/Ο κύκλος με την κιμωλία, στο θέατρο Μοντέρνοι Καιροί

Ο κύκλος με την κιμωλία, στο θέατρο Μοντέρνοι Καιροί

Γράφει η Νικολέτα Δογορίτη

Η νέα παραγωγή του θιάσου των Μοντέρνων Καιρών δεν είναι άλλη από ”τον κύκλο με την κιμωλία” του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Το πιο δημοφιλές, ίσως, από τα έργα του γερμανού συγγραφέα συστήνεται ξανά στο κοινό, μέσα από τη ματιά του Κώστα Νταλιάνη, ο οποίος τόσο σκηνοθετεί όσο και μεταφράζει το έργο.

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Η Γκρούσα, μία νεαρή υπηρέτρια σε αρχοντικό, διασώζει και κρύβει τον γιο του κυβερνήτη, όταν ο ίδιος δολοφονείται από επαναστάτες και η μητέρα του παιδιού το εγκαταλείπει κυνηγημένη. Με θυσίες κρατάει το παιδί κοντά της, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των στρατιωτών που το θέλουν νεκρό. Η Γκρούσα κάνει το παιδί δικό της, με αυτοθυσία. Ο πόλεμος τελειώνει και η βιολογική μητέρα του επιστρέφει και το διεκδικεί δικαστικά, κατηγορώντας τη Γκρούσα, ότι το απήγαγε. Ο Αζντάκ, ένας λαϊκός, μέθυσος και κουτοπόνηρος άνθρωπος που όλως τυχαίως χρίζεται δικαστής καλείται να αποφασίσει για την τύχη του παιδιού. Πως θα κρίνει ποιά είναι η πραγματική μητέρα του παιδιού; Τοποθετεί το παιδί μέσα σ’ έναν κύκλο και ζητά από τις δύο ”μανάδες” να το τραβήξουν η κάθε μια προς το μέρος της. Όποια καταφέρει να το βγάλει από τον κύκλο, θα αποδείξει πως έχει τη μητρική δύναμη να θα το κρατήσει κοντά της. Η βιολογική μητέρα το τραβά με δύναμη, ενώ η Γκρούσα που δεν αντέχει να το πονέσει, το αφήνει και τις δύο φορές και ακολουθούν τη διαδικασία. Ο Αζντάκ, βλέποντας τα κίνητρα και την συμπεριφορά των δύο γυναικών, δίνει το παιδί στη μητέρα που του αξίζει!

Ένα διαχρονικό έργο για την αγάπη και τους κόπους που την κάνουν αληθινή. Σε συν-κινεί, χωρίς να σε βαραίνει. Οι ερμηνίες -λιτές και ζωηρές-, όπως αρμόζει σ΄ένα θέατρο του Μπρεχτ, έρχονται και κουμπώνουν πάνω στην, εναρμονισμένη με τη σκηνοθεσία, μουσική της παράστασης, αλλά και στα άκρως λειτουργικά σκηνικά.

”Ένας πρόσφυγας είναι η Γκρούσα. Ένας κυνηγημένος πρόσφυγας με ένα παιδί στην αγκαλιά. Σε έναν κόσμο πουκυριαρχεί το ατομικό συμφέρον, το έργο αντιτάσσει την ανθρωπιά και την καλοσύνη, μια καλοσύνη ενεργητική, αποτελεσματική και χρήσιμη.” (απόσπασμα από το πρόγραμμα της παράστασης)

Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Θωμάς Βούλγαρης, Ειρήνη Δρακουλέλη, Γιώργος Δρίβας, Κοσμάς Ζαχάρωφ, Μαρία Κολοκυθά, Κατερίνα Κοντογούρη, Μαρία Λάμπρου, Αγγελική Λυμπεροπούλου, Φάνια Νταλιάνη, Εβίτα Παπασπύρου, Ορέστης Στύλος, Γιάννης Τσόρβας.

Συντελεστές
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Κώστας Νταλιάνης
Μουσική σύνθεση: Φίλιππος Περιστέρης
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Κοστούμια: Πελαγία Βουτζουλίδου-Κούλη
Χορογραφίες: Μαρία Μάργαρη
Οπλομαχίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης
Κατασκευή κοστουμιών: Βάνια Αλεξάντροβα
Βοηθός σκηνογράφου-Ζωγράφος σκηνικού: Ελεονώρα Καραβάνη
Κατασκευή σκηνικού: Χρήστος Χαμσαλάρης
Ραφή σκηνικών: Λούλα Τσάτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιάσονας Μαμωνάς
Φωτογράφηση: Φώτης Πλέγας
Γραφιστική επιμέλεια-Εκτέλεση φωτισμών: Ευγνωσία Σοφιανίδου
Υπεύθυνος εοικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
Βεστιάριο ”Ονειρωδοί” Νέας Φιλαδέλφιας-Νέας Χαλκηδόνας

Ο κύκλος με την κιμωλία, του Μπέρτολτ Μπρεχτ
κάθε Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 19.30
στο θέατρο Μοντέρνοι Καιροί
Δαμοκλέους 8, Γκάζι.