/Ο διεθνής Τίτος Βανδής

Ο διεθνής Τίτος Βανδής

Ο Τίτος Βανδής έκανε μεγάλη καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα ανέπτυξε σημαντική αντιστασιακή δράση. Μεγάλη ήταν η προσφορά του και στους συνδικαλιστικούς αγώνες μέσα από τις τάξεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

Στα μέσα της δεκαετίας του 60 έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και παρέμεινε 24 χρόνια κάνοντας ταινίες για το διεθνές σινεμά, αλλά συμμετέχοντας και σε παραστάσεις που άφησαν εποχή στο Μπροντγουεϊ. Ο Τίτος Βανδής παντρεύτηκε 4 φορές. Πρώτη του γυναίκα ήταν η Καίτη Ασπρέα και στη συνέχεια παντρεύτηκε την Αλέκα Παϊζη, τη Μαρία Αλκαίου και τη Μπέτυ Βαλάση, σύντροφος του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς Καβαλιώτες και σε πολύ μικρή ηλικία έφυγε για την Θεσσαλονίκη, όπου και πέρασε τα νεανικά του χρόνια με ένα μικρό διάλειμμα παραμονής στη Λωζάννη. Για να βελτιώσει την ξενική του προφορά, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, γράφτηκε στην Δραματική Σχολή. Δάσκαλοι του ήταν ο Φώτος Πολίτης και ο Δημήτρης Ροντήρης.

Πρωτοέπαιξε στην παράσταση του Τάκη Μουζενίδη ο Πειρασμός, αλλά στο θέατρο βγήκε επισήμως με τον Ιούδα, το 1934. Λίγο αργότερα έκανε δικό του θίασο με τους Μαρία Αλκαίου και Δήμο Σταρένιο. Έπαιξε και σε ελληνικές ταινίες (Νησί των ανέμωνΠαράνομοι, Μήδεια, Αστέρω).

Οι ταινίες που τον έκαναν να ξεχωρίσει στο ελληνικό κοινό ήταν το Ποτέ την Κυριακή και η Πολιορκία, για την οποία απέσπασε το 1962 το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ενώ ήταν στις ΗΠΑ έπαιξε σε πολλές ταινίες όπως: ΜπέτσιΕξορκιστήςΤοπ Καπί και Τα πάντα γύρω απο το σέξ. Στο θέατρο εμφανίζεται σε δουλειές όπως το Ίλια ΝτάρλινγκΖορμπάς, Συνέβη στην Αθήνα, κ.ά. Επαιξε και για την τηλεοραση, στο ΚότζακΧαβάη 5-0, Μάνιξ και Επικίνδυνες Αποστολές.

Απεβίωσε στις 23 Φεβρουαρίου του 2003, χτυπημένος από τον καρκίνο.