/“Σιωπηλός Δρόμος” με δυνατή φωνή

“Σιωπηλός Δρόμος” με δυνατή φωνή

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Συγγραφέας

Η σιωπή είναι χρυσός. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, κι άλλες τέτοιες φαινομενικά απλοϊκές εκφράσεις αρκούν για να περιγράψουν την ανεκτίμητη αξία της ουσίας που δεν βρίσκεται στην ποσότητα, την υπερβολή ή την επιτηδευμένη πολυπλοκότητα. Ένας χρυσός κανόνας που ισχύει και στην τέχνη. Γιατί όσο κι αν θέλουμε να μισούμε και να υποτιμούμε καλλιτεχνικά την τηλεόραση υπάρχουν και περιπτώσεις που παράγει υψηλής ποιότητας τέχνη.

Μια από αυτές τις φορές είναι και το νέο σήριαλ του Mega, “Σιωπηλός Δρόμος”.

Θα μπορούσε κάποιος να προχωρήσει σε μια σειρά από τεχνικού τύπου επισημάνσεις, για τη διεύθυνση φωτογραφίας, το μοντάζ, την αριστοτεχνική χρήση της κάμερας για να καταδείξει ότι αυτή η δουλειά αποτελεί καλλιτεχνικό δημιούργημα άξιο προσοχής από όλους μας.

Θα μπορούσε κάποιος να σταθεί στο καλοδουλεμένο σενάριο, με διακριτούς χαρακτήρες, πολυεπίπεδους, με κίνητρα κι ανασφάλειες, με όρια και φοβίες, με κρυφές και φανερές πτυχές. Προσωπικότητες ικανές για το καλύτερο και το χειρότερο. Άτομα που θεωρητικά δεν μπορείς να διανοηθείς ότι θα τελέσουν έγκλημα, κι άλλοι που τους θεωρείς καταδικασμένους από την αρχή, για να ανακαλύψεις ότι εύκολα αλλάζουν αυτοί οι ρόλοι.

Με κινηματογραφική αισθητική, ανατρεπτικές εξελίξεις και ερμηνείες γεμάτες αληθοφάνεια και πειστικότητα.

Δίχως εκβιαστικό συναισθηματισμό, περίσσια βία ή βεβιασμένη λυρικότητα. Παρουσιάζει, περιγράφει, αποκαλύπτει. Με όλα εκείνα τα στοιχεία που δημιουργούν μεγάλες διεθνείς επιτυχίες. Ναι, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από παραγωγές εκατομμυρίων με χολιγουντιανούς παραγωγούς και τεράστια ομάδα σεναριογράφων και επιστημονικών συνεργατών.

Κερδίζει επάξια και με το σπαθί της μια θέση στις καρδιές μας, ως το κορυφαίο σήριαλ μυστηρίου της ελληνικής τηλεόρασης και δείχνει το δρόμο σε όσους επιμένουν να μεμψιμοιρούν για την έλλειψη ποιότητας και την αδυναμία μας να παράγουμε ανταγωνιστικά προϊόντα και για τις διεθνείς αγορές,

Πλέον η τεχνολογία επιτρέπει να είναι πιο προσιτό ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Ερμηνευτικό ταλέντο διαθέτουν οι Έλληνες ηθοποιοί. Συγγραφικό ταλέντο υπάρχει άπλετο. Με την κατάλληλη καθοδήγηση και το μεράκι μιας καλά οργανωμένης ομάδας μπορούν να γίνουν θαύματα. Όπως ο “Σιωπηλός Κόσμος” που χωρίς να ουρλιάζει, με σίγουρη, δυνατή φωνή φτάνει στα πιο μύχια σημεία του νου κα της ψυχής μας.