/Γιώργος Πλατής στο CulturePoint: Η μουσική είναι πολιτισμός, είναι έκφραση, είναι ελευθερία και βουτιά στα εσώψυχα

Γιώργος Πλατής στο CulturePoint: Η μουσική είναι πολιτισμός, είναι έκφραση, είναι ελευθερία και βουτιά στα εσώψυχα

Ο τραγουδοποιός κι ερμηνευτής Γιώργος Πλατής μόλις κυκλοφόρησε το νέο του τραγούδι με τίτλο “Μαύρη θάλασσα” (το οποίο ερμηνεύει μαζί με τον Παντελή Θαλασσινό). Με αφορμή αυτή την κυκλοφορία απαντά στις ερωτήσεις του Κωνσταντίνου Μανίκα για το CulturePoint.gr

1. Η έμπνευση ή η σκληρή δουλειά, παίζει τον σημαντικότερο ρόλο για ένα επιτυχημένο έργο;

Αν και στη Τέχνη λένε πως δεν υπάρχουν κανόνες, εγώ θα πω πως παντού χρειάζεται ο έντεχνος τρόπος για μια επιτυχημένη πορεία. Ο συνδυασμός και των δύο, της έμπνευσης ενός δημιουργού για τη μελωδία ή το στίχο που θα αγγίξει την ψυχή αλλά και θα ιντριγκάρει το νου του ακροατή, αλλά και η σκληρή δουλειά, όπως αυτή μεταφράζεται από τη μελέτη ενός μουσικού οργάνου ή το σκάλισμα μιας μελωδίας και στίχου, έως την συνεχή επαγρύπνηση εξέλιξης του καλλιτεχνικού έργου με συνεργασίες και επικοινωνία με τον κόσμο. Η ρίζα λοιπόν για μια επιτυχημένη πορεία σε ένα ταξίδι που βαθύτερα νόημα έχει αυτό το ίδιο το Ταξίδι, δεν είναι άλλη, από την Αγάπη που έχει ο κάθε δημιουργός να τροφοδοτεί το έργο του, ως ένας ζωντανός οργανισμός σαν την τροφή και το νερό, με την έμπνευση και την σκληρή δουλειά και ενασχόληση με την τέχνη του.

2. Τι ρόλο έχει πλέον η μουσική, στην ψηφιακή εποχή μας;

Η μουσική είναι πολιτισμός, είναι έκφραση, είναι ελευθερία και βουτιά στα εσώψυχα.
Η μουσική ενισχύεται από την τεχνολογία. Άλλωστε ο ρόλος της κάθε επιστήμης είναι να προάγει τον ανθρώπινο παράγοντα και την έκφραση του και να ενώνει αλληλεπιδρώντας σαν τον έρωτα, που απ’ τα μάτια πιάνεται, στα χείλη κατεβαίνει και μας ενώνει όλους σε χορούς κυκλωτικούς.
Η τεχνολογία εξελίσσεται για να υπηρετεί την βαθύτατη ανάγκη έκφρασης του ανθρώπου που είναι η μουσική!

3. Ο στίχος προηγείται της μελωδίας ή το αντίστροφο;

Και τα δύο είναι πιθανό να προκύψουν.
Όμως προσωπικά και επειδή κυρίως γράφω μελωδίες, όταν σκαλίζω και στιχάκια, εμπνέομαι πρώτα από την μελωδία μου και πάνω σε αυτήν γράφω το στίχο. Όμως έχω μελοποιήσει επίσης αρκετά στιχουργήματα συναδέλφων που με έχουν τιμήσει με το έργο τους.

4. Ένας μήνας “καραντίνα”. Ποια είναι οι πέντε δίσκοι που θα θέλατε μαζί σας;

1)”Το Χαμόγελο της Τζοκοντας” – Μ. Χατζιδάκις
2) “Σταυρός του Νότου” – Θ. Μικρούτσικος
3) “Λαβύρινθος” – Σ. Μάλαμας
4) ” Nothing Like the Sun” – Sting
5) ” Libertad” – Y. Levy

5. Διαλέγετε παρέα για ολιγοήμερη απόδραση. Ποιους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ιστορικής περιόδου δράσης, θα συμπεριλαμβάνατε;

Μάνος Λοΐζος – για την τέχνη των μελωδιών του
Λουδοβίκος των Ανωγείων – για την έντεχνη φιλοσοφία του
Χαρούλα Αλεξίου – για την ερμηνεία της ψυχής και την δοτικοτητα της
Μανώλης Ρασούλης – για την λαϊκή μαστοριά και ικανότητα του έμμετρου λόγου του.

6. Πώς θα περιγράφατε συνοπτικά την τελευταία σας δημιουργία «Μαύρη Θάλασσα»;

Το καλοκαιρινό τραγούδι “Μαύρη μου Θάλασσα”, αντλεί στοιχεία νησιωτικής ρυθμικής μπαλάντας και ταξιδεύει ψυχή και νου στις θάλασσες της ελπίδας μιας μυθικής Ιθάκης που καλό θα ήταν να συνοδεύει κάθε ταξιδιώτη της ζωής.

7. Ποια θεωρείτε την πιο χαρακτηριστική φράση από τα τραγούδια σας;

“μα εγώ στο νου μου θα ‘χω μιαν Ιθάκη, η Ιθάκη δεν με γέλασε ποτέ”
Που δηλώνει την ανάγκη του καθενός να βρει και να επενδύσει στην Ιθάκη του, δηλαδή στην μονιμότητα των σχέσεων, που όσες σειρήνες βρει στο διάβα του, η Ιθάκη του, δεν θα τον γελάσει ΠΟΤΈ!

8. Με ποιο τραγούδι ή και άλμπουμ θα “ντύνατε” μουσικά την πιο σημαντική στιγμή της ζωής σας;

“Τίποτα δεν πάει χαμένο” Μ. Λοΐζος – για τον πατέρα μου.
“Το Περιγιαλι” Μ. Θεοδωράκης – για την μητέρα μου.
“Εμένα το Τραγούδι μου” Γ. Πλατής – Είναι το επόμενο τραγούδι μου, που θα βγει κατά τον προσεχή Οκτώβρη, με το οποίο σηματοδοτείται η απόφαση μου να ασχοληθώ ενεργά με τη δισκογραφία εν μέσω καραντίνας και να αφυπνίσω ξανά τα όνειρα μου, για να απαντήσω στον εαυτό μου, με Φως μέσα από κάθε σκοτάδι.
Δίνοντας ένα μήνυμα προς όλους, πως στο σκοτάδι, απαντάμε με Φως!
Ακόμα και μέσα στην πιο δύσκολη ίσως καμπή της γενιάς μας, τον έναν και πλέον ολόκληρο χρόνο εγκλεισμού λόγω καραντίνας, αν ψάξουμε θα βρούμε το φως που θα μας οδηγήσει στην ίδια την αφύπνιση του εαυτού μας!

9. Αναγνωρίζετε γρήγορα τα λάθη σας και ποια συγχωρείτε ευκολότερα στους άλλους;

Η ερώτηση έχει δύο σκέλη.
Το πρώτο για το ατομικό στοιχείο και το δεύτερο για το διαπροσωπικό σε σύνδεση με το άλλο πρόσωπο.
Όσον αφορά στο ατομικό κομμάτι είμαι ένθερμος υποστηρικτής της ατομικής ευθύνης, μνημονεύοντας τον Καζαντζάκη που έγραφε να αγαπάς την Ευθύνη, οπότε να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας με σκοπό την αυτοβελτίωση πράττοντας προσωπικά το ίδιο.
Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης που περιλαμβάνει την σύνδεση με ένα άλλο πρόσωπο, έχω μάθει να συγχωρώ κυρίως στις σχέσεις με θετικό πρόσημο, ανθρώπους που παρά τα λάθη τους, πυρήνας της σχέσης είναι η γενική εκτίμηση στο πρόσωπο τους και όχι αποσπασματικά το όποιο λάθος, αφού δω φυσικά και καλή πρόθεση και θέληση αναγνώρισης και αυτοβελτίωσης και από την πλευρά τους.
Δεν συγχωρώ εύκολα λάθη που πυρήνας τους είναι ο εγωισμός και η μη παραδοχή και η κακή συνήθεια να επιρρίπτουν τις ευθύνες στους άλλους και φυσικά προσπαθώ να αποφεύγω τους αμετανόητους και αμετροεπείς χαρακτήρες.
Σε γενικές γραμμές, συγχωρώ κάποιον όχι απαραίτητα γιατί αξίζει την συγχώρεση, αλλά γιατί αξίζω εγώ την δική μου ηρεμία.

10. Αν για την καριέρα σας έπρεπε να απομακρυνθείτε σημαντικό διάστημα από την οικογένεια σας, θα το κάνατε;

Δεν έχω δημιουργήσει, δυστυχώς ακόμα οικογένεια, ενώ πιστεύω πολύ στο θεσμό της, διότι πάνω απ’ όλα διαπαιδαγωγεί και ωριμάζει χαρακτήρες, με την ανάληψη ευθυνών σε συναισθηματική και πρακτική προσφορά και αφοσίωση.
Οπότε δεν μπορώ να απαντήσω με ειλικρίνεια, γιατί το πρακτικό κομμάτι της πιθανής απομάκρυνσης για επαγγελματικούς λόγους, δεν το έχω ζήσει ακόμη.
Σε γενικές γραμμές πάντως, μπορώ να δηλώσω πως προτεραιότητα είναι η καλή σύνδεση και αφοσίωση στον οικογενειακό θεσμό, που πυρήνας του είναι η βαθειά Αγάπη προς τον άνθρωπο, βάζοντας πολλές φορές σε δεύτερη μοίρα το εγώ και το ατομικό όφελος της καριέρας. Αυτό που λέει η λαϊκή σοφία, πως η οικογένεια θέλει θυσίες!

11. Χρειάζεται περισσότερος ρομαντισμός ή ρεαλισμός στις ζωές μας;

Ζούμε και βιώνουμε καθημερινά τον κόσμο μας ως ενήλικες.
Όλος ο κόσμος μας είναι φτιαγμένος για να λειτουργεί με πρακτικές συμβάσεις και λειτουργίες ενηλίκων.
Από τα χρηστικά αντικείμενα όπως τα έπιπλα που απλά είναι σε τέτοιο ύψος που δεν μπορεί να φτάσει εύκολα ένα παιδί, ως τα λεκτικά εργαλεία συνεννόησης που χρησιμοποιούμε μεταξύ μας ως ενήλικες.
Οπότε από την φύση της η ζωή μας και η λειτουργία της είναι αναλογικά περισσότερο πρακτική πάρα ρομαντική και φαντασιακή.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως πρέπει να ξεχνάμε και την ρομαντική διάσταση των πραγμάτων που ο κάθε άνθρωπος διαθέτει σε λιγότερο ή σε περισσότερο βαθμό.
Όμως επειδή όλα στη ζωή είναι αναλογίες, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε και να λειτουργούμε ως ενήλικες πιο πολύ πρακτικά και με ρεαλισμό και να μην είμαστε αιθεροβάμονες, για να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής και χρήσης στον κόσμο των ενηλίκων που ζούμε και σε λιγότερο βαθμό ίσως και χωρίς να το αμελούμε, να φροντίζουμε και τον ρομαντισμό μας ως απότοκο στοιχειό της πρακτικής σύνδεσης.

12. Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τον Παντελή Θαλασσινό;

Ηθικός και φυσικός αυτουργός είναι ο “Μίδας” των ενορχηστρώσεων Κώστας Παρίσσης που πίστεψε από την αρχή σε μένα και τις μελωδίες μου, προσφωνώντας με ως ο “Μελωδός” .
Έτσι ρίξαμε στο τραπέζι την ιδέα της πολύτιμης συμμετοχής με τον σπουδαίο Παντελή Θαλασσινό.
Ταίριαξε σε όλα από την αρχή. Στο ύφος του τραγουδιού, που αντλεί νησιώτικα στοιχεία, στην ιδιαίτερη και μοναδική χροιά της φωνής του Θαλασσινού που στα κύτταρα του βρίσκονται χρόνια τώρα τα παραδοσιακά και τα νησιώτικα, μεγαλωμένος και ο ίδιος σε νησί, μέχρι το όνομά του Θαλασσινός, ως κοινή ονοματολογία, που είναι απόλυτα συμβατό και με τον τίτλο του τραγουδιού “Μαύρη μου Θάλασσα”.
Το δεύτερο βήμα ήταν να σταλεί και να ακούσει το τραγούδι ο ίδιος, ο οποίος ανταποκρίθηκε αμέσως, λέγοντας στον Κώστα Παρίσση, πως το συγκεκριμένο τραγούδι του θυμίζει τα παιδικά του χρόνια στο νησί που μεγάλωσε και του ξύπνησε αναμνήσεις και νοσταλγία!
Τα υπόλοιπα ήταν θέμα χρόνου να ολοκληρωθούν!