/IANOS: 4 εκδηλώσεις αυτή την εβδομάδα

IANOS: 4 εκδηλώσεις αυτή την εβδομάδα

4 εκδηλώσεις αυτή την εβδομάδα από την Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS. 

Πρόκειται για:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ 2023 ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Για 14η χρονιά, η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και περισσότεροι από 70 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι), διοργανώνουν το μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση

Μια αφιερωματική βραδιά που επανέρχεται στον ΙΑΝΟ για πρώτη φορά μετά την πανδημία covid, την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 19:00. 

Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στα 80 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου ποιητή Μήτσου Παπανικολάου και στην έκδοση του Όγδοου: «Ποιητικά έργα και αθησαύριστα πεζά – Άπαντα τα ευρεθέντα». 

Η ομάδα του Όγδοου με επικεφαλής τον Νίκο Αναγνωστάκη, θα παρουσιάσει ημίωρο ένθετο αφιερωμένο στον ποιητή, από τις 20:30 μέχρι και τις 21:15, με απαγγελίες και μελοποιημένα τραγούδια.

Ο καθένας επιλέγει και απαγγέλει το ποίημα που αγαπά, ενώ παράλληλα στη σκηνή του ΙΑΝΟΥ θα ερμηνευθούν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης. 

Θα συμμετέχουν, με αλφαβητική σειρά, οι:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΣΩΝΙΤΗΣ, ΑΝΤΩNHΣ ΑΜΠΑΡΤΖΙΔΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΙΖΟΣ, ΑΡΤΕΜΙΣ ΜΑΤΑΦΙΑ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΟΝΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΛΑΧΟΓΙΩΡΓΗΣ, ΒΙΚΥ ΝΤΟΥΛΙΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ, ΓΙΩΓΙΑ ΣΙΩΚΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΙΤΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΤΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΑΣ, ΔΑΝΑΗ ΛΟΥΚΑΚΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΑΛΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΟΥΣΗ, ΔΩΡΑ ΛΑΒΑΖΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΑΚΗ, ΕΦΗ ΞΕΝΟΥ, ΖΕΡΟΜ ΚΑΛΟΥΤΑ, ΗΛΙΑΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΟΥ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΔΗΜΑΣ, ΙΣΜΗΝΗ ΜΠΑΡΑΚΛΗ, ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΕΡΜΗΓΚΑ, 

ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ, ΚΛΕΛΙΑ ΧΑΡΙΣΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ, ΚΩΣΤΗΣ ΚΑΖΑΜΙΑΚΗΣ
ΚΩΣΤΙΑ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ, ΛΕΝΑ ΑΛΚΑΙΟΥ, ΛΙΛΛΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, ΛΟΥΚΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, ΜΑΚΗΣ ΤΣΙΤΑΣ
ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ, ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗ, ΜΑΡΩ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΗΝΑΣ ΒΙΝΤΙΑΔΗΣ, ΜΥΡΤΩ ΠΕΡΚΙΖΑ, ΝΑΤΑΛΙΑ ΡΑΣΟΥΛΗ, ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ OGDOO MUSIC GROYP ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΝΝΕΤΑΤΟΣ, ΠΟΥΣΙΤΖΕ ΙΟΥΝΟΝΑ, ΡΕΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ, ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΝΗΣ, ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ, ΤΑΜΜΥ ΤΣΕΚΟΥ, ΤΑΣΟΥΛΑ ΤΣΙΛΙΜΕΝΗ, ΤΕΣΥ ΜΠΑΪΛΑ, ΤΖΑΝΕΛΙΤΖΕ ΡΟΥΣΟΥΝΤΑΚΙ, ΤΙΜΟΣ ΤΖΑΝΝΕΣ, ΦΙΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΧΑΡΙΤΙΝΗ ΒΑΖΑΙΟΥ και ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΟΥΜ.

Την εκδήλωση συντονίζει και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ. 

 

Link εκδήλωσης: https://bit.ly/3J30Wzp

Link βιβλίου: https://bit.ly/3YcenCA

_________________________________

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου στις 20:30 ο Γιώργος Καραμπελιάς, στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Συναντήσεις Κορυφής», θα συνομιλήσει με τον καθηγητή και αντιπρύτανη Γιώργο Ανδρειωμένο με θέμα: «Ο Διονύσιος Σολωμός και το πρόταγμα της Ελευθερίας»

 

«Ἡ δύναμή σου πέλαγο, κ᾿ ἡ θέλησή μου βράχος»

«Κάμε ὥστε ὁ μικρὸς Κύκλος, μέσα εἰς τὸν ὁποῖον κινιέται ἡ πολιορκημένη πόλη, νὰ ξεσκεπάζη εἰς τὴν ἀτμοσφαίρα του τὰ μεγαλύτερα συμφέροντα τῆς Ἑλλάδος, γιὰ τὴν ὑλικὴ θέση, ὅπου αξίζει τόσο γιὰ ἐκείνους ὁποὺ θέλουν νὰ τἠ βαστάξουν , ὅσο γιὰ ἐκείνους ὁποὶ θέλουν νὰ τὴν ἁρπάξουν,– καὶ, γιὰ τὴν ἠθικὴ θέση, τὰ μεγαλύτερα συμφέροντα τῆς ἀνθρωπότητος. Τοιουτοτρόπως ἡ ὑπόθεσις δένεται μὲ τὸ παγκόσμιο σύστημα… Ἄς φανῆ καθαρὰ ἡ μικρότης τοῦ τόπου καὶ ὁ σιδερένιος καὶ ἀσύντριφτος κύκλος ὅπου τὴν ἔχει κλεισμένη. Τοιουτοτρόπως ἀπὸ τὴν μικρότητα τοῦ τόπου, ὁ ὁποῖος παλεύει μὲ μεγάλες ἐνάντιες δυνάμεις, θέλει ἔβγουν οἱ Μεγάλες Οὐσίες. Μεῖνε σταθερὸς εἰς τούτη τὴν ὑψηλὴ θέση». 

Διονύσιος Σολωμός , «Στοχασμοί»

 

Στην συζήτηση θα παρεμβαίνει και η συγγραφέας και φιλόλογος Μαρία Δεληβοριά.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ. 

 

Link εκδήλωσης: https://bit.ly/3kxka7Q

 

Λίγα λόγια για τους ομιλητές

Ο Γιώργος Ανδρειωμένος, αριστούχος πτυχιούχος του Τμήματος Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτορας του αγγλικού 

 

Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, είναι καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και αντιπρύτανης διοικητικών θεμάτων του ίδιου Ιδρύματος. 

Έχει διατελέσει διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝΕΒΥΠ), είναι επιστημονικός υπεύθυνος του ΠΜΣ «Βυζαντινός Κόσμος» και προΐσταται του Εργαστηρίου Διαχρονικής Μελέτης της Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Πολλές επιστημονικές εργασίες του έχουν κυκλοφορήσει αυτοτελώς ή έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις του σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων και έχει δώσει πολυάριθμες διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τελευταία του βιβλία είναι Ο Παλαμάς και ο πολιτικός φιλελευθερισμός, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης (2022) και Από τη στράτευση στην αμφισβήτηση, Λόγοι και αντίλογοι στην Επιθεώρηση Τέχνης, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης

 

Η Μαρία Δεληβοριά σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έκανε Doctorat στη βυζαντινή τέχνη στην Εcole Pratique des Hautes Εtudes. Οι εργασίες της, παράλληλα με την ενασχόλησή της με φροντιστηριακά μαθήματα, αφορούν την έρευνα γύρω από θέματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και της νεοελληνικής ιστορίας.

Τελευταία βιβλία της είναι Ο αγώνας του ’21 και η υπονόμευσή του, Οι σύγχρονες μαρτυρίες και η κρίση του Σολωμού, εκδόσεις Άγρα (2016) και Διονυσίου Σολωμού “Η γυναίκα της Ζάκυθος”, έχθρισσα θανάσιμη του έθνους, Ερμηνευτική δοκιμή, εκδόσεις Άγρα (2012).

 

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Καραμπελιά

Ο Γιώργος Καραµπελιάς γεννήθηκε το 1946 στην Κάτω Αχαΐα. Από το 1964, ως φοιτητής της Ιατρικής, είχε µια έντονη πολιτική δραστηριότητα, για την οποία και φυλακίστηκε από τη δικτατορία τον Μάιο-

Ιούνιο 1967. Εν συνεχεία, σπούδασε Οικονομικά στο Παρίσι, όπου συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα και τον Μάη του ’68, εξέδιδε το περιοδικό «Αντιφασίστας» και έγραψε τα πρώτα του βιβλία. Μετά το 1974 συνεχίζει την πολιτική και συγγραφική του δραστηριότητα. Από το 1979 έως το 1993 εξέδιδε το περιοδικό «Ρήξη». Το 1980 δημιούργησε το Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο και τις Εναλλακτικές Εκδόσεις. Από το 1995 συμμετέχει στη ΣΕ του περιοδικού «Άρδην» και από το 2006 της εφημερίδας «Ρήξη». Από το 2010 είναι µέλος της «Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού» και της ΣΕ του περιοδικού «Νέος Ερμής ο Λόγιος». Τέλος, µετά το 2016, συμμετέχει στο Κίνημα Άρδην.

Επιδιώκει τη σύνθεση ανάμεσα στον πατριωτισμό, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, ενώ θεωρεί πως ο µόνος τελεσφόρος εκσυγχρονισμός της Ελλάδας θα ήταν ένας εκσυγχρονισμός στηριγμένος στην παράδοση και την ιστορική µας ιδιοπροσωπία. Τα γραπτά του αφορούν στην πολιτική επιστήμη, την οικονομία, τη φιλοσοφία και τη γεωπολιτική. Τα τελευταία χρόνια επιμένει ιδιαίτερα στις ιστορικές έρευνες και μελέτες που αφορούν την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821

 

Λίγα λόγια για τον κύκλο συζητήσεων «Συναντήσεις Κορυφής»

Ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητά με προσωπικότητες και διανοητές της Ελλάδας αλλά και του ευρωπαϊκού χώρου για τα μεγάλα θεωρητικά, γεωπολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα της εποχής μας. Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή κρίσης και διερώτησης για το μέλλον όχι μόνον του πολιτισμού αλλά και της ίδιας της παρουσίας του ανθρώπου στον πλανήτη, την οποία έρχεται να υπογραμμίσει η παγκόσμια οικολογική κρίση, και η επέκταση της τεχνοφύσης, ενώ ο ελληνισμός αντιμετωπίζει κρίση υπαρκτικού χαρακτήρα. Βρισκόμαστε σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι, από τη μία πλευρά του οποίου υπάρχει μια καθοδική σπείρα, και από την άλλη η ανάταξή του. Ερχόμαστε μπροστά σε αυτό το ιστορικό αίτημα, σε αυτή την κυριολεκτική τιτανομαχία, γυμνοί, με ηγεσίες ανίκανες, πνευματικούς ανθρώπους ενσωματωμένους, ένα λαϊκό σώμα αλλοιωμένο και πλαδαρό. Απέναντι στο απόλυτο αδιέξοδο του αλλοτριωμένου εκσυγχρονισμού και της διαρκούς φυγής,θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να κάνουμε επιτέλους πρότυπο του αναγκαίου εκσυγχρονισμού μας την ίδια την δική μας παράδοση και ταυτότητα. Αυτό που έκαναν όλα τα έθνη και όλοι οι λαοί που θέλουν να είναι ελεύθεροι, αυτεξούσιοι και δημιουργικοί.


 

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου, στις 20:30, η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Πατάκη,

σας προσκαλούν σε συνομιλία του συγγραφέα Γιάννη Κιουρτσάκη με τη μυθιστοριογράφο Λίλα

Κονομάρα, αλλά και με το κοινό, με αφορμή τη νέα έκδοση του βιβλίου του «Σαν Μυθιστόρημα»

 

Προλογίζει ο ποιητής Θανάσης Χατζόπουλος.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24, και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Link εκδήλωσης: https://bit.ly/41BSjnQ

Link βιβλίου: https://bit.ly/3xSMlkM

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Τώρα λοιπόν το έχεις καταλάβει: μόνο αν κάνεις τη ζωή σου μυθιστόρημα, ανιστορώντας όσα έζησες και προσπαθώντας να τα δεις από νέες οπτικές γωνίες -κοιτάζοντας τον άλλο σαν να ήτανε ο εαυτός σου και τον εαυτό σου σαν να ήταν άλλος, κοιτάζοντας το παρελθόν σου σαν να ήτανε παρόν και το παρόν σου σαν να ήταν ακόμα για σένα μέλλον-, μόνο με αυτά και μ’ άλλα τέτοια «ψέματα» ανακαλύπτεις κάποτε τη σκληρή αλήθεια της ζωής σου. Ναι είναι παράξενο, μα τώρα πια το ξέρεις: μόνο αν δεις τη ζωή σαν μυθιστόρημα, αγγίζεις τον κρυφό πυρήνα της ζωής. » Το Σαν μυθιστόρημα, που πρωτοκυκλοφόρησε στα 1995 και βραβεύτηκε το 1996 με το Βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω», σηματοδοτεί μια ριζική τομή στην προσωπική και λογοτεχνική πορεία του Γιάννη Κιουρτσάκη που στα έως τότε δοκιμιακά του κείμενα εξερευνούσε τη συλλογική δημιουργία των ανθρώπων, «το εμείς του πολιτισμού» όπως εξηγεί ο ίδιος. 

Στο πρωτότυπο αυτό μυθιστόρημα – το πρώτο μέρος μιας αυτοβιογραφικής τριλογίας με τον τίτλο «Το ίδιο και το άλλο» – ο Κιουρτσάκης αναζητεί τον συγγραφικό του «εγώ» μιλάει για τον εαυτό του και τον Χάρη, τον νεκρό του αδελφό που κουβαλάει στις πλάτες του σαν άλλο Δίκωλον, ένα δυαδικό σχήμα που δανείζεται από την καρναβαλική παράδοση. Αυτή η ιδιαίτερη οντότητα που κυριαρχεί στην μυθοπλασία του Κιουρτσάκη συνδέει το παρόν και το παρελθόν χωρώντας μέσα της τον «ζωντανό» συγγραφέα και τον «νεκρό» αδελφό. Ο συγγραφέας επιχειρεί να φανερώσει το άλλο που φωλιάζει μέσα στο ίδιο και να προσδιορίσει τη θέση του εαυτού του μέσα στον κόσμο – τόσο τον έξω όσο και τον μέσα του.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ερευνητικό, δοκιμιακό ή μυθιστορηματικό, ολόκληρο το έργο του Γιάννη Κιουρτσάκη, όπως αποκρυσταλλώνεται με τον χρόνο, είναι ένας διαρκής διάλογος: με τους δασκάλους του, τους φίλους του, τον αναγνώστη με την ελληνική λαϊκή παράδοση και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό· με τους αγαπημένους νεκρούς, τις νεότερες γενιές και τους αγέννητους·με τον ίδιο του τον εαυτό. Πίσω από την ποικιλία των θεμάτων υπάρχουν τρεις σταθεροί άξονες: η ταυτότητα, ατομική ή συλλογική, ως αναπόφευκτη σχέση με τους άλλους·η δημιουργία, ως μοναδικό θεμέλιο ενός ζωντανού πολιτισμού· η αναζήτηση μιας ανθρώπινης ζωής στους δύσκολους καιρούς. Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: Το ζητούμενο του ανθρώπου, 2011, Ο νεοελληνικός διχασμός και το μυστήριο της τέχνης: Ξαναβλέποντας δύο ταινίες του Λάκη Παπαστάθη, 2014, Γυρεύοντας στην εξορία την πατρίδα σου, 2015, Ο Παπαδιαμάντης, η Ελλάδα και ο κόσμος μας: Διάλογος φιλίας με τον Λάκη Προγκίδη, 2018, Ένα αστόπαιδο στο σχολειό του Καραγκιόζη, 2019, Το θαύμα και η τραγωδία: Το Εικοσιένα από τον κόσμο του Ομήρου στην παγκόσμια επαρχία, 2020.


 

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου, στις 18:00, η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Παπαζήση,

διοργανώνουν παρουσίαση των Συλλογικών τόμων με επιμέλεια του Νικόλαου Ζαχαριά, με τίτλους

«Πολιτιστική κληρονομιά και νέες τεχνολογίες» και «Αρχαιομετρία: Απόλυτες χρονολογήσεις και αναλύσεις».

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο

Πολιτισμού

Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών

Αγαθών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Πέτρος Θέμελης, Καθηγητής

Ιωάννης Λυριντζής, Καθηγητής

Δρ Βασίλης Κυλίκογλου

Νένα Γαλανίδου-Ματρώζου, Καθηγήτρια

Σταύρος Βλίζος, Αναπληρωτής καθηγητής

 

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Σταύρος Μπένος, π. Υπουργός Πολιτισμού, Πρόεδρος Σωματείου

ΔΙΑΖΩΜΑ

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24, και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Link εκδήλωσης: https://bit.ly/3xQnhL5

Link βιβλίων: https://bit.ly/3Zo0xOv & https://bit.ly/3xOzmAC 

Λίγα λόγια για κάθε βιβλίο

Αρχαιομετρία: Απόλυτες χρονολογήσεις και αναλύσεις

Το συλλογικό αυτό έργο των 15 κεφαλαίων καλύπτει ένα σημαντικό τμήμα στη βιβλιογραφία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ιδιαίτερα στη θεματική της Αρχαιομετρίας, δηλαδή των εφαρμογών των θετικών επιστημών στη μελέτη των υλικών καταλοίπων της ανθρώπινης παρουσίας και δημιουργίας. Παρουσιάζονται οι τεχνικές απόλυτης χρονολόγησης και οι τεχνικές για την μελέτη της τεχνολογίας, σύστασης και προέλευσης όλου του φάσματος των υλικών και τέχνεργων, όπως κεραμικά, ιζήματα, γυαλιά, μέταλλα, λιθοτεχνίες, λίθοι, κονιάματα, οργανικά υλικά και χρωστικές. Συγγραφείς των κεφαλαίων είναι αναγνωρισμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές, με πολυετή εργαστηριακή εμπειρία, μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων και συμμετοχή σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων που αφορούν αρχαιολογικά και πολιτισμικά υλικά. Τον συντονισμό και την επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε ο Καθ. Ν. Ζαχαριάς συγγράφοντας και μέρος των κεφαλαίων, με την συμμετοχή των Καθ. Γ. Φακορέλλη, Επίκ. Καθ. Ν. Λάσκαρη, Δρ Α. Οικονόμου, Δρ Ν. Νεράντζη, Δρ Κ. Θεοδωρακοπούλου, Δρ Μ. Παπαγεωργίου, Δρ Ε. Παλαμάρα και Δρ Γ. Μαστροθεόδωρου.

Πολιτιστική Κληρονομιά και νέες τεχνολογίες

Το συλλογικό αυτό έργο των αποτυπώνει τον θαυμαστό νέο κόσμο της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς με την ιλιγγιώδη ανάπτυξη και τους ανοικτούς ορίζοντες, αφού εφορμώντας από το ανεξάντλητο πολιτιστικό απόθεμα και ενσωματώνοντας τις νέες τεχνολογίες δημιουργεί καινούργιες εφαρμογές και ανοίγει νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην πληρέστερη διαχείριση και προβολή του πολιτισμού. Κεφάλαια του βιβλίου αποτελούν τα συστήματα G.I.S., η τηλεπισκόπηση, οι αποτυπώσεις αντικειμένων και χώρων, η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα και οι εφαρμογές διαδικτύου, με την συνδρομή της μουσειολογίας και εντός του θεωρητικού και εφαρμοσμένου πλαισίου της πολιτιστικής διαχείρισης. Τον συντονισμό και επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε ο Καθ. Ν. Ζαχαριάς, συνδράμοντας στην συγγραφή των περιεχομένων, μαζί με την Επίκ. Καθ. Μ. Κουρή, τον Δρ. Γ. 

Μαλαπέρδα και την Δρ. Β. Παναγιωτίδη. Το σύνολο της συγγραφικής ομάδας προέρχεται από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου όπου η Πολιτισμική Διαχείριση και οι Νέες Τεχνολογίες, μέσω του θεσμοθετημένου Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας, αποτελούν καίρια συστατικά στοιχεία των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών κατευθύνσεων και της έρευνας του Τμήματος.

Λίγα λόγια για τον επιμελητή

Ο Νίκος Ζαχαριάς γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και μεγάλωσε στο Αιτωλικό. Σπούδασε στο Ε.Μ.Π. στη Σχολή των Χημικών Μηχανικών και εργάστηκε στο Παν/μιο της Βόννης και στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος. Από το 2009 υπηρετεί ως Καθηγητής Αρχαιομετρίας, Περιβαλλοντικής και Πολιτισμικής Τεχνολογίας στο Παν/μιο Πελοποννήσου, είναι διευθυντής του οικείου Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας και διευθύνει το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό CultTech. Στα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονται η εφαρμογή των Νέων Τεχνολογιών στην μελέτη, προβολή και ανάδειξη του Πολιτισμικού Περιβάλλοντος.