/Όταν η Νέα Φιλαδέλφεια τρόμαξε τον Ρόρυ Γκάλαχερ!

Όταν η Νέα Φιλαδέλφεια τρόμαξε τον Ρόρυ Γκάλαχερ!

2 Μαρτίου του 1948 γεννιέται ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες που άφησε πίσω του μοναδικά τραγούδια όπως το Moonchild, το Shadow Play και το Million Miles Away. Με αυτή την ευκαιρία αναφερόμαστε στην επεισοδιακή συναυλία που έδωσε το 1981 στην Ελλάδα./

12 Σεπτεμβρίου 1981, 40.000 ροκάδες συνωστίζονται στο γήπεδο της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Η είδηση ότι ο Ιρλανδός Ρόρυ Γκάλαχερ θα ερχόταν στην Ελλάδα για συναυλίες ήταν αρκετή για να τρελάνει όλους τους ροκάδες. Ο Γκάλαχερ είχε απίστευτο κοινό στην Ελλάδα, το γήπεδο της ΑΕΚ «τίγκαρε» από 40.000 κόσμο που απλά περίμενε την στιγμή να ακούσει την πρώτη νότα στην κιθάρα αυτού του μαλλιά από την Ιρλανδία.

Η επαναστατική του μουσική δεν θα μπορούσε να χωρέσει σε κανένα άλλο γήπεδο πέραν από αυτό της ΑΕΚ. Το «Νίκος Γκούμας» θα μετατρεπόταν για μια βραδιά από ποδοσφαιρικό γήπεδο σε μυσταγωγικό άντρο του πιο επαναστατικού μουσικού ρεύματος της εποχής.

Όπως είχε πει κι ο ίδιος ο Ιρλανδός σε συνέντευξή του: «Έλεγαν ότι περίμεναν 15.000 άτομα ˙ σοβαρολογώ. Εγώ απάντησα ‘Θα πρέπει να αστειεύεστε!’ Δεν μπορούσα να καταλάβω πως θα γινόταν αυτό, αλλά κατέληξαν να είναι τελικά διπλάσιοι’».

Πρόκειται για μια φωτογραφία της συναυλίας που δεν τελείωσε ποτέ.  Η έκρηξη ήταν τόσο μεγάλη που τα ΜΑΤ μπούκαραν στο στάδιο και έριχναν δακρυγόνα παντού.

thecitizen