/Πρόσκληση για φωταγώγηση της Βουλής & του Δημαρχείου της Αθήνας

Πρόσκληση για φωταγώγηση της Βουλής & του Δημαρχείου της Αθήνας

Πρόσκληση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών για φωταγώγηση της Βουλής των Ελλήνων και του Δημαρχείου της Αθήνας, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Γράφει η Ντέπη Στενού

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών απηύθυνε επιστολή στον Προεδρο της Βουλής Κων Τασούλα και τον Δημαρχο Αθηναιων Κωστα Μπακογιαννη με την οποία σας καλεΙ τον Πρόεδρο της Βουλής και το Δήμαρχο Αθηναίων να φωταγωγήσουν τη Βουλή των Ελλήνων και το το κεντρικό κτιρίο του Δημαρχείου της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά αντίστοιχα, με το συμβολικό παγκόσμιο χρώμα αλληλεγγύης «πορτοκαλί».

Να θυμίσουμε οτι στις 25 Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο “ντύνεται” στα πορτοκαλί για την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την έμφυλη βία.

Φέτος, τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών, ιδίως ενδοοικογενειακής βίας, αυξήθηκαν σημαντικά και ως συνέπεια των μέτρων εγκλεισμού που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19.

Σε δηλωση του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι επισήμανε οτι “ Πρέπει να μιλάμε ανοιχτά για την έμφυλη βία για να βοηθήσουμε τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή, να εκφράσουμε τη δέσμευσή μας για τη μη χρήση βίας και την ισότητα και κυρίως, να την εξαλείψουμε”

Ενω σε συζητηση κατα την συνοδο της Ολομελειας οι ευρωβουλευτές προέτρεψαν τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης να το κάνουν άμεσα. Ζητούν επίσης την ανάληψη ισχυρότερης δράσης για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Το Κοινοβούλιο έχει κρατήσει σθεναρή στάση επί του θέματος, έχοντας ζητήσει επανειλημμένα την προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ειναι μια σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Πρόκειται για το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο, που καθιερώνει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων για την πρόληψη της βίας, την υποστήριξη των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών. Η ΕΕ υπέγραψε τη σύμβαση στις 13 Ιουνίου 2017

Η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Σλοβακία έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν επικυρώσει ακόμη τη σύμβαση, ενώ πρόσφατα η Τουρκία με απόφαση του Προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε από την Σύμβαση την οποία είχε υπογράψει, προκαλώντας πλήθος αρνητικών σχολείων και αντιδράσεις στην ΕΕ και τις ΗΠΑ αλλά και τις έντονες διαμαρτυρίες γυναικείων οργανώσεων εντός και εκτός Τουρκίας

Σύμφωνα με την Έρευνα FRA (2014), Ειδικό Ευρωβαρόμετρο (2016) τα στοιχεία για την βία κατά των γυναικών στην ΕΕ έχουν ως εξής :

Το ένα τρίτο των γυναικών στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική ή / και σεξουαλική βία από την ηλικία των 15 ετών

To 35% των γυναικών στην ΕΕ έχει υποστεί καταπιεστική συμπεριφορά από τωρινό ή πρώην σύντροφο

Περίπου 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα λόγω ενδοοικογενειακής βίας

Tο 74% περίπου των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η βία κατά των γυναικών είναι συνηθισμένη στη χώρα τους

Το περιεχόμενο των επιστολών της Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών κ. Μικας Ιωαννίδου, προς τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Δήμαρχο Αθηναίων, που υπό αυτές τις συνθήκες αποκτά ιδιαίτερη συμβολική σημασία αναφέρει :