/Ο Ηνίοχος των Δελφών κοσμεί τον σταθμό του Μετρό στο διεθνές αεροδρόμιο της Ντόχα

Ο Ηνίοχος των Δελφών κοσμεί τον σταθμό του Μετρό στο διεθνές αεροδρόμιο της Ντόχα

Το ακριβές αντίγραφο του Ηνιόχου των Δελφών, ενός από τα γνωστότερα αγάλματατης κλασικής γλυπτικής τέχνης, κοσμεί πλέον τον κεντρικό σταθμό του Μετρό στοδιεθνές αεροδρόμιο της Ντόχα, στο Κατάρ. Η επίσημη τελετή εγκαινίων της έκθεσης του αντιγράφου του Ηνιόχου, το οποίοαποτελεί δώρο της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Κατάρ, πραγματοποιήθηκε χθες τοπρωί.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν από την Υπουργό Πολιτισμού καιΑθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στο Κατάρ, καιαπό τον Γενικό Διευθυντή της Αρχής των Μουσείων του Κατάρ, Ahmad Al-Namla.

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στην ιστορία του Ηνιόχου, στην ανακάλυψη του το1896 -την χρονιά της διοργάνωσης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνωνστην Αθήνα- στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του, στα συναισθήματα πουαποτυπώνονται στο πρόσωπό του, στο γεγονός ότι είναι από τα σπάνια αγάλματα,στα οποία διασώζονται τα μάτια, από ημιπολύτιμο λίθο και γυαλί, στοιχεία πουκάνουν τον Ηνίοχο πιο διάσημο από τα αφιερώματα στον Απόλλωνα των Δελφών.

Οπως δήλωσε η Υπουργός, «πολλούς αιώνες μετά, ο Ηνίοχος γίνεται πρεσβευτήςτης φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ. Δεν μπορώ να σκεφτώ ένα καλύτεροσημείο για την έκθεση του αντιγράφου του Ηνιόχου, από τον προηγμένηςτεχνολογίας σταθμό του Μετρό στο αεροδρόμιο της Ντόχα. Το Κατάρ προχωρά μεταχύτητα προς το μέλλον, δείχνοντας παράλληλα, σεβασμό και τιμή στηνπολιτιστική του κληρονομιά.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το πνεύμα σε μία κίνησησυμβολισμού επιλέξαμε να προσφέρουμε το άγαλμα του Ηνιόχου στον λαό τουΚατάρ, σε μια εποχή που σηματοδοτεί την ενίσχυση και την ενδυνάμωση τωνσχέσεων των δύο χωρών, όχι μόνον στο πεδίο του πολιτισμού και του αθλητισμού,αλλά και γενικότερα».