/«Η Μήτρα της Ιοκάστης» στη Biennale SPHINΧ

«Η Μήτρα της Ιοκάστης» στη Biennale SPHINΧ

Η εγκατάσταση  «Η Μήτρα της Ιοκάστης»,  είναι συνεργατική δουλειά των εικαστικών Αικατερίνης Κριεζή και Λυδίας Μαργαρώνη και αναφέρεται στην θέση της γυναίκας σε μια  πατριαρχική κοινωνία και στις συνθήκες εγκλεισμού.  Το έργο θα παρουσιαστεί στην Διεθνή Έκθεση του Φεστιβάλ SPHINΧ  2021 Biennale, «ΑΝΤΙΓΟΝΗ – ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ» στη Θήβα,  στον ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ, Δίρκης 25, Θήβα, απο 2 έως 17 Οκτωβρίου 2021.

Όταν ο εγκλεισμός, που ενέχει αρνητική ερμηνεία εξ αρχής, γίνεται καθημερινότητα με πρόσχημα την ασφάλεια και την  προφύλαξη από τους εξωτερικούς εχθρούς, δεν αργεί να γίνει και  τιμωρία που επιβάλλεται, για να μας προφυλάξει και από τους έσωθεν «εχθρούς», την ανάγκη αυτοπροσδιορισμού και ταυτότητας, την προσωπική αντίληψη της αξιοπρέπειας, το αίσθημα της δικαιοσύνης.  Τότε γίνεται ένας «αντιγόνειος» τάφος. Στις μέρες μας μια κατοικία. 

Η κατοικία ήταν και  είναι η «εστία». Είναι η μήτρα που όταν οι νόμοι και οι θεσμοί, την μετατρέπουν σε μιαρό σύμπλεγμα, τότε αυτή γεννά βεβαρημένα πρόσωπα, τραγικά εν αγνοία τους. Γεννά μια Αντιγόνη.  Μια οποιαδήποτε Αντιγόνη, που πασχίζει να δράσει στο εχθρικό περιβάλλον μιας ποταπής πόλης και των πατριαρχικών συμπλεγματικών κοινωνιών – μήτρες της έμφυλης βίας. 

Κύριο σώμα του έργου είναι η «μήτρα» της Ιοκάστης μεταφορικά, φτιαγμένη από σχοινί – τριχιά, με ευθεία αναφορά στην αυτοχειρία της Ιοκάστης και υφασμάτινο χειροποίητο σχοινί σε εκείνη της Αντιγόνης.

Οι τσάντες, χαρακτηριστικό γυναικείο αξεσουάρ, χωρίς φέροντα ώμο ή χέρι, κρεμασμένες όλες μαζί σε στοίβα, δηλώνουν την οριστική  απουσία. 

Το βίντεο “Μονόλογος” εντός της «Mήτρας της Ιοκάστης», είναι  ράκη – πορτραίτα γυναικών και αυτά σε στοίβες.

Η εικόνα της στοίβας αντλήθηκε από τις ιστορικές φωτογραφίες καταγραφής, του στοιβάγματος των προσωπικών αντικειμένων και των ρούχων των εκτελεσθέντων στους θαλάμους αερίων, στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η ηχητική συλλογή – σύνθεση περιλαμβάνει γυναικείες φωνές που τραγουδούν, απαγγέλουν, νανουρίζουν σε διαφορετικές γλώσσες (ελληνικά, αραβικά, σουηδικά, δανέζικα, γαλλικά, φαρσί- Ιράν). 

Τα πορτρέτα και οι φωνές είναι από γυναίκες του οικείου περιβάλλοντός μας και τις ευχαριστούμε πολύ

Σύνδεσμος σύντομης βίντεο-παρουσίασης του έργου:

https://youtu.be/cRXRSGWtmuI

 

“BIENNALE SPHINΧ 2021”

Η biennale SPHINΧ ιδρύθηκε το 2015 στην πόλη της Θήβας και αφορά την διασύνδεση του τεράστιου πολιτισμικού αποθέματος της πόλης με την σύγχρονη τέχνη. Η Biennale 2021 με τίτλο: «ΑΝΤΙΓΟΝΗ – ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ / ANTIGONE – LIMITS AND BORDERS», περιλαμβάνει διεθνείς και πανελλήνιες εικαστικές εκθέσεις, δρώμενα και performances με την συμμετοχή και την διάδραση του κοινού.

Το βασικό θέμα της biennale αφορά την διερεύνηση των ορίων και των διαφόρων τύπων σύγχρονων εγκλεισμών, σε αντιστοιχία με τους ρόλους της γυναίκας, με αναφορά το ερώτημα των ανθρώπινων ορίων που θέτει το πρόσωπο της μυθικής Αντιγόνης, πριγκίπισσας της Θήβας, στην ομώνυμη Σοφόκλεια Τραγωδία. Με αφορμή ένα από τα δυνατότερα κείμενα του δυτικού πολιτισμού, αυτό που εξετάζεται είναι η ευρύτερη έννοια του εγκλεισμού, ο εγκλεισμός ως κοινωνική και πολιτισμική κατάσταση, οι λόγοι και τα κείμενα του, η βία και οι μισητοί κανόνες, η μηχανική της ταυτότητας, οι επιτηρήσεις και οι τιμωρίες στον σύγχρονο κόσμο. 

Στόχος της Biennale SPHINΧ ειναι η  γνωριμία του κοινού με έργα καλλιτεχνών με αναφορά την ιστορία της πόλης,  που δημιουργεί ένα νήμα σύνδεσης  του παρελθόντος με τον σύγχρονο κόσμο.

Η Biennale, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 30 Οκτωβρίου 2021, θα φιλοξενηθεί στην πόλη της Θήβας και  περιλαμβάνει:

  • Διεθνής εικαστική έκθεση στην πόλη της Θήβας με θέμα: «ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ» / «ANTIGONE – LIMITS AND  BORDERS». Συμμετοχή 21 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό 
  • Έκθεση Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών με θέμα «Ο σύγχρονος πολιτισμός και η  παράδοση των κειμένων». 
  • Διεθνές συμπόσιο ανοιχτό στο κοινό πάνω στο θεωρητικό σχήμα της «κοινωνικής γλυπτικής».
  • Έκθεση τέχνης της μαθητικής κοινότητας της περιοχής με θέμα: «ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ».
  • Performances και εκπαιδευτικά δρώμενα με την συμμετοχή του κοινού.

INFO: https://www.sphinx-biennale.com

Υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Χορηγός επικοινωνίας ΕΡΤ 3

Λυδία Μαργαρώνη – Αικατερίνη Κριεζή

Βιογραφικά

Λυδία Μαργαρώνη

Εικαστικός, απόφοιτος της ΑΣΚΤ στον τομέα ζωγραφικής,  με μεταπτυχιακή εργασία στη Γλυπτική (ΑΣΚΤ 1995-96-97) και με διετή σπουδή φορητής εικόνας και νωπογραφίας. Εκθέτει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Παράλληλα με την καλλιτεχνική δραστηριότητα, δίδαξε από το 1987 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Εικαστικά και Ιστορία της Τέχνης.

Συνεργάστηκε με την U.B.U. (Used But Useful) την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης μετάλλων μέσω της τέχνης, με γλυπτά από σκραπ. 

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.  

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την συγγραφή. Κυκλοφορεί  η συλλογή διηγημάτων της “Τοτέμ” από τις εκδόσεις Ιωλκός. Κείμενά της έχουν επίσης δημοσιευθεί στον τύπο, σε συλλογικές εκδόσεις  και ως συνοδευτικά εικαστικών έργων σε εκθέσεις και καταλόγους. 

Ζει και εργάζεται στον Πειραιά

 

Αικατερίνη Κριεζή

Πολιτικός Μηχανικός (ΑΠΘ)  και διδάκτωρ παράκτιας μηχανικής και φυσικής ωκεανογραφίας. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται   ερευνητικά  με ρευστομηχανική και θερμοδυναμική. Μουσικές σπουδες απο το Κρατικό Ωδειο Θεσσαλονικης.  

Εικαστικός με εστίαση στη φωτογραφία, ψηφιακή σύνθεση και video art. Συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις. 

Ζει και εργάζεται στην Δανία.