαϊκά. Παιδί της νύχτας είμαι εγώ από Γιώργο Μαζωνάκη. Άκουγα και κάποια καψούρικα του Σταμάτη Γονίδη όταν το έγραφα και δε το κρύβω.

11. Χρειαζόμαστε περισσότερο ρομαντισμό ή ρεαλισμό στις ζωές μας;

Κάτι σε ρεαλιστικό ρομαντισμό θα πρότεινα. Τίποτα από τα δύο δεν αρκεί μόνο του για να είμαστε ισορροπημένοι. Ο ουτοπικός ρομαντισμός μας ρίχνει στα γκρεμνά και ο σκληρός ρεαλισμός επίσης.