/Δισκοκριτική: Τα απρόοπτα, του Χρήστου Νικολόπουλου

Δισκοκριτική: Τα απρόοπτα, του Χρήστου Νικολόπουλου

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Όταν ο Χρήστος Νικολόπουλος αποφασίζει να κυκλοφορήσει έναν νέο, πολυσυλλεκτικό κύκλο τραγουδιών, είναι από μόνο του ένα σημαντικό δισκογραφικό γεγονός. Όταν σε αυτό τον κύκλο τραγουδιών, που κυκλοφορεί από την Ogdoo Music, συμμετέχουν “απρόοπτοι” ερμηνευτές όπως ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Σταμάτης Κραουνάκης, τότε, το ενδιαφέρον εκτοξεύεται στα ύψη.

Έντεκα νέα τραγούδια, που όλο και κάτι σου θυμίζουν, όλο και κάτι καινούριο ανακαλύπτεις όσο τα ακούς. Λες κι ο ίδιος ο δημιουργός, μέσα από τους στίχους του Νίκου Αναγνωστάκη, επιχειρεί μια κατάδυση στο παρελθόν για να “ξεθάψει” από το βυθό της καριέρας του, τα διαμάντια που είναι απαραίτητο να φανούν στο φως του σήμερα, με πιο σύγχρονη ματιά, δίχως όμως να προδίδουν τη διαχρονική αξία και το νόημα τους.

Μοιάζει να μπολιάζει με μέτρα από τις πιο ένδοξες στιγμές του, κομμάτια του δίσκου, σαν μια μικρή υπενθύμιση του μεγαλείου του και να χτίζει πάνω σε αυτά μελωδίες που φτάνουν πολύ πιο μακριά από το παρόν.

Το λαϊκό τραγούδι, δεν αντιμετωπίζεται ως μουσειακό δείγμα που πρέπει να καταδυναστεύετε από τον μιμητισμό του χθες. Αποτελεί συστατικό στοιχεία της παράδοσης μας αλλά και ενεργή δημιουργική, καλλιτεχνική δύναμη. Κι έτσι το διαχειρίζεται ο Χρήστος Νικολόπουλος.

Διαφορετικού ύφος ζεϊμπέκικα, πιο λυρικά από τον Γιάννη Κότσιρα, πιο δωρικά από τον Σταμάτη Κραουνάκη. Ο Μίλτος Πασχαλίδης κι ο Θοδωρής Κοτονιάς, σε διαφορετικούς κρητικούς και ηπειρώτικους ρυθμούς. Η Ρία Αντωνοπούλου με μια συναισθηματική ερμηνεία σε ένα ανάλογο τραγούδι που ανασύρει λαϊκές μνήμες. Ο Φοίβος Δεληβοριάς σε μια επικαιροποιημένη, λαϊκότροπα ενορχηστρωμένη μπόσσα νόβα.Ο Μανώλης Λυδάκης.σε μια ταξιδιάρικη, ρομαντική πρόταση. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου με “παιχνιδιάρικη” διάθεση. Η Ελένη Δήμου με ένα καθηλωτικό κλείσιμο του δίσκου.

Ευχάριστες εκπλήξεις από λιγότερο “φανταχτερά” ονόματα όπως η Ασπασία Στρατηγού σε μια καθαρή λαϊκή μελωδία, με χαρακτηριστικά στοιχεία του Χ. Νικολόπουλουκαι η Ιουλία Καραμπακάκη μ’ ένα swing .

Εφόσον πρόκειται για τον Κύκλο Α, αναμένουμε με ξεχωριστό ενδιαφέρον τη συνέχεια. Ένα επόμενο βήμα που θα  εξερευνά, θα διερευνά, θα ανοικοδομεί και να επικαιροποιεί το έργο του Χρήστου Νικολόπουλου μέσα από τραγούδια του σήμερα.