/Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στη Μαρία Ελευθεριάδου

Συνέντευξη: 10+1 Ερωτήσεις στη Μαρία Ελευθεριάδου

Η Μαρία Ελευθεριάδου μάς παρουσιάζει το πρώτο της βιβλίο “Το πιο μελωδικό ρεφρέν” με τις εκδόσεις Οσελότος και απαντά στις ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα για το CulturePoint.gr

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά, παίζει το σημαντικότερο ρόλο, ειδικά για όποιον επιλέγει να ασχοληθεί πρώτη φορά με τη συγγραφή;

Είναι ένας συνδυασμός. Η έμπνευση είναι απαραίτητη προκειμένου να αποτυπώσεις τις ιδέες που έχεις κατά νου, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται ένα πλάνο για να τις οργανώσεις.

2. Τι ρόλο έχει πλέον το βιβλίο, στην ψηφιακή εποχή μας;

Εξίσου σημαντικό με παλαιότερα. Εξάλλου, η υπέροχη αίσθηση της αφής με τις σελίδες δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Ηλεκτρονικά διαβάζω μόνο τις όμορφες ιστορίες της πλατφόρμας του Wattpad.

3. Με ποιον λογοτεχνικό χαρακτήρα ταυτίζεστε και ποιον αντιπαθείτε;

Είχα νιώσει μια ταύτιση με την ονειροπόλα Ροζαλί από το βιβλίο «Το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέα» του Νικολά Μπαρό. Αντιπαθώ γενικά τους στενόμυαλους και κακοπροαίρετους ήρωες που μπορεί να υπάρχουν σε δεύτερο πλάνο στην πλοκή μιας ιστορίας.

4. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι τα πέντε βιβλία που θα θέλατε μαζί σας;

Τρία βιβλία που έχω διαβάσει και μου άφησαν ένα χαμόγελο στα χείλη: την «Ιστορία του γάτου που έμαθε σε έναν γλάρο να πετάει» του Σεπουλβεδα, τις «Μεθυσμένες αλήθειες» της Τατιάνας Τζινιώλη και την «Εποχή των κερασιών» του Μπαρό. Επίσης θα έπαιρνα και δυο που είναι στην reading list : το «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δυο» της μοναδικής Άλκης Ζέη και την «Αγκάθα στο Οριάν Εξπρές» για να ταξιδέψω σε μακρινές εποχές.

5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους λογοτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Πολύ ωραία ερώτηση! Αρχικά, θα έπαιρνα και την παρέα μου μαζί καθώς όχι να το παινευτούμε, αλλά είναι η ωραιότερη παρέα και για τα ταξίδια! Θα συμπεριλάμβανα τις Τζέιν Ώστεν και την Λουίζα Μευ Άλκοτ από το παρελθόν, τον Πατρίκ Μοντιανό και τον Ζυλ Λεγκαρντινιέ από το σήμερα. Και από εκπροσώπους της ελληνικής λογοτεχνίας η λίστα είναι ατελειώτη την Τατιάνα, την Μαρία Αλεξοπούλου και την Δανάη Ιμπραχήμ! Ο καθένας τους ξεχωριστά θα είχε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να πει και νομίζω θα έπρεπε να ναυλώσουμε πουλμανάκι για την εξόρμηση!

6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την πρώτη δημιουργία σας;

Ως μια ιστορία για τις πρώτες αγάπες και τα φοιτητικά χρόνια ντυμένη με μελωδικά τραγούδια.

7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από το βιβλίο σας;

Έχω πολλά αγαπημένα αποσπάσματα. Θα πω μια πρόταση από τις πρώτες σελίδες: «’Ίσως τελικά όλες οι ιστορίες αγάπης να έχουν κάτι το ηρωικό από την γνωριμία μέχρι την εξέλιξη της σχέσης, σε όποια ηλικία και αν συμβεί όση διάρκεια και αν έχει.»

8. Γιατί η μουσική παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην πλοκή της ιστορία σας;

Αγαπώ πολύ την μουσική. Όταν ξεκίνησα να γράφω την ιστορία προσπαθούσα να σκεφτώ ένα στοιχείο που θα την κάνει να διαφοροποιηθεί. Ακούγοντας ένα από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια, το «Absolute beginners» του David Bowie, σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να ταιριάξει με το ξεκίνημα μιας πρώτης σχέσης. Και κάπως έτσι το ένα τραγούδι έφερε το άλλο στο κάθε κεφάλαιο.

9. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά ένα έργο σας;

Καθώς έχει προηγηθεί ένα βιβλίο με 15 τραγούδια δυσκολεύομαι να σκεφτώ μόνο ένα τραγούδι. Μάλλον κάποιο του Bowie.

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

Δεν θα μπορούσα να το κάνω.

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Χρειάζεται ο ρομαντισμός με μια μικρή ποσότητα ρεαλισμού αλλά και να πιστέψουμε στα όνειρα μας, έτσι μόνο θα εκπληρωθούν.