/Οι φίλοι των συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Νάντια Βαβάση

Οι φίλοι των συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Νάντια Βαβάση

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, αρθρογράφος – συγγραφέας

Αφού κατάφερες να βρεις εκδοτικό για το πόνημα σου, συμφώνησες στους όρους έκδοσης, έγινε η σελιδοποίηση του βιβλίου σου, η επιμέλεια και επιλέχθηκε ένα εξώφυλλο, πετάς στους ουρανούς. Όμως τότε συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις ιδέα πως να φτάσει στο καταναλωτικό κοινό το βιβλίο σου (δηλαδή στους αναγνώστες), καθώς δε ζούμε στο 1950 να συγγράφουν λίγοι αλλά οι συγγραφείς κοντεύουν να γίνουν περισσότεροι από τους αναγνώστες.

Καλό το βιβλίο, «πιασάρικο», δυνατό, όμως στην ελεύθερη αγορά χρειάζεται και η προώθηση του (marketing). Λεφτά όμως δεν υπάρχουν για να πληρώσεις για διαφήμιση. Η τύχη παρόλα αυτά σου χαμογελάει, μιας και στο διαδίκτυο υπάρχουν πάρα πολλοί που αναλαμβάνουν την προώθηση του βιβλίου σου απλά και μόνο με την ικανοποίηση να τους το στείλεις μέσω του εκδοτικού σου ή ο ίδιος, να το διαβάσουν. Σήμερα θα γνωρίσουμε την Νάντια Βαβάση η οποία διαθέτει ομάδα /σελίδα και blog για την προώθηση των βιβλίων των συγγραφέων που την επιλέγουν.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την προβολή των βιβλίων και συγγραφέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media);

Η αγάπη μου για τα βιβλία και την συγγραφή από μικρό παιδί ήταν το εφαλτήριο της ενασχόλησης μου με την προβολή βιβλίων και συγγραφέων μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης, η γνωριμία με νέους συγγραφείς που τα βιβλία τους ξεχώριζαν αλλά δεν είχαν την κατάλληλη προώθηση για να τα μάθουν περισσότεροι αναγνώστες λειτούργησε καταλυτικά στην απόφαση μου.

Πόσο καιρό ασχολείσαι και τί κερδίζεις σε προσωπικό επίπεδο, μιας και αμοιβή δεν υπάρχει;

Με την συγγραφή και την ανάγνωση ασχολούμαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και που τα βιβλία του Μενέλαου Λουντέμη και του Οδυσσέα Ελύτη, τα γέμιζα με σημειώσεις.

Με την προβολή συγγραφέων διαδικτυακά ασχολούμαι τα τελευταία 7 χρόνια. Από το 2015 δε έχω δική μου ομάδα/σελίδα και blog όπου διοχετέυω όλη την αναγνωστική και συγγραφική ενέργεια μου και οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια όλους τους ακόλουθους του Bookaholic Thoughts Fever για την αγάπη και στήριξη τους. Το κέρδος για μένα είναι ανεκτίμητης αξίας αφού κάθε μέρα νιώθω πολύ “γεμάτη” από όλα όσα ασχολήθηκα. Η αγάπη των συγγραφέων και των αναγνωστών είναι η ελπίδα μου για ένα αύριο με αξιόλογες δράσεις βιβλίων και ενασχόλησης τους.

Πόσο εύκολο ήταν να κερδίσεις την εμπιστοσύνη εκδοτικών, συγγραφέων και φυσικά το σημαντικότερο, του αναγνωστικού κοινού;

Επί σειρά ετών είχα πολύ καλές σχέσεις με τους περισσότερους εκδοτικούς με ισχυρά θεμέλια προσωπικής επαφής. Αυτό με βοήθησε στην αρχή της ομάδας μου αφού ήδη είχα την αμεσότητα ως αναγνώστρια και συγγραφέας.

Έχει συμβεί κάτι παράξενο ή αξιοσημείωτο που θα θυμάσαι για πάντα;

Αξιοσημείωτο ναι, όταν το σκυλάκι μου η Μελίνα τράβηξε το ενδιαφέρον κάποιων συγγραφέων και μου έστειλαν το βιβλίο τους δώρο.

Παραπονέθηκε ποτέ συγγραφέας ή εκδοτικός παρόλο που δεν αμείβεσαι και αν, γιατί;

Ευτυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχω τέτοια θέματα. Η διακριτική παρουσία του Bookaholic Thoughts Fever και η αξιοπρεπή διαχείριση όλων των θεμάτων, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παράπονα η αντιδράσεις.

Για το τέλος. Από την εμπειρία και πείρα σου, είναι εύκολο να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται, τί θα τον/ην συμβούλευες;

Εύκολο δεν είναι, όμως αξίζει. Θα τον συμβούλευα να οπλιστεί με δύναμη, υπομονή και με συνοδοιπόρο την αγάπη του για τα βιβλία και την γραφή να χαράξει την δική του πορεία στον χώρο της λογοτεχνίας.