/Πανίκος Παναγή – Χατζηδάκης στο CulturePoint: Μέσα από την τέχνη στέλνουμε ηχηρά μηνύματα και χαράζουμε δρόμους

Πανίκος Παναγή – Χατζηδάκης στο CulturePoint: Μέσα από την τέχνη στέλνουμε ηχηρά μηνύματα και χαράζουμε δρόμους

Με μεγάλη χαρά, φιλοξενούμε στο CulturePoint.gr, έναν καλλιτέχνη παγκοσμίου φήμης, ο οποίος μας μίλησε με αφορμή την συμμετοχή του στο Panorama Arts and Sculpture Festival που διοργανώνει το Writers Capital Foundation, χορηγός επικοινωνίας του οποίου είναι η ιστοσελίδα μας.

Ο λόγος για τον ζωγράφο από την Κύπρο, Πανίκο Παναγή-Χατζηδάκη *, ο οποίος συνομίλησε με τον συνεργάτη μας και εκπρόσωπο τύπου του οργανισμού στην Ελλάδα, Νίκο Ναούμη.

Ν. Ν.: Αγαπητέ κ. Χατζηδάκη, θα θέλατε να μας πείτε μερικά πράγματα για τον εαυτό σας για να σας γνωρίσουν καλύτερα και οι αναγνώστες μας;

Π. Π. Χ.: Γεννήθηκα στην Αμμόχωστο, αλλά οι ρίζες μου είναι από τα Χανιά της Κρήτης. Ασχολούμαι με την τέχνη από μικρό παιδί. Έργα μου κοσμούν 26 μουσεία, και εθνικές πινακοθήκες, καθώς και μία βασιλική συλλογή. Εκπροσωπώ επίσης την ΠΕΛΤ Ελλάδος σε 7 Μπιεννάλε διεθνώς μεχρι το φθινόπωρο του 2021.

 

Ν. Ν.: Τι σημαίνει τέχνη υπό το δικό σας πρίσμα;

Π. Π. Χ.: Τέχνη θα χαρακτήριζα οποιαδήποτε δημιουργία, η οποία εκφράζει το όραμα και την οπτική γωνία του καλλιτέχνη.

 

Ν. Ν.: Πιστεύετε ότι η τέχνη θα μπορούσε να είναι ένα μέσον που θα μπορούσε να επιφέρει την κοινωνική αλλαγή; Εάν ναι, πώς;

Π. Π. Χ.: Ναι μέσω της τέχνης και του πολιτισμού μπορούν να επιτελεσθούν πολλές αλλαγές στους ανθρώπους, στα κράτη, κτλ. Πιστεύω πώς μέσα από την τέχνη στέλνουμε ηχηρά μηνύματα και χαράζουμε δρόμους.

 

Ν. Ν.: Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αποτελεί η τέχνη καταφύγιο;

Π. Π. Χ.: Δεν πιστεύω ότι η τέχνη είναι απλά ένα καταφύγιο, αλλά κι ένας τρόπος να περάσουμε σκέψεις, ιδέες, και μηνύματα, διορθώνοντας τα όποια κακώς κείμενα. Για να γίνουμε πιο σωστοί, πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι ως άνθρωποι.

 

Ν. Ν.: Γιατί συμμετείχατε στο φεστιβάλ Panorama Arts & Sculpture του Writers Capital Foundation;

Π. Π. Χ.: Συμμετέχω στο PANORAMA INTERNATIONAL ARTS FESTIVAL 2021, γιατί αποτελεί συνδετικό κρίκο για ανθρώπους, λαούς, χώρες, θρησκείες, και κουλτούρες. Η διοργάνωση τέτοιων παγκόσμιων γεγονότων και φεστιβάλ βοηθά στην ευαισθητοποίηση όλων μας μέσω της τέχνης, καθώς αποτελεί δυνατό εκφραστικό μέσον. Ο πολιτισμός είναι για όλους!

 

  • Ο Πανίκος Παναγή – Χατζηδάκης γεννήθηκε το 1965 στην Κύπρο και έχει ρίζες από τα Χανιά της Κρήτης. Έχει λάβει μέρος σε εξήντα εκθέσεις, δέκα από τις οποίες ήταν ατομικές, σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία εώς και πολλές χώρες της Ευρώπης. Δύο φορές έχει τιμηθεί με το βραβείο του παγκόσμιου καλλιτέχνη ενώ το 2018 έλαβε την πρώτη θέση για τα έργα του με τοπία. Έχει ακόμα λάβει δύο φορές παγκοσμίου επιπέδου διακρίσεις όπως τα βραβεία Art Awards και από τον Ελληνικό Οργανισμό Καλλιτεχνών PELT GREECE. Έχει επίσης εκθέσει σε πολλά μουσεία και έχει συμμετάσχει στη Διεθνή Βιενάλε της Φλωρεντίας, στο μουσείο Franco Zefirelli, στις Βιενάλε της Βενετίας και του Βελιγραδίου ενώ τα σύγχρονα έργα τέχνης του έχουν φιλοξενηθεί και στη Βιενάλε της Αδριατικής. Όντας εν ζωή, έργα του φιλοξενούνται ήδη σε 22 μουσεία και εθνικές γκαλερί! Ζει και εργάζεται – ζωγραφίζει στη Λάρνακα της Κύπρου και ταξιδεύει επίσης ανά τον κόσμο για τις διεθνείς του εκθέσεις, ενώ έργα του φιλοξενούνται και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.