/25 αιώνες ελληνικά, καλλιτεχνικά σκαλοπάτια στο Κερατσίνι

25 αιώνες ελληνικά, καλλιτεχνικά σκαλοπάτια στο Κερατσίνι

Την Κυριακή 5 Ιουνίου και ώρα 20:00 μ.μ., στο πολιτιστικό κέντρο “Αντώνης Σαμαράκης”. Μικράς Ασίας 24, στο Κερατσίνι, θα λάβει χώρα κάτι ξεχωριστό.

Είναι η ομάδα θεάτρου «ΘΥΡΣΟΣ» (Α.Μ.Κ.Ε. «ΝΕΟΣ ΘΥΡΣΟΣ») που παρουσιάζει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ελλήνων Διαδρομές – 25 Αιώνες Καλλιτεχνικά Σκαλοπάτια». Πρόκειται για ένα ιστορικό παραμύθι, που, ισορροπώντας μεταξύ μελωδίας και δρώμενων, αφηγείται τον ελληνικό πολιτισμό έτσι όπως αυτός διαμορφώθηκε μέσα από τη μακραίωνη πορεία της χώρας μας στο ιστορικό γίγνεσθαι.

Το έργο αναπαριστά τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας, ξεκινώντας από τον απαράμιλλο αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Περνώντας στους νεότερους χρόνους, μνημονεύει την εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821, κατόπιν αφηγείται τη Μικρασιατική Καταστροφή και, τέλος, διαβαίνοντας μέσα από το ηρωικό Έπος του 1940, καταλήγει στη σύγχρονη Ελλάδα.

Οι μουσικοί Καλογεράς Δημήτρης, Καλογεράς Λεωνίδας και Γρηγόρης Λάγγας, μας ταξιδεύουν με τις κιθάρες, τα τραγούδια τους, το βιολί από τα τετράχορδα των Αρχαίων Ελλήνων και τα αμιγώς κλέφτικα δημοτικά τραγούδια του 21, τους αμανέδες της Σμύρνης, μέχρι το έντεχνο-λαϊκό του Β’ Παγκοσμίου πολέμου μέχρι τους σημερινούς ήχους.

Κύριο στόχο του έργου αποτελεί η αφύπνιση της ελληνικής συνείδησης στην ουσία της και η προώθηση του σπουδαιότερου ελληνικού προϊόντος, που δεν είναι άλλο από την πολιτιστική μας κληρονομιά, πάνω στην οποία βασίστηκε η πνευματική αφύπνιση της Ευρώπης, καθώς άλλωστε και ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου.

Επιλογή κειμένων: Κατερίνα Γκατζόγια-Δημήτρης Κοντοδήμος

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κοντοδήμος

Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Καλογεράς

Σκηνικά-Κοστούμια: Μάριος Λουιδάς

Παίζουν: Κατερίνα Γκατζόγια, Ηλίας Γκογιάννος

Τραγούδι-Κιθάρα: Δημήτρης Καλογεράς, Λεωνίδας Καλογεράς

Βιολί: Γρηγόρης Λάγγας

Φωτισμοί: Νίκος Επίσκοπος