/Περπάτημα: Τα πλεονεκτήματα στην υγεία μας

Περπάτημα: Τα πλεονεκτήματα στην υγεία μας

Περπάτημα – Τα πλεονεκτήματα στην υγεία μας – Θωράκιση του ανοσοποιητικού και της ψυχικής μας υγείας

Γράφει η Βίκυ Δασκαλάκη, Ψυχολόγος, M.Sc.

Ένας χαλαρός περίπατος μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση, την ψυχολογική μας ευεξία!

Απενοχοποίηση του μοναχικού περίπατου! Νοιώστε ότι δεν μιλάμε για μια απλώς μορφή σωματικής άσκησης – αλλά ότι αποσκοπούμε στην πρόκληση μια καταστάσεως «ψυχικής ελευθερίας»

Απενεργοποιήστε το κινητό σας και πηγαίνετε για πρωινή βόλτα…

Η φετινή πανδημία έχει επηρεάσει όλους τους όρους της ψυχικής υγείας, είτε έχουμε υποστεί απομόνωση και περιορισμό κατά το lockdown είτε άγχος ενόψει του αβέβαιου μέλλοντος. Η τακτική άσκηση θεωρείται βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση και τη διατήρηση της σωματικής υγείας. και τη διατήρηση της ψυχολογικής ισορροπίας ! Βάση σύγχρονων επιστημονικών μελετών έχει διαπιστωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο να κλείνετε οκτάωρα χτυπήσετε το γυμναστήριο για να αποκομίσετε τα οφέλη. Μια απλή βόλτα πεζή, ίσως γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο όπου κατοικείτε θα ήταν η καλύτερη αφορμή για ένα καλό ‘ζέσταμα’

Παρόλο μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να ωφελήσει την ψυχολογική υγεία, παραμένει ασαφές πώς η ένταση της σωματικής δραστηριότητας επηρεάζει την υποκειμενική ευημερία, η οποία ορίζεται ως η αξιολόγηση του ατόμου από τη ζωή του ( γενικότερα ο φυσικός τρόπος ζωής του κάθε ατόμου και οι απαιτήσεις του σύμφωνα με το εκάστοτε ημερήσιο πρόγραμμα του )

Απόφαση λοιπόν για περιπάτους στη φύση και δραστηριότητες, από τους ήσυχους πλέον δρόμους της πόλης έως τα εκπληκτικά μονοπάτια δίπλα στη θάλασσα, θα σας φέρουν μια ανάσα φρέσκου αέρα, αναζωογόνησης στο μυαλό και στους πνεύμονες, θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ψυχική σας ευεξία με βεβαιότητα!

Γιατί να μην γίνει η νέα αυτή προτροπή για περπάτημα η απόλυτη συνήθεια και πέραν της καραντίνας…

Σε συνάρτηση τον πρωτύτερο γρήγορο τρόπο ζωής των περισσοτέρων στις πόλεις ιδιαιτέρως, ο αυξανόμενος αριθμός ατόμων που πλήττονται από παχυσαρκία, άγχος και ψυχική ασθένεια προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία στην πολιτεία όπου αγωνίζεται με τις απαιτήσεις που τίθενται στο σύστημα υγείας. Οι στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων είναι τομείς ενεργού έρευνας. Μια τεράστια γκάμα παραγόντων παίζουν ρόλο στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Ο θετικός συσχετισμός μεταξύ περπατήματος ή άλλης σωματικής δραστηριότητας και ψυχικής υγείας είναι γνωστός από καιρό από τους γενικούς ιατρούς και τους ειδικούς ψυχικής υγείας.

Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στην ψυχική υγεία περιλαμβάνουν τη βελτίωση της διάθεσης, τον μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης / άγχους και έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής!

Οι κίνδυνοι ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη- της παχυσαρκίας- της οστεοπόρωσης- καθώς και της υπέρτασης- της κατάθλιψης και των προβλημάτων ψυχικής υγείας μειώνονται μεταξύ των ατόμων που είναι σωματικά ενεργά.

Μπορεί το περπάτημα να βελτιώσει το άγχος;

Αν και έχουν διεξαχθεί εκτεταμένες μελέτες για τη μέτρηση της επίδρασης του περπατήματος στην κατάθλιψη, οι επιδράσεις στο άγχος έχουν μελετηθεί λιγότερο συχνά. Επιπλέον, το άγχος μπορεί να εμφανιστεί σε πολλές διαφορετικές μορφές, καθιστώντας περίπλοκη την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της μελέτης.

Ασθενείς με αγοραφοβία, οι οποίοι φοβούνται ορισμένα μέρη ή καταστάσεις, μπορούν να επωφεληθούν από την καρδιαγγειακή άσκηση ως μέθοδος για την υπέρβαση κάποιου από αυτόν τον φόβο.

Γιατί να βάλεις το περπάτημα σε καθημερινή βάση;

Είναι απλό! Το μόνο που χρειάζεστε είναι τα πόδια σας. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε ειδικό εξοπλισμό ή να γίνετε μέλος του γυμναστηρίου. Το περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε σωματικό τοπικό λίπος και να βελτιώσετε την υγεία των αρθρώσεων, την κυκλοφορία, την πυκνότητα των οστών, τον κύκλο ύπνου, την αρτηριακή πίεση και τη διάθεση.

Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, Ο διαβήτης είναι μια από τις πιο κυρίαρχες ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής αυτές τις μέρες. Αλλά μπορείτε να εξημερώσετε αυτήν τη μεταβολική διαταραχή εάν περπατήσετε το πρωί.

Καλό για την καρδιά σας. Εάν έχετε καρδιακά προβλήματα, ίσως να μην είναι καλή ιδέα να τρέξετε. Αλλά μπορείτε να περπατήσετε!

Ελέγχει τα επίπεδα χοληστερόλης. Ο οργανισμός χρειάζεται μια ορισμένη ποσότητα χοληστερόλης για να διατηρήσει τη βέλτιστη υγεία και να χτίζει κυτταρικές μεμβράνες.

Μπορεί να ανακουφίσει την κατάθλιψη. Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 264 εκατομμύρια άτομα. Αυτή η διαταραχή της διάθεσης μπορεί συχνά να προκαλέσει πολλές άλλες σωματικές διαταραχές δυστυχώς σε νέους και ενήλικες.

Απελευθερώστε το μυαλό σας. Οι νέες ιδέες θα έρθουν αυτόματα στη σκέψη σας. Μείνετε υγιείς και δυνατοί σε αντίξοες συνθήκες. Όλοι έχουμε πολλά να διαχειριστούμε καθημερινώς, με καλή πρόσθεση όλα βελτιώνονται !