/Η Joanna Drigo & ο Δημήτρης Μπαλογιάννης στο CulturePoint.gr

Η Joanna Drigo & ο Δημήτρης Μπαλογιάννης στο CulturePoint.gr

Με την ευκαιρία της εμφάνισής τους στο ΙΛΙΟΝ Plus, η Joanna Drigo κι ο Δημήτρης Μπαλογιάννης, απαντούν στις ερωτήσεις που τους θέτει ο Κωνσταντίνος Μανίκας.

Τι να περιμένουμε από την εμφάνισή σας στο ΙΛΙΟΝ Plus στις 2 Μαρτίου;

JD: Με τον Δημήτρη και τους μουσικούς που απαρτίζουν το σχήμα, έχουμε φτιάξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχει μεγάλη ποικιλία από μουσικά στυλ, από indie rock μέχρι λαικές διασκευές και bossa nova. Όλα αυτά βέβαια σε ένα ομογενοποιημένο ήχο. Με τον Δημήτρη είμαστε φίλοι αρκετά χρόνια και εκτιμούμε πολύ ο ένας τον άλλο τόσο σαν άνθρωποι όσο και σαν τραγουδοποιοί. Παρόλο που δεν γράφουμε το ίδιο, παρόλα αυτά με κάποιο τρόπο η αισθητική μας συγκλίνει.

 

ΔΜ: Σκοπός είναι να παρουσιάσουμε ένα γεμάτο πρόγραμμα κι ο κόσμος να φύγει χορτάτος από το λαιβ. Καποια κομμάτια θα είναι πιο ρυθμικά, κάποια άλλα πιο μελωδικά, ενώ θα υπάρχει κι ένα μικρό ακουστικό μέρος μόνο με τις κιθάρες μας. Είναι αλήθεια πως δεν δυσκολευτηκαμε να φτιάξουμε το πρόγραμμα γιατί παρότι με τη Joanna δεν γράφουμε το ίδιο, η αισθητική είναι κοινή.

Θωρείτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο ένα μουσικό ύφος ή είστε ανοιχτοί σε εντελώς διαφορετικές επιρροές;

JD: Θα έλεγα το δεύτερο. Όταν ήμουν μικρότερη γενικά «κολλούσα» με ένα ή δύο είδη αλλά όσο μεγαλώνω συνειδητοποιώ ότι δεν υπάρχουν ωραία τραγούδια και άσχημα τραγούδια, σε όποιο είδος και να ανήκουν.

 

ΔΜ: Κι εγώ έχω ξεφύγει πολύ από τη λογική του να ακούς μόνο συγκεκριμένα είδη μουσικής. Ειδικά στη δική μου περίπτωση που συνεργάζομαι με καλλιτέχνες γράφοντας τραγούδια για εκείνους, το να είμαι ανοιχτός σε πολλά μουσικά είδη και να έχω πολλές και διαφορετικές επιρροές, είναι ο κανόνας πάνω στον οποίο δουλεύω.

Να περιμένουμε άμεσα μια νέα κυκλοφορία, κάποιο single ή άλμπουμ; 

JD: Εγώ μόλις επανακυκλοφόρησα τον δίσκο που είχα γράψει το 2013 σε ενορχηστρωση και παραγωγή του Βαγγέλη Μαρκαντώνη. Από την κυκλοφορία αυτή, βγήκε ένα single που έκανε το rework του κομματιού «Μην αλλάξεις για μένα» η Sarah P., μία υπέροχη τραγουδοποιός και καλλιτέχνης που έτυχε να γνωρίσω πρόσφατα και είμαι πολύ χαρούμενη που ανέλαβε αυτό το κομμάτι.

 

ΔΜ: Είναι σχετικά πρόσφατη η κυκλοφορία του δίσκου Γενέθλια, όπου μάλιστα το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου το τραγουδάμε μαζί με τη Joanna. Έχω ξεκινήσει στο στούντιο καποια νέα τραγούδια, αλλά είναι νωρίς ακόμα.

Ποιο είναι το πιο μεγάλο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

JD: Έχουν σταματήσει τα όνειρα εδώ και καιρό, τώρα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μπορώ να βγάζω μουσική και να παίζω γιατί κάνει καλό στην ψυχή μου.

 

ΔΜ: Ένα καλλιτεχνικό όνειρο που έχω είναι να γράψω κάποια στιγμή μουσική για κινηματογράφο.

Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας, όπου σχεδόν όλα κινούνται μέσω YouTube; 

JD: Η μουσική έχει χάσει την αίγλη της, έχει γίνει λίγο σούπερ μάρκετ. Μπαίνεις και ακούς ένα τραγούδι για 3 δευτερόλεπτα, το απορρίπτεις και πας στο επόμενο. Παλιότερα αγοράζαμε cds, κοιτούσαμε το artwork, ακούγαμε όλο τον δίσκο και πολλά κομμάτια τα ακούγαμε και δεύτερη και Τρίτη φορά για να αρχίσουν να μας αρέσουν. 

 

ΔΜ: Δεν νομιζω ο ρολος της μουσικής εχει αλλαξει ιδιαίτερα. Έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο την ακούμε. Το YouTube εδραίωσε την εικόνα στη μουσική κι αυτή είναι η μεγαλύτερη αλλαγή. 

Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποιοι είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

JD: Ανάλογα την διάθεση, αλλά δεν είμαι πολύ καλή με τους δίσκους.. 

 

ΔΜ: 5 με 6 δισκους ακούω ουτως ή αλλως τελευταία. Gumbo – Pj Morton, Multitude – Stromae, Samba Esquema Novo – Jorge Ben, Hymne au Soleil – Laurent Bardeinne, El Madrileno – C. Tangana